Testad produkt: LG UltraFine 4K 24MD4KL
Pris: 7 290 kronor hos Apple.

Länge var Apple helt utanför skärmmarknaden efter att gamla Thunderbolt Display lagts ned. Nu är Apple tillbaka med en skärm igen, men den här gången är det en proffsskärm med stor betoning på arbete och just professionella användare – skärmen är så pass dyr att ingen vanlig dödlig ens bör ägna en tanke åt den.

Så vad göra?

Ett alternativ som definitivt bör vara med på listan över tänkbara alternativ för Mac-användare är LG:s Ultrafine-serie. De två första versionerna i Ultrafine-serien – den ena en 4k-skärm på 21,5 tum och den andra en 5k på 27 tum – lanserades tillsammans med nuvarande generation Macbook Pro år 2016. Det är en serie skärmar där Apple haft ett finger med i designarbetet, men det är alltjämt LG som står för konstruktionen och har sin logga på produkten.

Under 2019 kom så den modell som testas här, en uppdaterad Ultrafine-skärm på 23,7 tum och med 4k-upplösning. En extra Thunderbolt 3-port har tillkommit på baksidan en av de större nyheterna.

Skärmen ersätter helt den tidigare 21,5-tumsmodellen. Tyvärr är skärmen också något mindre skarp än föregångaren, med en större panel och något lägre upplösning. Här sitter en ips-panel på 3 840 x 2 160 pixlar, mot över 4 000 pixlar på ena ledden för 21,5-tums modellen. Skärmen stannar därmed på 186 ppi.

Test LG Ultrafine 23,7 tum
Mac OS förval är att skala skärmens upplösning till vad som ser ut som 1 920 x 1 080.

Det behöver dock inte vara ett problem. Panelen är tillräckligt skarp för de flesta behov, och på många andra sätt är den uppdaterade Ultrafine lät att tycka om. Panelen är mycket fin, med fina kontraster och en färgåtergivning som är svår att klaga på.

Skärmen har stöd för p3-färgspektrat, en ljusstyrka på 500 nits, ett oklanderligt kontrastförhållande och bra betraktningsvinklar, som sig bör hos en ips-panel. På många sätt påminner det om en Imac-skärm, men i LG-förpackning. Bildförhållandet är 16:9. Notera också att det här är en blank skärm, föredrar du matta skärmar är Ultrafine inget för dig.


Test LG Ultrafine 23,7 tum

Trist – eller alldeles lagomt återhållsam

LG Ultrafine har en väldigt återhållsam, mörk, nästan monolitisk design som är lite av en vattendelare. Foten är tillverkad i sval metall för ge lite tyngd åt skärmen, medan resten är i plast.

Inte en enda knapp någonstans, osynliga högtalare och en mattsvart ram ger ett mycket diskret utseende som nog kan uppfattas som alltför återhållet och tråkigt av vissa, men alldeles lagom lågmält och ”osynligt” av andra.

Skärmen kan höjas och sänkas 110 millimeter samt tiltas ganska generöst, dock inte vridas åt sidorna utan att vrida på hela foten. Det finns ingen pivot-funktion, men det går att justera den horisontella lutningen några få grader för att exempelvis kompensera för ett lutande bord eller liknande.

Skärmen har två högtalare undertill som blivit bättre i denna modell, och som är fullt tillräckliga för vanligt kontorsanvändande. De låter inte alls tunna och skrälliga som en del inbyggda högtalare kan vara. Imac-högtalarna är bättre, men de här duger för att kolla på några videoklipp och lite lättare musiklyssning på lägre volym.

Naturligtvis går också ljudet via thunderbolt-kopplingen (eller usb-c) till datorn. Väldigt ”Macigt” är det också att skärmens strömaggregat är inbyggt. En sladd till väggen, en till datorn – och ingen dammsamlande klump på golvet. Snyggt.


Test LG Ultrafine 23,7 tum

Thunderbolt 3 gånger två

På baksidan hittar du nu två Thunderbolt 3-portar, vilket ger utökade möjligheter att seriekoppla tillbehör. Nu kan du koppla saker som extern Thunderbolt 3-lagring, ljudgränssnitt, en dockningsstation – eller en till Ultrafine-skärm – alltihopa med i bästa fall en enda sladd till din dator.

