Tredjepartstangentbord i IOS kan antingen vara inkapslade i själva tangentbordet och fungera i alla appar precis som Apples inbyggda tangentbord, eller be om full åtkomst för att kunna kommunicera med sin tillhörande app och därigenom till exempel koppla upp sig mot servrar på nätet.

Det senare ska du själv styra via Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord -> Tangentbord där du väljer ett tredjepartstangentbord och aktiverar Tillåt full åtkomst. Men Apple har nu publicerat ett supportdokument med en varning att en bugg i IOS 13 och Ipad OS 13 gör att tredjepartstangentbord automatiskt får full åtkomst.

Buggen gäller inte tangentbord som helt saknar funktioner som kräver full åtkomst, och naturligtvis inte inbyggda tangentbord. Om du har tredjepartstangentbord som du inte vill ge full åtkomst kan du tillfälligt ta bort dessa tills Apple har släppt en uppdatering som fixar buggen. Du behöver inte ta bort tangentbordets app, det räcker att ta bort själva tangentbordet från listan i Inställningar.