Produkt: Iphone 11 Pro Max
Pris: Iphone 11 Pro Max: 14 290 kronor hos Webhallen (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Nytt år, ny Iphone. Och visst är Iphone 11 Pro en ny generation, även om den från framsidan ser i stort sett identisk ut med föregångaren Iphone XS. Byggkvaliteten är som vanligt i toppklass, men också nästan helt oförändrad från förra året. Det här är den tredje iterationen av Iphone-designen med heltäckande skärm och Face ID, och det andra året med Max-storleken.

Läs även: Allt om Iphone 11

I detta test utvärderas främst den större Max-modellen av Iphone 11 Pro, men både den större och mindre (enbart kallad Iphone 11 Pro) är i stort sett samma telefoner, med skillnader enbart i skärmstorlek och batteritid.

Test Iphone 11 Pro Max
En svart kartong måste ses som en vinkning till tidigare Pro-produkter från Apple, som ofta kom i svarta kartonger.

Apple är tillbaka på vanliga siffror igen, efter två Iphone-modeller med romerska siffror. Efter Iphone X och Iphone XS kommer, på Apple-språk, Iphone 11 Pro. Till de mest uppenbara skillnaderna i årets modell hör den nya mörkgröna färgen kallad midnattsgrön, men också den nya finishen i matt glas på baksidan. Den påminner en aning om metall, förvånande nog.

Nostalgi: 10 klassiska "one more thing" från Apple – minns du?

För många användare lär dock både finishen och färgen gömmas bakom ett skal, eller vågar du riskera ett skärmbyte på åtskilliga tusenlappar den dagen du tappar telefonen?

Test Iphone 11 Pro Max

Flest och mest kamera i en Iphone hittills

På baksidan tornar den hittills största kameraupphöjningen i en Iphone upp sig, som för att betona nyheterna som finns här. Här finns tre kameror, en blixt och en mikrofon.

Det är kanske den mest genomtänkta kameraupphöjningen någonsin, med ett glas helt utan sömmar som hänger ihop med glaset på telefonens baksida. Men allra mest sömlöst hade såklart varit att slippa en stor bula på baksidan. Återigen lär ett skal lösa detta problem – då sticker inte kamerorna ut på baksidan.

Kamerorna hör för övrigt till de största nyheterna i årets Iphone. En ultravidvinkel med 120 graders synfält har tillkommit och tillsammans med en vidvinkel och tele (motsvarande 52 millimeter brännvidd, vilket i kameravärlden ändå skulle klassas som en normal brännvidd) ger det 4x optisk zoom.

Läs även: Allt om Iphone 12 

Att zooma mellan de olika kamerornas brännvidd sker sömlöst då IOS helt enkelt blandar de olika exponeringarna. Det fungerar kort sagt väldigt smidigt.

De tre kamerorna:

  • Ultravidvinkel – 13 millimeter, f/2,4, 12 megapixlar.
  • Vidvinkel – 26 millimeter, f/1,8, 12 megapixlar, optisk stabilisering.
  • Telefoto – 52 millimeter, f/2,0, 12 megapixlar, optisk stabilisering

Här sitter inte bara fler och mer kameror, utan också bättre kameror. Iphone 11 Pro är ett solklart steg upp i år, men inte minst bättre detaljer i bilderna. Dessutom upplevs Smart HDR som mycket mer välbalanserat än tidigare.

Apple har helt enkelt haft ett extra år på sig att förbättra både hårdvara och mjukvara, och det märks. Iphone 11 Pro är också bättre på att hantera svåra motljusbilder, där Iphone XS fick kämpa med ibland tveksamma resultat.

Test Iphone 11 Pro Max
Iphone 11 Pro hanterar motljus bättre. Klicka för större version.
Test Iphone 11 Pro Max
Iphone XS Max, som har svårare att hantera motljus. Klicka för större version.

Även nattläget är nytt. I grunden är det helt automatiskt, och funktionen dyker bara upp i dunkla miljöer. Väl framme kan vi också ställa in slutartiden manuellt, så den fotointresserade som har med sig ett litet stativ eller kan ställa upp telefonen mot något, kan ta en ny typ av bilder på Iphone.

