Fulannonser på nätet är en gammal välbekant plåga. Moderna webbläsare har flera inbyggda skydd mot annonser som till exempel försöker automatiskt skicka dig vidare till en skadlig webbplats eller öppna en massa popupfönster.

De här skydden kan så klart kringgås om hackare upptäcker buggar i koden, och det är precis vad gruppen bakom skadereklamkampanjen ”E-gobbler” har gjort, skriver The Next Web.

Säkerhetsforskare på Confiant upptäckte att bedragarna hade hittat och börjat utnyttja en bugg i Chrome på IOS. Den skadliga reklamen kunde därmed kringgå skydden och både öppna nya flikar och skicka användaren vidare till bedrägliga webbplatser. Confiant upptäckte även en liknande variant med Safari på Mac OS som mål.

Mellan 1 augusti och 23 september spred E-gobbler 1,16 miljarder skadliga annonser enligt Confiant, huvudsakligen i europeiska länder som Frankrike, Italien och Tyskland.

Confiant skriver ingenting om vilken typ av innehåll annonserna spred. Tidigare har till exempel annonser som låtsas vara en uppdatering av Adobe Flash men i själva verket innehållet en trojan varit vanliga.