I år har det gått trettio år sedan Apple lanserade Macintosh Portable, den första bärbara datorn från företaget. Därför kan det vara av intresse att se ett antal bilder på en prototyp av datorn som Apple-entusiasten Sonny Dickson har delat med sig av till Macrumors.

Prototypen har ett skal av genomskinlig plast, vilket gör att datorn ser betydligt mer modern ut än den slutgiltiga produkten. En kul detalj är att datorn saknar skruvar, så det är fullt möjligt att byta ut komponenter utan ett enda verktyg. Dessutom är det möjligt att välja om man vill ha styrkulan på vänster eller höger sida.

Macintosh Portable
Foto: Sonny Dickson

Vad gäller specifikationerna erbjuds en svartvit skärm på 9,8 tum och ett arbetsminne på 9 megabyte, vilket kanske inte låter som mycket nuförtiden men 1989 var det riktigt imponerande.

Med en vikt på 7,2 kilo och en prislapp på 7 300 dollar blev Macintosh Portable inte direkt någon storsäljare. När ersättaren Powerbook 100 lanserades 1991 hade Apple lyckats få ner vikten till 2,3 kilo och priset till 2 500 dollar, vilket gjorde att försäljningen tog fart på allvar. Resten är historia.

Apple MacBook Pro (2019) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 16490 kr.

Bästa pris just nu: 13493 kr