Uppdatering (2019-10-11):

Tim Cook försvarar bortplockandet

Apple har fått utstå hård kritik efter att ha plockat bort appen HKmap.live som använts i samband med de omfattande protesterna i Hongkong.

Nu väljer Apples vd Tim Cook att bemöta kritiken i ett mejl till företagets anställda. Enligt Cook har man nämligen fått ”trovärdiga uppgifter” om att appen har använts av personer som valt att attackera poliser och förstöra egendom, vilket inte enbart bryter mot Apples regler utan även mot lagarna i Hongkong.

- Dessa beslut är aldrig enkla att fatta och det är ännu svårare att diskutera dessa ämnen när det pågår en het debatt bland allmänheten, skriver Tim Cook i mejlet som citeras av Bloomberg.

Apple har vid upprepade tillfällen kritiserats för att gå Kinas ärenden, men företaget har gång på gång betonat att man måste respektera lagarna i de länder där man verkar.

Uppdatering (2019-10-10):

Borttagen igen

Några dagar efter vår ursprungliga rapportering nedan släppte Apple in appen Hkmap.live på App Store igen. Appen togs först bort med ett ganska tvivelaktigt skäl och uppmärksamheten i media verkade få företaget att tänka om.

Häromdagen publicerade kommunistpartiets engelskspråkiga tidning China Daily frän kritik mot Apple, och nu rapporterar The Verge att Apple återigen har tagit bort appen från butiken. I förklaringen som skickades till utvecklaren skriver Apple att den bryter mot lokala lagar och har använts för att både attackera poliser och begå brott där polisen inte är närvarande.

Uppgifterna har enligt Apple ”verifierats av Hongkongs cyberssäkerhets- och teknikbrottsbyrå”. Utvecklaren svarar på Twitter att det inte finns några som helst bevis för anklagelserna.

Hkmap.live finns även som webbapp så Hongkong-bor med Iphone som vill utnyttja tjänsten kan fortfarande göra det via webbläsare istället.

Apple har också tagit bort nyhetssajten Quartz app från kinesiska App Store, förmodligen på grund av sajtens rapportering kring Hongkong-protesterna.


Ursprunglig artikel (2019-10-03):
Apple kan vara på väg att dras in i oroligheterna i Hongkong. Utvecklaren av sajten Hkmap.live som även finns som mobilapp skrev under onsdagen på Twitter att IOS-versionen av appen har tagits bort från App Store. Apple ska ha angett att appen möjliggör brottsliga handlingar som orsak.

Hkmap.live är en karta över Hongkong med konstant uppdaterade varningar om var polisen gör insatser relaterat till demonstrationerna runt om i staden.

Utvecklaren skriver att appen används minst lika mycket av människor som vill undvika konfrontationer och hålla sig borta från potentiellt våldsamma situationer, som av demonstranter som vill hitta till eller undvika polisen.

I Hongkong finns en lag som tvingar polisen att hissa en blå flagga för att markera att en olaglig sammankomst eller demonstration äger rum. Den som ger sig in på ett sådant område riskerar bötes- eller fängelsestraff, så appen kan enligt The Register lika gärna vara ett sätt för invånare att akta sig så de inte oavsiktligt blir deltagare i en demonstration som polisen klassar som olaglig.

Android-versionen av appen är kvar på Play Store och webbplatsen är fortfarande online.