Jämförda modeller: Iphone 11 Pro & Iphone XS
Pris: Iphone 11 Pro (64 GB): 12 990 kronor hos Webhallen. Iphone XS (64 GB): 10 990 kronor | Se operatörernas bästa priser på Iphone 11 Pro och Iphone XS i våra jämförelser här!

September månad betyder som så många gånger förr nya Iphone-modeller. Den här gången lämnade Apple de romerska siffrorna bakom sig och Iphone XS blev inte bara Iphone 11, utan Iphone 11 Pro. Iphone 11 utan Pro-tillägget är i själva verket uppföljaren till Iphone XR.

De främsta uppgraderingarna i årets toppmodell, Iphone Pro är:

En extra kamera på baksidan

Med Iphone 11 Pro respektive Iphone 11 Pro Max går Iphone för första gången från två till tre kameror på baksidan. Den extra kameran är en ultravidvinkelkamera som motsvarar 13 millimeters brännvidd – rejält vidvinkligt alltså.

Till det kommer också ett nytt nattläge som ger dramatiskt mycket bättre bilder i mörker, samt 40 procent större ljusinsläpp i teleobjektivet.

Iphone 11 Pro kamera
Nattläget i nya Iphone 11 Pro.

För det som ständigt letar bästa möjliga mobilkamera kan detta kanske motivera en uppgradering från tidigare Iphone XS, inte minst om du saknat en ultravidvinkel.


Bättre batteritid

Iphone XS Max har bland den bästa batteritid vi sett i en Iphone, bara slagen av Iphone XR. Samtidigt har vissa användare av Iphone XS tyckt att batteritiden varit något för kort. I år får dock alla användare mer batteritid. För den som ständigt jagar bättre batteritid, har Iphone 11 Pro nu blivit så pass energieffektiv att vi snart kanske inte behöver tänka på batteritiden över huvud taget vid normalt, dagligt användande.

Årets förbättring i batteritid är den bästa hittills. Hela fyra timmar mer batteritid under en dags användande för Iphone 11 Pro jämfört med Iphone XS är en stor förbättring. Det gör också att Iphone 11 Pro nu även klår den tidigare vinnaren Iphone XR i batteritid.

Ännu bättre blir det för den som föredrar den större Iphone 11 Pro Max-storleken (fortfarande 6,5 tum). Här har batteritiden förbättrats med hela fem timmar jämfört med Iphone XS Max, som redan den hade bra batteritid.

När detta skrivs är det fortfarande okänt om batterierna också blivit större, men framför allt är det två saker som gör att Iphone 11 Pro är snålare på elektronerna: A13 Bionic-chippet är snålare än A12, samtidigt som skärmen är 15 procent strömsnålare än tidigare.


Iphone 11

Förbättrad skärm

Ytterligare en förbättring som ska göra Iphone 11 Pro värdig Pro-namnet är den bättre skärmen. Här finns inte 120 hertz uppdateringsfrekvens eller ens Apple Pencil-stöd som i Ipad Pro, men väl några andra förbättringar.

Bland annat är skärmen betydligt ljusstarkare än den i Iphone XS. Upp till 800 nits i normalläge och upp till 1 200 nits när du kollar på video och bilder i hdr är ett betydande steg upp från maximala 725 nits i Iphone XS. Även kontrastförhållande har utökats till 2 000 000:1.


Ny processor

Det är svårt att tro att någon upplever sin Iphone XS eller Iphone XS Max som långsam, men väljer du att uppgradera till en Iphone 11 Pro får du ändå en lite snabbare processor. Förbättringen i A13 är runt 20 procent jämfört med A12 i XS-serien, vilket inte är en helt obetydlig skillnad.

Neural Engine har också förbättrats, men inte minst är A13 snålare än A12. Upp till 20-40 procent snålare, vilket är en del av förklaringen till att batteritiden förbättrats med 4-5 timmar beroende på modell.


Mindre men inte obetydliga nyheter

Mest troligt är det någon av ovanstående punkter som allra mest lockar till ett nyköp. Det finns dock många fler förbättringar under skalet som en och en kanske inte motiverar en uppgradering, men som möjligen kan göra att Pro-namnet känns lite mer motiverat (eller den höga prislappen lite lättare att bortse från).

Lite i skymundan introducerade Apple ännu ett chip: U1. Kortfattat har Apple bestyckat Iphone 11 Pro med så kallad ultra wideband-teknik, vilket kan förklaras som en småskalig gps för ditt hem. Tekniken kan användas för att lokalisera andra enheter väldigt precist i rummet omkring dig.

Exempelvis ska Airdrop uppdateras under hösten för att nyttja tekniken – rikta din Iphone 11 Pro mot en annan Iphone som också har U1-chippet, så kommer den telefon du riktat dig mot hamna föst i Airdrop-listan över tillgänliga enheter.

Iphone 11 Pro

Den mest uppenbara förändringarna hittar vi dock på utsidan. Iphone 11 Pro har fortfarande ett chassi i stål och glas, men numera är glaset matt. Glaset ska också vara tåligare än tidigare, och intressant nog är även kameraupphöjningen på baksidan en del av ett och samma glas. För finsmakaren är Iphone 11 Pro helt enkelt en ännu lite lyxigare konstruktion än Iphone XS. En mörkgrön färg hör också till nyheterna.

I kartongen medföljer äntligen en snabbare 18 watt-laddare och frontkameran har uppgraderats från tidigare 7 megapixlar till 12 megapixlar, dessutom med möjlighet att ta ”slofies” – videor i slow motion helt enkelt.

En kanske liten sak för vissa, mer betydande för andra är att 3D Touch från Iphone XS försvunnit, eller rättare sagt ersatts. Nu med samma Haptic Touch som finns i Iphone XR – hårda tryck ersätts av långa tryck.

Tekniken är kanske inte lika imponerande, men Haptic Touch bör vara ett dugligt alternativ för de flesta – det går fortfarande exempelvis att trycka längre på en notis för att få fler alternativ.

Till sist kan också sägas att de nya Iphone-modellerna blivit ännu lite tyngre än tidigare. Som mest skiljer det 18 gram mellan Iphone XS Max och Iphone 11 Pro Max, så för dig som redan idag tycker telefonerna är för tunga erbjuder Iphone 11 Pro-modellerna ingen lättnad.

  • Iphone XS: 177 gram.
  • Iphone 11 Pro: 188 gram.
  • Iphone XS Max: 208 gram.
  • Iphone 11 Pro Max: 226 gram.

Så, är det värt det?

Alla har vi våra egna anledningar att uppgradera, och söker du alltid efter bästa möjliga batteritid eller bästa möjliga kamera kommer Iphone 11 Pro bjuda på betydande uppgraderingar på båda fronterna.

Men Iphone 11 Pro är ännu en vidareutveckling av den Iphone-design med heltäckande skärm som Apple introducerade år 2017 med Iphone X. För den som väntar på något rejält nytt kan 2020 bli ett bättre år, då Apple uppges introducera större nyheter.

Att telefonerna blivit ett par hundralappar dyrare i Sverige än Iphone XS-modellerna hjälper såklart inte heller den som tvekar kring ett eventuellt nyköp. Det generella svaret på frågan är alltså "nej", men också ”det beror på”.

Har du dock en Iphone X, eller ännu hellre än äldre Iphone med hemknapp och Touch ID, kommer Iphone 11 Pro-modellerna (även Iphone 11) kännas som rejäla uppgraderingar.

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 10690 kr.

Bästa pris just nu: 6920 kr