Både optisk stabilisering i vidvinkel- samt teleobjektivet och mjukvarustabilisering ska hjälpa till att ge bilder utan alltför mycket rörelseoskärpa när du håller telefonen i handen. Här får vi dock återkomma när vi testat funktionen mer utförligt.

Även Deep Fusion får vi återkomma till, en funktion som kommer senare i höst och som ska slå samman flera exponeringar för att få bättre bilder också i svagt till medelstarkt ljus. Med denna funktion kan kameran i Iphone bli en mycket stark kandidat till bäst i smartphone-klassen.

Iphone 11 Pro Max har uppgraderad frontkamera 

Frontkameran har uppgraderats till 12 megapixel och med större vidvinkel. Slow motion-funktionen – ”slofie” – som ger långsamma videor är kul, men du lär förmodligen glömma bort den efter ett par veckor.

Med bättre kameror både fram och bak är det här en rejäl uppgradering på kamerafronten. För den som ständigt är på jakt efter bättre kameror i sin telefon kan bara detta motivera ett nyköp.


Test Iphone 11 Pro Max

Prestanda – bättre, såklart

Att A13 Bionic har blivit bättre än A12 Bionic är mer eller mindre självklart. Apple är redan så långt före sina konkurrenter både vad gäller mobil cpu och gpu, att de årliga uppdateringarna i prestanda inte gör jättestora skillnader i praktiken.

A13 är i alla fall ungefär 20 procent snabbare än A12, och har en förbättrad Neural Engine för maskininlärning. I Geekbench 4 syns en drygt tioprocentig förbättring vad gäller enkeltrådig prestanda, och en knappt 20-procentig förbättring i flertrådad prestanda. A13 är snabb, och kommer vara det i flera år framöver.

Test Iphone 11 Pro Max
Iphone 11 Pro till vänster, Iphone XS Max till höger. Båda har 4 GB arbetsminne, men Iphone 11 Pro har A13-processor mot A12 i Iphone XS Max.

Minst lika viktigt är att A13 har blivit 20-40 procent snålare. Det, tillsammans med rejält mycket större batterier, ger Iphone-modeller som har de bästa batteritiderna hittills i en Iphone.

Fyra timmar mer i Iphone 11 Pro och fem timmar mer i den större Iphone 11 Pro Max, måste vara den hittills största enskilda förbättringen i batteritid från generation till generation, möjligen undantaget steget från Iphone 5S till Iphone 6 Plus.

Exakt hur bra batteritiden verkligen har blivit får vi återkomma till, men hittills ser det lovande ut.


Skärmen är bättre, men "Pro"?

En annan minst lika viktig del av Iphone har också fått sig en översyn, skärmen. I år kallas den Pro Retina XDR. Apple har alltså lånat namnet från sin proffsskärm Pro Display XDR, och skärmen är en av funktionerna som ska göra det här till en Pro-produkt.

Vad som egentligen gör det här till mer än en hdr-skärm (som X:et ska antyda) är inte helt klart. Här finns i alla fall stöd för hdr10, Dolby Vision, samt högre ljusstyrka och ett massivt kontrastförhållande på upp till 2 000 000:1 – saker som kanske kan motivera namnet XDR.

Det är först när du kollar på hdr-material som den verkliga potentialen kommer fram. Då kan skärmen hoppa upp ända till 1 200 nits, mot normalläget på 800 nits (som även det är högre än tidigare).

Det, tillsammans med förbättrade högtalare som ger en större ljudbild, gör verkligen skillnad. Kanske är en mobiltelefon ändå inte den bästa enheten för att kolla på välproducerad video och långfilmer, men visst är det välkomna förbättringar.

För att verkligen kalla det en proffs-skärm skulle vi vilja se både 120 Hz uppdateringsfrekvens som i Promotion-skärmarna på Ipad, och varför inte Apple Pencil-stöd. Inget av det finns dock här.


