Du har förhoppningsvis backup på dina viktiga filer och dokument. Om du drabbas av en katastrof som brand, översvämning eller inbrott kan både dator och externa hårddiskar gå förlorade. Vetskapen att du då kan återfå alla foton och videor på familjen, ekonomipapper och annat ger trygghet i det digitala livet.

Läs mer: Knepen som gör din backup framtidssäker

Men en sak du kanske inte har tänkt på som trots detta kan ställa till det är lösenord. Många använder i dag lösenordshanterare, och många har även tvåfaktorautentisering aktiverat på sina viktigaste konton. Men vad händer om både datorn och mobilen brinner upp i en eldsvåda? Eller om datorn blir stulen och du bara har lösenordet till onlinebackuptjänsten du prenumererar på på själva datorn?

För att undvika ett moment 22 där du behöver tillgång till en enhet du inte längre har för att komma åt lösenorden som kan hjälpa dig återställa datan från den enheten gäller det att vara förberedd.

Det bästa sättet att skydda dig är med en lösenordshanterare där du inte bara lagrar alla loginuppgifter utan även säkerhetsnycklar och annat som kan behövas för att komma in på konton som skyddas av tvåfaktorautentisering.

Missa inte: Säkra lösenorden! Stort test av sju smidiga program

Lösenordshanterare med nödåtkomst

Ett sätt att skydda dig är att använda en lösenordshanterare som lagrar sin databas i molnet och har ett system för att komma in i det digitala valvet i just den här typen av nödsituation.

1Password till exempel har ett ”Emergency Kit” du kan skriva ut och lägga i bankfacket, i ett säkerhetsskåp hemma hos mamma och pappa eller på en annan riktigt säker plats. Med hjälp av uppgifterna på den kan du (eller din familj, om något skulle hända dig) komma in på kontot.

Lastpass har en funktion för nödåtkomst som ger en annan användare tillgång till dina sparade uppgifter. Du lägger till den andra användaren, som sedan kan begära tillgång till kontot och om du inte nekar tillgång inom en tid du har bestämt släpps de in. Det här kräver ett premium- eller familjekonto. Dashlane har också en liknande funktion.

Spara valv lokalt

Med vissa lösenordshanterare kan du välja att spara det krypterade valvet lokalt på datorn eller på till exempel Dropbox. Du kan då säkerhetskopiera detta till flera platser, till exempel genom att mejla det till en släkting och lägga det på ett usb-minne i bankfack. Eftersom ditt huvudlösenord krävs för att låsa upp det kan den som har valvet inte komma åt några uppgifter i det.

Om du har familj är det en bra idé att även ha ditt huvudlösenord nedskrivet på en säker plats så att dina anhöriga kan komma in på kontona och till exempel stänga dem om det värsta har hänt.

Relaterat: Så får du full kontroll på ditt Apple ID – och undviker problemen