Apple Watch Series 5 är på många sätt en bra uppgradering av Series 4, med en always on-skärm som den enskilt största nyheten. Men den fina skärmen kommer med ett pris – batteritiden i Series 5 har tagit en rejäl smäll.

Missa inte: Allt om Watch OS 6

En del av förklaringen till den sämre batteritiden jämfört med Series 4 är utan tvekan skärmen – att ha en skärm som aldrig helt släcks har naturligtvis en negativ inverkan på batteritiden. Men en del av problematiken ligger också i Watch OS 6, då användare av äldre Watch-modeller utan always on-skärmen också upplevt problem med batteritiden.

Watch OS 6.1 är lösningen, eller?

Med Watch OS 6.1 nyligen släppts har dock fler användare vittnat om förbättrad batteritid. Uppdateringen innehåller för första gången stöd för de äldre modellerna Series 1 och Series 2, stöd för Airpods Pro, och de sedvanliga buggfixarna. Men blev batteritiden verkligen bättre?

App Store på Apple Watch kan bli apparnas sista chans

Inför testet uppdateras en Apple Watch Series 5 till Watch OS 6.1, och den parkopplade Iphone-enheten till IOS 13.2.2. Alla tredjepartsappar uppdateras också till senaste version för att i möjligaste mån undvika andra felkällor, som icke optimerade appar.

Efter flera dagars användning av Watch OS 6.1, blev det bättre?

https://macworld.idg.se/2.1038/1.723037/apple-watch-series-5

Efter att ha startat dagen på 100 procent återstår ungefär 40 procent av kapaciteten vid läggdags, så gott som varje dag. Vid lite längre träningspass kan det bli mindre än så, 30 procent och ibland ned mot 20 procent. Mycket sällan, faktiskt aldrig i detta test, återstår mer än 40 procent.

Det här är ingen dramatisk skillnad mot tidigare tester men visst har batteritiden blivit något bättre med Watch OS 6.1, som onekligen verkar ha rensat ut en del batteridränerande buggar. Klockan har under dessa dagar aldrig dragit ur batteriet helt och hållet, som hände för testklockan två gånger under Watch OS 6.0 och 6.0.1.

Med andra ord, Apple håller återigen löftet om 18 timmars batteritid för Apple Watch.


Bättre än Watch OS 6.0, men sämre än Series 4

Bättre alltså, men inte bäst. Fortfarande bjöd den äldre Series 4 på bättre batteritid än Series 5 med always on-skärm. När Series 4 började närma sig två dagars verklig batteritid, har Series 5 halkat efter. Series 5 klarar numera en hel dag utan problem (och det är inte ett högt ställt krav direkt), men två dagars batteritid med skärmen på får vi fortsätta drömma om.


Det finns en annan lösning

Vill du ändå ha bättre batteritid finns en lösning på problemet – stäng av always on-skärmen. Batteritiden förbättras rejält, och att uppnå två dagars batteritid är då faktiskt inte omöjligt.

Men då blir också Series 5 mer eller mindre som en Series 4 – just always on-skärmen är ju den onekligen största nyheten i klockan. Har du köpt en Series 5 just på grund av always on-skärmen eller kommit att uppskatta den mer med tiden, är det här såklart en dålig lösning.

Om du däremot prioriterar bättre batteritid är det en möjlighet. Och alldeles oavsett är det ett bra tips att känna till om du vet att du kommer vara långt från en laddare i ett dygn eller mer.


Watch OS 6.1 är snålare på dropparna

För att sammanfatta bjuder Watch OS 6.1 på en något stabilare batteritid utan större överraskningar. Batteritiden med Watch OS 6.1 på Series 5 är fortfarande inte så bra som man skulle kunna önska, men det är inte längre ett problem eller ett orosmoment.

Och kanske är det värt att offra 10-30 procent batteritid på att ha en skärm som aldrig släcks helt och hållet, det är ju en fördel på många andra sätt. Till Series 6 nästa år önskas bara att ingen behöver välja mellan de två.

Läs mer! Test: En månad med Apple Watch Series 5 – nu sänks betyget