Jämförda produkter: Apple Watch series 5 6 Apple Watch series 4
Pris: Series 5: 4 990 kronor hos Webhallen (40 mm). Series 4: 4 190 kronor hos Netonnet (40 mm).

Inte bara Iphone, utan även en Apple Watch visades upp på Apples september-event. Den nya Apple Series 5 bjuder på en stor och några mindre nyheter, och ersätter helt och hållet Series 4 som nu slutat tillverkas.

Series 3 säljs fortfarande till en lägre prislapp, men är du ute efter det senaste är det alltså Series 5 som gäller. Här listar vi vad som egentligen är nytt i Series 5 jämfört med föregångaren Series 4.


Always on-skärm

Det har skrivits i många ryktesartiklar och önskelistor om Apple Watch, men till sist är det alltså här: en skärm som aldrig släcks helt och hållet.

Skärmstorlekarna är desamma som i Series 4, med två val: 40 millimeter eller 44 millimeter.

Det som är nytt är istället skärmtekniken. Här sitter nu vad Apple kallar en ltpo-skärm, som står för ”low temperature poly-silicon and oxide”. Tillsammans med ny mjukvara och en ny ljussensor kan skärmen visa ett nytt always on-läge med något lägre ljusstyrka. Skärmen kan samtidigt variera sin uppdateringsfrekvens från snabbaste 60 hertz ned till bara en hertz, allt för att spara ström.

Apple Watch Series 5

I sitt ”halvsläckta” läge är skärmen mer begränsad, visar mindre information och ingen sekundvisare. Ljusstyrkan är lägre, men det kan ändå vara alldeles tillräckligt för att snegla på klockan när du kanske har händerna fulla med annat, eller kanske inte vill höja armen för ge fel signaler till din samtalspartner...

Series 5 må bjuda på få stora nyheter, men always on-skärmen är den klart enskilt största nyheten. Om det sedan är värt att uppgradera från en Series 4 beror lite på hur ofta du tyckt att skärmen i Series 4 (och tidigare modeller) varit för långsamma med att tända skärmen när armen höjs.


Serie 5 kompass
Kompassen anger din riktning, även i kart-appen.

Staka ut riktningen med en kompass

För dig som ofta är ute i naturen på vandringar eller upptäcktsfärder är kompassen en annan mycket trevlig nyhet. På kompassen syns din stigning, longitud, latitud och såklart riktning.

Series 4 har ingen inbyggd kompass, så det här är ytterligare en rätt stor nyhet för ”femman.”


Nödsamtal Series 5

Nödsamtal överallt – och mycket mer lagring

Både Series 3 och Series 4 kan fås med 4g-koppling, men från och med Series 5 kan modeller med en egen mobiluppkoppling ringa nödsamtal precis överallt i hela världen, oavsett om du har ett abonnemang i landet eller inte – en funktion i Series 5 som kan bli en riktig livräddare.

En annan nyhet som däremot inte nämndes på Apples event är att lagringen har utökats – rejält. Från 16 GB lagring i Series 4 till hela 32 GB i Series 5. Vad all lagring ska användas till, och varför det kommer i just denna modell är inte helt klart, men kanske vill Apple att du ska vara förberedd på att kunna lyssna på nedladdad musik och poddar överallt, och inte minst ladda ned appar till klockan med App Store i Watch OS 6.

32 GB lagring i en smartklocka låter ändå väldigt mycket, men det skadar såklart inte med mer lagring.


S5-processor – men är den snabbare?

S4 i Series 4 var ett rejält steg upp hastighetsmässigt. Series 5 har som brukligt med nya Watch-modeller fått en ny processor, här kallad S5. Vad som är nytt är dock okänt.

Apple hävdar inte att den är snabbare än sin föregångare, men förhoppningsvis är den ändå aningen kvickare och framför allt strömsnålare. Trots tidigare nämnda always on-skärm ska Series 5 nämligen erbjuda samma 18 timmars batteritid som tidigare.


Series 5 titan
Series 5 med ny boett i "rymdsvart" titan.

Nya materialval

Om den nya processorn är svår att veta vad den egentligen ger för förbättringar, är de nya materialvalen desto mer uppenbara. Förutom stål och aluminium som tidigare, finns Series 5 även i titan och keramik.

Med nya Watch Studio kan du också välja din egen boett och matcha den med ett armband som du tycker passar.


Värt att uppgradera?

Series 4 var den största uppdateringen hittills, med en delvis ny yttre form och skärmar som växt utan att boetterna blivit större. Med Series 4 kom också en betydligt snabbare processor och möjligheten att ta ett EKG.

Series 4 fick med andra ord många nya tekniker på samma gång, nyheter som självklart följer med också till Series 5. Har du idag en Apple Watch Series 3 eller äldre är Series 5 en rejäl uppgradering. Har du däremot en Series 4 redan idag har du redan de största nyheterna som kommit till Apple Watch på senare år, och Series 5 bjuder inte på så många avgörande nya funktioner. Såvida du inte tycker att en always on-skärm och en kompass är ”måste ha-funktioner”.

Många nyheter släpps också med Watch OS 6, som ju finns även till Series 4. Priserna är desamma som tidigare, från 4 995 kronor för den mindre modellen i aluminium och ända upp till 17 995 kronor för den lyxiga Hermès-modellen.

Läs även: Allt om Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 4790 kr