På lördag lanserar utvecklaren Riley Testut en ny alternativ appbutik för IOS. Den kallas Altstore och redan nu finns en förhandsversion ute som du kan testa.

Riley Testut är känd för Game Boy Advanced-emulatorn Gba4ios som släpptes 2014 och har sedan dess jobbat på en multiemulator kallad Delta, som också släpps på lördag och blir en av de första apparna i butiken. En testversion av Delta kallad Delta Lite finns redan att hämta och emulerar NES-spel.

Altstore använder utvecklarkonton hos Apple och ett program du installerar på datorn (finns för både Mac och Windows) för att härma Xcode. Programmet signerar appar med ditt eget Apple ID (du kan skapa ett nytt bara för detta om du inte vill använda ditt vanliga, och det är nog en bra idé) och installerar dem sedan precis som Xcode installerar testversioner av appar på dina egna IOS-enheter.

Appar installerade med gratiskonton kan bara användas en vecka innan de måste signeras igen och installeras om, men Riley Testut har en lösning även på det: Altstore-appen fixar det i bakgrunden så länge du är på samma lokala nätverk som datorn med hjälpprogrammet.

Om Apple vill stoppa Altstore behöver företaget göra en ändring i hur gratiskonton och appinstallation fungerar. Om butiken blir populär kan en drastisk lösning vara att helt ta bort möjligheten att installera appar med gratiskonton, men det skulle sabotera för till exempel skolor och nya utvecklare som håller på att lära sig koda IOS-appar och inte har råd med ett utvecklarkonto.

Apple kan också stoppa Macprogrammet genom att klassa det som skadeprogram via Xprotect, men det hindrar inte användare från att köra Windowsversionen.

En annan möjlighet är att Apple hotar utvecklaren med en dyr rättsprocess, eller helt enkelt ignorerar butiken så länge den inte blir väldigt populär. Eftersom den inte blandar in Apple med exempelvis Enterprise-certifikat som tidigare försök att massdistribuera appar utanför App Store är det lättare.

Altstore är öppen källkod och projektet ligger här på Github.