IOS 13 har flera förbättringar i hanteringen av integritetsinställningar. Du kan till exempel ge appar tillgång till din plats bara en gång i taget, och får varningar om appar som läser av din plats i bakgrunden.

En annan nyhet som du lär upptäcka snart efter uppdateringen är att appar måste be om tillstånd att använda bluetooth. Plötsligt känns det som var och varannan app vill göra det, även appar som inte uppenbart har någon nytta av trådlös kommunikation som en shoppingapp.

Först ett klargörande: Du behöver inte godkänna apparnas användning av bluetooth för att kunna lyssna på ljud via bluetooth-anslutna hörlurar. Dessa hanteras av IOS separat från apparna och appar har ingen kontroll över om ljud ska spelas upp via högtalare eller hörlurar.

Bra fråga
Exempel på en app som är tydlig med varför den vill använda bluetooth.

Så vad är det apparna vill göra då? Vissa appar är tydliga: Fitbit skriver till exempel i dialogrutan att det krävs för att ansluta till ditt Fitbit-armband. Andra har nöjt sig med Apples intetsägande standarddialog. Det kan handla om till exempel möjligheten att strömma media till en Chromecast eller liknande, men ofta kommer det röra sig om bluetooth beacons.

Beacons sitter i butiker, shoppingcenter, arenor och andra offentliga platser och kan till exempel visa specialerbjudanden och hjälpa dig hitta din sittplats. Men de kan också användas för analys och spårning.

Andra appar som behöver bluetooth kan till exempel vara appar som styr specialfunktioner i hörlurar (själva ljudet kommer via systemet, men för att till exempel välja en eq-kurva behöver appen ansluta direkt till hörlurarna), och fotoappar som vill komma åt din systemkamera.

Inställningar

Du kan alltid neka tillgång till bluetooth först och se om det påverkar appens funktion. Är det något som inte fungerar som det ska kan du testa att ge tillgång i Inställningar -> Integritetsskydd -> Blueooth. Här kan du också stänga av tillgången om du har ångrat dig eller trodde att det handlade om att lyssna via bluetooth-hörlurar.