AVG känner en del kanske till från de antivirus- och säkerhetspaket som man säljer till både Mac och pc. Vpn-tjänsten kan köpas separat från övriga produkter, och det är alltså den som testas här.

AVG är en del av det tjeckiska företaget Avast, som även det har ett liknande upplägg med dels säkerhetspaket, dels en vpn-tjänst som kan köpas separat. Priserna är precis likadana som Avasts vpn-tjänst Secureline. Tyvärr är det ännu svårare att få en inblick i vad det egentligen för tjänst du köper med AVG Secure VPN än för Avast Secureline, som inte heller det var något föredöme på denna front.

Läs även: VPN för Mac – jämförande test

Hemsidan innehåller skralt med information, och ingenstans finns information om hur många servrar tjänsten har. Dock nämns att det finns 50 olika platser att välja bland. Det verkar som att AVG använder samma nätverk av servrar som Avast, och i så fall handlar det om servrar i 34 olika länder, men återigen är det okänt exakt hur många servrar det rör sig om.

Tveksam loggning av data

AVG Secure VPN har ingen policy mot loggning av data, vilket är rätt ovanligt bland vpn-tjänster idag (även Avast har en policy mot detta). AVG skrev tidigare uttryckligt i sitt användaravtal att man samlar in ”vpn-data” från sina användare som sparas i 2-3 månader. Vilken typ av data detta egentligen rör sig om nämns inte. Denna text har på senare tid plockats bort, men fortfarande har tjänsten ingen tydlig anti-loggningspolicy.

AVG har för ett par år sedan varit involverade i kontroverser där företaget sålt surfhistorik till annonsörer. Sajten That One Privacy Guy har tyvärr inte bedömt AVG:s vpn-tjänst, med moderföretagets Avast Secureline fick blandade betyg, med röd flagg bland annat på området loggning av data. Om det är viktigt att vara helt anonym på nätet bör du nog välja en annan tjänst.

Stel prissättning

Prissättningen är också den precis lika stel som Avast Secureline – du kan bara köpa en årsprenumeration på en gång, inte månadsvis eller halvårsvis som annars är vanligt förekommande.

Ett års köps på ett bräde och kostar då 80 dollar, ungefär 790 svenska kronor. Motsvarande 65 kronor per månad är långt från dyrast, men heller inte särskilt billigt. Det finns andra tjänster som erbjuder fler funktioner och har högre ambitioner vad gäller integritet, till ett lägre pris.

Prenumeration på två eller tre år kan också köpas men de är bara upp till fem kronor billigare per månad, och det är knappast värt att binda upp sig på så lång tid för några få kronor.

Ingår gör i alla fall användning av upp till fem enheter samtidigt. Den som är osäker kan prova tjänsten gratis i sju dagar, och 30 dagars pengarna tillbaka-garanti ingår.


Lättjobbat gränssnitt

Mac-klienten finns på svenska men tyvärr går den inte att använda enbart från menylisten, programmet måste vara igång i Dock. Gränssnittet är i övrigt lättarbetat. Du ansluter till bästa server baserat på din plats med ett enda tryck, och vill du ändra servrar finns de listade efter världsdelar, samt angivet vilka som passar bäst för streaming.

Test AVG vpn för Mac

AVG utlovar streaming-stöd från sina dedikerade streaming-servrar, men tjänsten specificerar inte exakt vilka tjänster som fungerar. Under detta test fungerar BBC Iplayer från tjänstens brittiska streamingserver. Amerikanska Netflix nås tyvärr aldrig, trots flera försök.

Här är det tryggt att veta att pengarna tillbaka-garantin finns, om streamingen inte skulle fungera när du testar.


Bra hastigheter, även utomlands

AVG Secure VPN:s största fördel är nog de fina hastigheterna. På svenska och europeiska servrar behålls mer än 90 procent av den ursprungliga hastigheten på nätverket. På amerikanska går det långsammare, men ändå respektabla 52 procent av ursprunglig hastighet återstår från de amerikanska servrar som testas här.


Omdöme

AVG Secure VPN ger fina hastigheter och en generös demoperiod, men brister på andra håll. Du måste köpa minst ett år åt gången, och AVG:s hållning kring att logga sina kunders data reser en del frågetecken. Det finns både bättre och billigare alternativ.

Specifikationer

Testad: Oktober 2019.
Kontakt: Avg.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 34 länder. 46 mbit/s. 64 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar, ursprunglig hastighet på nätverket: 57 mbit/s).
Systemkrav: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 256-bit kryptering, p2p-stöd, 24/7-support via mejl och telefon (ej på svenska). 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris: Cirka 790 kr per år för fem enheter. Cirka 1 500 kronor för två år, cirka 2 200 kronor för tre år. Sju dagars gratis provperiod finns.

Testa Avg Secure Vpn gratis här!

plus

Fina hastigheter i Sverige och utomlands.
Sju dagars gratis provperiod.
30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

minus

Låga integritetsbetyg.
Relativt högt pris.
Kan bara köpas årsvis.

Betyg: 3 av 5