En grupp forskare vid Baylor University i Texas har tagit fram en mobilapp som kan upptäcka tecken på allvarliga ögonsjukdomar hos framför allt små barn, rapporterar IEEE Spectrum.

Appen kallas White Eye Doctor och kan leta igenom alla bilder på telefonen i jakt på bilder där du kunde förvänta dig röda ögon men reflektionerna istället är vita eller gulaktiga, ett symptom som kallas leukocoria. Det kan vara ett tidigt tecken på bland annat retinoblastom, Coats sjukdom och starr.

Enligt forskningsrapporten som publicerades i Science Advances har appen visat sig väldigt effektiv. Forskarna testade på 53 000 bilder på 40 barn där hälften senare hade fått en diagnos. Hos 16 av dessa barn flaggade appen för varningstecken i genomsnitt 1,3 år innan diagnosen.

Leukocoria

White Eye Doctor finns för både IOS och Android och eftersom den inte klassas som medicinteknik behöver den inte tillstånd från myndigheter. Forskarna bakom appen säger att den inte kan göra diagnos utan bara flagga bilder som uppvisar vita istället för röda ögon, så att föräldrar kan boka tid hos läkare för en riktig undersökning.