Är det dessutom en bärbar Mac kan skärmen ladda din dator med upp till 85 watts effekt, tillräckligt även för den mest energihungriga Macbook Pro.

Test LG Ultrafine 23,7 tum
Apple-anpassat var ordet. Skärmen kan även användas över usb-c, för att kunna koppla till en Macbook 12 tum, eller varför inte en Ipad Pro.

På baksidan hittas också en usb-c-hubb med tre usb-c-uttag som ger 5 GB/s vardera. Bra att ha, men liksom på en Imac är det svårt att nå portarna när de sitter på baksidan. På önskelistan står också en minneskortläsare, något som hade varit smart att bygga in då det saknas på Apples bärbara Macar idag.


Test LG Ultrafine 23,7 tum

Sömlös integration med Mac OS

För att ytterligare betona att det här är en skärm utvecklad med Mac-användare i åtanke är alla kontroller för ljusstyrka och liknande flyttade till Mac OS. Ljusstyrkan ändas på din Macbook eller på ett externt tangentbord, liksom ljudnivån. På själva skärmen finns inte en enda knapp.

Har du en Mac med Touch Bar finns kontroller på denna för både Macens inbyggda skärm liksom Ultrafine-skärmen. Har din Mac-skärm stöd för True Tone kan det också användas på Ultrafine-skärmen. Snyggt inte minst om skärmarna ska användas bredvid varandra.

Skärmen tänds och släcks automatiskt med din Mac. Ett tryck på on-knappen eller att fälla upp locket, tänder också Ultrafine. Du behöver helt enkelt aldrig röra skärmen.


Test LG Ultrafine 23,7 tum
Ipad Pro och LG Ultrafine 24 tum.

För vem?

Det finns både mer prisvärda, mer högupplösta, större, och snyggare skärmar än LG Ultrafine, men för en Mac-användare är det här ett attraktivt alternativ.

LG Ultrafine 23,7 ger kanske allra störst nytta för proffsanvändare som kan och behöver utnyttja hela p3-färgomfånget, men även för ett semiproffs eller en avancerad hemanvändare. Och främst då för den som längtat efter en skärm som utvecklats särskilt för Mac.


Omdöme

Bra köpDet här är det närmaste du kommer en Apple-tillverkad skärm utan att punga ut tiotusentals kronor för den kommande Pro Display XDR. Ett något dyrt, men alldeles utmärkt och Mac-vänligt skärmalternativ till en Mac Mini, som en extra skärm till en Imac, eller för att göra din bärbara Mac till en arbetsstation för skrivbordet.

Specifikationer

Testad: September 2019.
Namn: LG Ultrafine 4K 24MD4KL
Funktion: Extern skärm främst för Mac. Thunderbolt 3 eller usb-c.
Skärmpanel: 23,7 tum, ips, 4k, stöd för p3-färgomfång. 60 Hz. 500 cd/m2 ljusstyrka. 1200:1 kontrastförhållande.
Upplösning: 3 840 x 2 160 pixlar.
Portar: 2 st thunderbolt 3 (ingång och utgång för seriekoppling). 3 st usb-c (usb 3.1 gen 1, 5 Gb/s).
Kompatibilitet: Mac med usb-c eller thunderbolt 3 (Macbook 12 tum från 2015 och senare). Mac OS Mojave 10.14.5 eller senare. Även Ipad Pro med usb-c-uttag.
Energiförbrukning: 140-200 watt. 1 watt vid standby. Inbyggt strömaggregat.
Högtalare: 2 st, stereo.
Mått: 41,8 cm x 55,6 cm x 23 cm (med stativ), 5 cm (utan stativ).
Vikt: 7 kg (5,2 kg utan stativ).
Övrigt: Ett års garanti. Vesa-fäste, två meter thunderbolt 3-sladd samt 1,5 meter usb-c-sladd för video, data och ström till dator ingår. 85 watt laddning av bärbar dator.
Tillverkare: LG.
Rek. pris: 7 290 kronor.
Pris: 7 290 kronor hos Apple.

plus

Oklanderlig bildkvalitet.
Oslagbar integrering med Mac OS.
Vesa-fäste ingår.

minus

Ingen inbyggd webbkamera.
Högre upplösning i föregångaren.
Prislapp lite i överkant.

Betyg: 4 av 5