Produkt: Iphone 11 Pro Max
Pris: Iphone 11 Pro Max: 14 290 kronor hos Webhallen (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Efter ungefär en veckas användande är det dags för en återblick på Iphone 11 Pro, här i Max-modell. Det är Apples dyraste Iphone-modell hittills, så visst är förväntningarna på telefonen höga.

Efter ungefär en veckas dagligt användande har de första intrycken hunnit smälta, och det är ett lägligt tillfälle att ge en lite mer samlad bild av telefonen samt att lägga till detaljer som är svåra att veta redan under de första timmarna med telefonen (exempelvis batteritid).

Läs också! Test: Iphone 11 är inte bäst – men det smartaste valet

Vi kommer återkomma till telefonen fler gånger, helt enkelt för att en så personlig och viktig pryl testas allra bäst över längre tid, för att se om den fortfarande är värd sitt höga pris om en månad, ett halvår och ett år från nu.


Har redan fått tre uppdateringar

Pro Max-storleken är rätt otymplig på sina sätt, och det transparenta skal som Apple numera också säljer till Pro-serien bygger på runt vardera sida på telefonen med några millimeter.

Långtidstest Iphone 11 Pro
Apples egna transparenta skal finns nu också för Apples dyrare Iphone-serie. Kvalitetskänslan är hyfsad, men skalet är också lite halt.

Gillar du inte massiva telefoner som denna 6,5 tums-modell, är det dock glädjande att Iphone 11 Pro är i stort sett samma telefon, bara med en mindre skärm och med aningen sämre batteritid.

Sedan Iphone 11 Pro respektive Pro Max släpptes har inte bara en, inte två, utan tre IOS-uppdateringar släppts. IOS 13.1.2 är den senaste versionen, och på vägen ska telefonen ha fått lite bättre batteritid och de värsta buggarna har åtgärdats.

Frånsett att IOS 13 har varit lite mer ostadigt än vad IOS 12 var vid denna tid förra året, med både app-krascher och framför allt några estetiska missar, har Apple än så länge lyckats undvika större kontroverser kring telefonerna.

Analys: Hur "Pro" är egentligen Iphone 11 Pro?

Iphone XS Max hade vid denna tid förra året några initiala problem med vissa telefoner som vägrade ladda, ibland oförutsägbar batteritid och ”beauty gate”, där telefonen anklagades för att ha en för aggressiv, utslätande brusreducering. Några sådana skandaler har vi ännu inte sett kring Iphone 11 Pro.

Och visst står sig de första intrycken av telefonen även en vecka senare. Det är inte svårt att kalla det här den bästa Iphone hittills.


Bra batteritid har blivit bättre

Iphone XS Max var näst bäst av alla Iphone-modeller när det kom till batteritid förra året, bäst var den billigare Iphone XR. Iphone 11 Pro Max är dock bäst i år. Batteriet har blivit närmare 25 procent större, och det tillsammans med en snålare skärm och A13-processor ger en Iphone med ordentligt bra batteritid.

Fler batteritester kommer senare, men under dessa dagar har telefonen aldrig sinat helt och batteriet har faktiskt aldrig använts till mer än 60 procent.

Som mest användes telefonen sex timmar på en dag (med skärmen på), men även denna dag användes bara drygt 50 procent av batteriets totala kapacitet. Skärmtiden varierade under resterande dagar mellan tre och sex timmar, och av batteriets totala kapacitet utnyttjades bara mellan 25 till 50 procent.

I teorin bör vi kunna uppnå en batteritid på 10-12 timmar per dag med skärmen på, vilket är i linje med vad Apple själva uppger. Det är imponerande bra, och klart bäst hittills i en Iphone.

Ända sedan Plus-telefonerna samt Iphone X har batteritiden allt som oftast varit åtminstone godkänd,
och den har bara blivit bättre sedan dess. Mycket har hänt sedan de små batterierna i Iphone 6 och Iphone 6S – en utveckling åt rätt håll med andra ord.


