Apples september-event är vanligen den viktigaste, största Apple-händelsen på året – men inte i år. Den här gången fanns nästan inga nyheter, och årets september-event – Iphone-event, som det ofta kallas – får se sig slaget av det mycket mer nyhetspackade WWDC i juni 2019.

Det mesta visste vi redan innan, från rykten och spekulationer. Apple lyckades inte överraska på några meningsfulla punkter alls.

Jo, möjligen att Apple Watch Series 5 får en always on-skärm, en skärm som aldrig slocknar helt. Det hade ingen på allvar vågat hoppas på.

I övrigt var precis allt väntat – en Ipad med större skärm, dubbelkamera på Iphone 11 och trippelkamera på Iphone 11 Pro. Iphone 11-namnen var väntade, även Pro-tillägget. Färgerna var väntade, ja till och med de nya materialen i Series 5 hade läckt sedan innan.

Inga konkreta nyheter – alls.

Det var länge sedan en Iphone var något revolutionerande. Iphone X var möjligen en bra kandidat 2017, och vi får vänta till 2020 innan det väntas större nyheter.


Små men oväntade överraskningar

Istället överraskar Apple på lite oväntat håll, i några mindre punkter som kanske inte betyder något i det stora hela – men som i frånvaro av betydande nyheter blir förvånansvärt intressanta.

Pro Max. När Apple bytte från Plus till Max som namn på sina största Iphone-modeller trodde knappast någon att Apple kunde komma på ett svulstigare namn på en Apple-produkt. Men vänta ett år så slår Apple sig själva – Iphone 11 Pro Max det mastigaste namnet hittills. Vad väntar nästa år, Iphone 12 Pro Max Superultra?

En Ipad letar sig in på ett Iphone-event. Ipad 10,2 tum var väntad, men inte just nu. Vanligen brukar Iphone stå för den mesta glansen på ett september-event, men den här gången var Iphone-modellerna kanske inte starka nog att få allt strålkastarljus riktat mot sig…

Nu kostar snabbladdning inte längre extra. För första gången sedan 2007 (!) lämnar Apple den futtiga 5 watt-laddaren bakom sig, åtminstone på Pro-modellerna. Snabbladdning kostar därmed inte fem hundra spänn extra, som tidigare. Något ska vi ju få för Pro-namnet och -priset.

Iphone 11 Pro

Det bästa Apple snott från Google: Night Mode. Tack Apple för att ni inte var för stolta för att sno detta från Googles Pixel-telefoner. Bättre foton i mörker är alltid välkommet, oavsett vem som råkade ha funktionen först.

Apple kan vara billiga! Ja, i alla fall när det gäller de nya streamingtjänsterna kommer nya prenumeranter ovanligt billigt undan. 59 kronor i månaden för Apple TV Plus respektive Apple Arcade kan bli ett kap. Men kanske återspeglar också det låga priset att det ännu inte finns mycket att kolla på eller spela på tjänsterna, men det är i vilket fall en positiv överraskning. Räkna dock med att priserna stiger i framtiden.

Massa batteritid. Apple har lärt sig från batterisnålisen Iphone 6 och Iphone 6s. Alla nya Iphone-modeller bjuder på bättre batteritid än föregående modeller, och allra bäst är Iphone 11 Pro Max (mest är bäst i detta fall). Hela fem timmar bättre uppgiven batteritid än föregående modell är kanske den bästa nyheten av dem alla.