Pris: Pro-serien är ett rent lyxval

I ärlighetens namn bör de allra flesta bortse från denna telefon och välja en Iphone 11 (eller något annat) istället. Iphone 11 Pro är det bästa Apple kan ge, men det är inte säkert att du behöver alla finesser till ett pris som är betydligt högre än för den vettigare Iphone 11.

Iphone 11 Pro bjuder i alla fall på mer telefon än Iphone XS förra året, med både en förbättrad skärm, en extra kamera på baksidan, bättre batteritid, och inte minst 18-watt laddaren. Men priset har också stigit 200 kronor.

Test Iphone 11 Pro Max
Starkare laddare i kartongen numera.

Ända sedan Iphone-priserna började stiga med Iphone X har Apple lobbat för sitt inbytesprogram som ett sätt återanvända värdefulla metaller och mineraler, men såklart också att få Iphone-modeller att verka billigare. Byter du in din gamla Iphone (som mest troligt är värd åtskilliga tusenlappar) gör du miljön en tjänst, och Iphone 11 Pro verkar kanske inte lika mastodontdyr längre. Att byta Iphone har blivit som att byta bil – räkna även med ditt inbyte i ekvationen.

I år, när båda varianterna nu delar Iphone 11-namnet, är det ännu tydligare att Iphone 11 är standardvalet och Iphone 11 Pro är ett rent lyxval. Det kanske kan få fler att ta den billigare Iphone 11 på allvar.

Kan du ändå inte hålla fingrarna borta från Iphone 11 Pro bjuder den på kanske inte så många uppdateringar och nyheter, men där det gäller – batteritid, skärm och kamera – är förbättringarna viktiga och verkliga.

Läs även: Här köper du Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max billigast


Omdöme

Bra köpIphone X var betydligt mer omvälvande när den släpptes år 2017 efter flera år av samma Iphone-design. Iphone 11 Pro är blott en vidareutveckling av Iphone XS och inte alls lika nydanande som Iphone X, men det är den bästa och mest välbalanserade Iphone hittills.

Därmed inte sagt att du måste köpa den, Iphone 11 är betydligt mer prisvärd.

Specifikationer: Iphone 11 Pro/Pro Max

Testad: September 2019.
Lagringskapacitet: 64/256/512 GB.
Färger: Silver, rymdgrå, guld, midnattsgrön.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Skärm: Super Retina XDR-skärm, 5,8 tum/6,5 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi)/2 688 x 1 242 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Kontrast: 2 000 000:1.
Ljusstyrka: Max 800 cd/m2 (normalläge), upp till 1 200 cd/m2 (hdr).
Batteritid: Upp till 11h/12h videostreaming. Upp till 18h/20h videouppspelning. Samtalstid: ingen uppgift. Trådlös laddning med qi-laddare. Stöder snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Trippel 12 megapixel med ultravidvinkel (bländare ƒ/2,4, 120 grader synfält), vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8), teleobjektiv (bländare ƒ/2,0), dubbel optisk bildstabilisering på vidvinkel och tele. Smart hdr. Nattläge.
Frontkamera: 12 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 71,4 x 144 x 8,1/77,8 x 158 x 8,1 mm.
Vikt: 188/226 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup fyra meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple.
Rek. pris Iphone 11 Pro: 12 995 kronor (64 GB), 14 895 kronor (256 GB), 17 595 kronor (512 GB) hos Apple.
Rek. pris Iphone 11 Pro Max: 14 295 kronor (64 GB), 16 195 kronor (256 GB), 18 895 kronor (512 GB) hos Apple.
Pris Iphone 11 Pro: 12 990 kronor hos Webhallen (64 GB) Pris Iphone 11 Pro Max: 14 290 kronor hos Webhallen (64 GB)

Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

plus

Det viktigaste har blivit mycket bättre: batteritid, kamera och skärm.
Första Iphone att dumpa 5 watt-laddaren.
Bäst hittills!

minus

Högre pris i Sverige.
Inte så många nyheter.

Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Pris vid test: 14270 kr.

Bästa pris just nu: 11190 kr