Produkt: Iphone 11 Pro & Pro Max
Pris: Iphone 11 Pro: 12 990 kronor hos Webhallen (64 GB). Iphone 11 Pro Max: 14 290 kronor hos Webhallen (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Nyheterna i Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max

Som väntat blev Iphone 11 en uppdatering av Iphone XR, medan Iphone XS och XS Max ersätts av nya Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

Läs även: Allt om Iphone 11

Ryktena om nya Iphone visade sig som vanligt stämma rätt bra. Vid sidan av Iphone 11 som är en uppgradering av Iphone XR har Apple släppt Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max, två fullmatade toppmodeller med en rad nyheter i hårdvaran.

Iphone 11 Pro och 11 Pro Max

Design med nya material och färger

Det första du ser när du öppnar en Iphone-kartong är så klart telefonens yttre, och även om Apple inte har gjort några grundläggande ändringar av formen på Iphone har Iphone 11 Pro ändå flera designnyheter.

Baksidan är nu tillverkad i ett stycke härdat glas som först skärs till och sedan ytbehandlas för att bli ännu tåligare. Det ger den ett matt, frostat utseende som är nytt på Iphone.

Designen
Foto: Apple

I läckta bilder på designen har den avrundade fyrkanten för kamerorna sett ut som en ren upphöjning på baksidan men i den verkliga designen sitter kamerorna i en urholkning i glasbakstycket, och även om själva objektivhusen sticker upp ovanför resten av baksidan ser det mycket mer sofistikerat ut.

Iphone 11 Pro är IP68-klassad och är mer vattentät än någonsin: Den ska klara upp till 30 minuter på 4 meters djup.

Telefonen kommer i fyra färger: Guld, rymdgrå, silver och nytillskottet midnattsgrön.

Uppdaterad skärm
Foto: Apple

Uppdaterad skärm och bättre ljud

Skärmen på Iphone 11 Pro har blivit bättre och eftersom den har en del likheter med Apples kommande proffsskärm Pro Display XDR har företaget valt att kalla den Super Retina XDR. Namnet handlar om att den stödjer hdr (hdr10 och Dolby Vision) och har högre ljusstyrka och kontrastförhållande än tidigare – upp till 1200 nits och 2 000 000:1.

Iphone-skärmen saknar dock fortfarande 120 hertz uppdateringsfrekvens, det som Apple kallar Pro Motion i Ipad Pro.

Förutom stöd för hdr har Iphone 11 Pro fått stöd för Dolby Atmos för mer inlevelsefulla ljudupplevelser.

Trippelkamera
Foto: Apple

Trippelkamera med nattläge

Det är kamerorna som gör att Iphone 11 Pro förtjänar sin titel, sa Apples Phil Schiller när han presenterade den nya telefonen.

På baksidan sitter nu tre kameror:

  • Ultravidvinkel – 13 millimeter, f/2,4, 12 megapixlar.
  • Vidvinkel – 26 millimeter, f/1,8, 12 megapixlar, optisk stabilisering.
  • Telefoto – 52 millimeter, f/2,0, 12 megapixlar, optisk stabilisering.

Tillsammans ger kamerorna 4x optisk zoom, som du givetvis kan zooma runt i utan avbrott då processorn blandar exponeringar från de olika kamerorna. Kamerorna kalibreras på fabriken för att matcha varandra exakt i färger och känslighet.

Nattläge är en annan nyhet, och Apple har som väntat tagit inspiration från andra tillverkare för att skapa ljusare bilder i mörka situationer. Senare i höst kommer dessutom en uppdatering som Apple kallar Deep Fusion och som kombinerar 8 snabba exponeringar kameran tar innan du trycker på slutarknappen och en lång exponering när du trycker, för extremt förbättrade bilder i svagt till medelstarkt ljus.

Kameran
Foto: Apple

För videoinspelning klarar alla tre kamerorna också 4k med 60 bilder per sekund och du kan växla mellan kamerorna blixtsnabbt. Eller använda fler än en kamera samtidigt med tredjepartsappar som Filmic Pro.

Även Truedepth-kameran på framsidan har blivit lite bättre och är nu på 12 megapixlar med möjligheten att spela in med upp till 120 bilder per sekund. Det senare används i en funktion Apple har döpt till ”slowfie” (slowmotion-selfie).

Apple tycker så mycket om de nya kamerorna att dess designers tog fram ett nytt typsnitt enbart för kameraappen.

Ny processor

Precis som Iphone 11 har Iphone 11 Pro utrustats med nya A13 Bionic som enligt Apple är cirka 20 procent snabbare än A12 Bionic samtidigt som den drar 20–40 procent mindre ström. Utöver en förbättrad Neural Engine för maskininlärning har Apple lagt till en särskild accelerator för matrisberäkningar, något som förekommer väldigt ofta i maskininlärningsalgoritmer.

Mer batteri och bättre laddare

Utan att göra själva telefonen större har Apple get Iphone 11 Pro en av de största enskilda förbättringarna av batteritiden sedan första Iphone släpptes. Enligt företaget har Iphone 11 Pro fyra timmar längre batteritid än Iphone XS, och Iphone 11 Pro Max fem timmar mer än Iphone XS Max.

Apple har dessutom äntligen insett att en 5-wattsladdare är patetisk med dagens snabbladdande mobiler och skickar för första gången med en kraftfullare 18-wattsladdare. Å andra sidan har Apple höjt svenska priserna en smula så det går på ett ut.

Fyra färger
Foto: Apple

Nytt chipp och Wifi 6

I presentationen av Iphone 11 Pro nämnde Apple lite i förbifarten att telefonen har uppdaterats med stöd för nya wifi-standarden Wifi 6 (802.11ax), och den har en 2x2 mimo-antenn. Det ska enligt Apple ge upp till 38 procent snabbare överföringar på lokala nätverk där accesspunkten också stödjer Wifi 6.

En mer intressant trådlös nyhet är det nya U1-chippet. Det använder en teknik kallad ultra wideband (uwb) för att kunna placera andra U1-bestyckade enheter precist i det fysiska rummet (på korta avstånd).

Du kan till exempel peka en Iphone 11 Pro på en annan för att välja just den när du ska skicka en fil med Airdrop (funktionen släpps med IOS 13.1 i slutet av september). Chippet är förmodligen en del av ”Apple Tag”, den Tile-liknande produkt som Apple enligt rykten jobbar på men som uppenbarligen inte var redo för lansering riktigt än.

Följ prisutvecklingen på Iphone 11 Pro Max hos Prisjakt här!