Oftast står det vem du chattar med i Apples Meddelanden. Alternativt kan appen visa ett telefonnummer om det är ett meddelande från någon du inte känner. Men då och då kan det istället stå exempelvis ”Kanske: Anna Svensson”.

Hur kommer det sig? Håller Meddelanden på att gissa? Slår appen upp telefonnummer i telefonkatalogen?

Kanske

Det här är en del av IOS ai-funktioner, Siri-förslag. Systemet kan kika i meddelanden och mejl och se att en ”Anna Svensson” skickade mejl där ett telefonnummer står med i signaturen, och nu kom ett meddelande från det numret så då kanske det är hon.

Siri-förslag sköts på din enhet och synkas krypterat till dina andra enheter via Icloud. Apple får inte tillgång till några personuppgifter via Siri-förslag, även om tjänsten delar en del anonymiserad data. Vill du ändå stänga av det kan du göra det i Inställningar -> Siri och sökning.

Inställningar för Siri-förslag

Om du bara är trött på förslagen i just Meddelanden kan du öppna den appens inställningar längre ner på sidan och stänga av Visa Siri-förslag i appen. Det finns inställningar för alla appar du har installerat så du kan välja att stänga av Lär av den här appen om du inte vill att Siri ska hitta kontaktförslag och annat i till exempel en dejtingapp.

När det blir fel

Ibland kan det bli knasigt i Meddelanden och appen visar ”Kanske…” för personer du faktiskt har i Kontakter. Det verkar inte ha med just Siri-förslag att göra utan är något med kopplingen mellan kontaktdatabasen och olika appar. Det kan hända med allt från en enstaka person till alla kontakter du har.

Börja med att starta om telefonen och kontrollera om det finns en systemuppdatering. Om det inte hjälper är nästa steg att logga ut och in igen på Icloud. Genom att hämta kontaktlistan igen från molnet kan du ruska liv i systemet.

Hjälper inte det heller kan du behöva testa att till exempel radera kontakterna i fråga och manuellt lägga till dem igen. Du kan också testa att lägga till en av dessa ”okända” kontakter i den existerande kontakten.