Varje år de senaste åren har Apple imponerat med sina nya processorer. Nya A13 Bionic-processorn är till exempel upp till 20 procent snabbar än förra årets A12 Bionic, men drar ändå 20 procent mindre ström.

Vad som gör detta möjligt är inte bara att Apple spenderar enorma summor på utvecklingen och har samlat ihop några av världens främsta chippdesigners. Det handlar också om tillvägagångssätt och filosofi. Wired har talat om just det här med Apples marknadsdirektör Phil Schiller och Anand Shimpi från företagets plattformsarkitekturgrupp. Anand Shimpi är känd som grundaren av tekniksajten Anandtech och har jobbat på Apple sedan 2014.

– Vi talar mycket om prestanda offentligt, men vad vi verkligen ser det som är prestanda per watt. Vi ser på det som en fråga om energieffektivitet, och om du bygger en energisnål design råkar det också bli en högpresterande design, säger Anand Shimpi.

Apples processordesigners jobbar i nära samarbete med mjukvaruutvecklarna för att hitta områden där förbättringar kan göras för att snabba upp telefonerna som de faktiskt används. Varje ny generation får förbättringar som har anpassats för användningsmönstret i IOS, samtidigt som IOS anpassas för att använda processorn mer optimalt.

– Om en utvecklare till exempel jobbar med en kamerafunktion och ser att den utnyttjar grafikprocessorn väldigt mycket kan hon samarbeta med gpu-designern för att komma på ett bättre sätt att utföra sysslorna.

Processen påminner alltså, föga förvånande, om hur Apple har beskrivit utvecklingen av Mac Pro och proffsprogram som Final Cut Pro X.