Det har varit många turer fram och tillbaka gällande den nya modellen av Mac Pro som ska lanseras under hösten.

Nu låter Apple meddela att den nya datorn ska tillverkas i Austin, Texas trots allt. Med andra ord har president Donald Trumps hot om 25-procentiga strafftullar ifall Apple väljer att flytta tillverkningen till Kina haft önskad effekt.

– Vi tackar regeringen för deras stöd som gjort detta möjligt, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

Apple har tillverkat Mac Pro i Texas sedan 2013, något som gjort att datorn haft en minst sagt hög prislapp. Vad den nya modellen kommer att kosta har inte offentliggjorts än, men räkna med att det i stort sett blir liknande priser som för den gamla modellen.

Tidigare (2019-09-22):

Till skillnad från tidigare modell av Mac Pro kommer den kommande modellen att tillverkas uteslutande i Kina. Det gör att datorn drabbas av Trumps tullar för kinaproducerade varor. När Apple tidigare under året formellt bad den amerikanska regeringen att utesluta Mac Pro samt diverse tillbehör från tullarna fick man ett nej.

”Tillverka dem i USA – inga tullar!” svarade Trump då.

Nu är det dock annat ljud i skällan. Trots Donald Trump tidigare nej får Apple nu som man ville, delvis. Bloomberg rapporterar att US Trade Representative har godkänt tio av Apples totalt 15 ansökningar om avsteg från de 25-procentiga tullarna, där Mac Pro-komponenter och vissa tillbehör ingår.