Långtidstest Iphone 11 Pro

Kamerorna är mobilens största stolthet

De tre kamerorna på baksidan, placerade i en upphöjd fyrkant, innebär alla ett kliv upp i kvalitet jämfört med förra årets Iphone-kameror.

Värt att uppmärksamma är också hur Apple har lyckats kalibrera de olika kamerorna att fungera tillsammans. De skiljer inte mycket åt i kvalitet, färgtemperatur, eller andra parametrar, och att zooma ända från ultravidvinkel till tele går helt sömlöst.

Långtidstest Iphone 11 Pro

Med det sagt är det ändå en av kamerorna som är sämre än de andra: ultravidvinkeln.

Denna saknar den optiska stabiliseringen från de andra kamerorna, och har bara fem glaselement mot sex i de övriga. Objektivet släpper inte in lika mycket ljus, och nattläget fungerar inte alls här. I en väl upplyst miljö och i dagsljus är det allt som oftast inget problem, men i mörkare miljöer matchar den inte riktigt övriga kameror, med sämre bevarade detaljer. Ibland märks viss vinjettering mot bildens hörn.

Långtidstest Iphone 11 Pro
Att viss vinjettering uppstår vid denna brännvidd är inte oväntat, och det stör heller inte alltför mycket. Klicka på bilden för större version.

Ultravidvinkeln är väldigt rolig att fota med och kan ge helt annorlunda perspektiv jämfört med vidvinkeln och telen, men om det är viktigt att få den tekniskt bästa bilden är det bättre att hålla sig till framför allt vidvinkeln. Här finns alltså förbättringspotential till nästa år.

Nattläget – och kamerornas egenskaper i dunkla miljöer generellt – är också det ett stort steg framåt. Nattläget ger möjlighet att ta bilder där en Iphone XS Max inte alls hänger med. Apple säger sig också ha velat bevara en naturlig känsla i bilderna, vilket de nog får sägas har lyckats med. Målet med nattläget är inte att ge så ljusa bilder som möjligt utan bara att ge användbara bilder i mörker, där natten och mörkret ändå bevaras.

Långtidstest Iphone 11 Pro
Skillnad mellan Iphone XS Max (till vänster) och Iphone 11 Pro (höger). Klicka för större version.

Två år av kamerautveckling ger resultat. Iphone 11 Pro ger märkbart bättre bilder mot Iphone XS Max, och inte minst mot den nu två år gamla Iphone X. Och här nedan är inte ens nattläget aktiverat. (Klicka på bilderna för större versioner).

Långtidstest Iphone 11 Pro
Iphone 11 Pro.
Iphone 11 Pro större bild
Iphone XS Max.
Långtidstest Iphone 11 Pro
Iphone X.

För vem?

För alla med en telefon äldre än 2017 års Iphone X är det här solklara förbättringar, med flera års framsteg samlade i en ny telefon. Inte bara kamerorna är mycket bättre, utan även batteritid, skärmkvalitet och Face ID. De gester som styr IOS är mycket smidigare och snabbare än vad hemknappen någonsin var.

Den som idag har en Iphone X kommer inte få en dramatiskt annorlunda upplevelse med Iphone 11 Pro. Den är lite snabbare och har en aningen bättre skärm. Kamerorna är den största anledningen att uppgradera, men vill du ha en Iphone med ny design är det smartare att vänta till år 2020 då det väntas hända mer på denna front.

För Iphone XS-användare är det egentligen bara vettigt att byta upp sig om kamerasystemet på baksidan lockar, för det har som bekant blivit ett rejält steg bättre. Eller om du vill testa livet med en större (eller mindre) Iphone-skärm.


Omdöme

Bra köpIphone 11 Pro och Pro Max är bäst, men inte nödvändigtvis vettigast för det. De allra flesta av årets Iphone-förbättringar hittar du även i den nästan 4 000 kronor billigare Iphone 11 – de flesta bör helt enkelt välja den istället. Har du råd med Iphone 11 Pro lär du dock bli mycket nöjd. Det här är den bästa Iphone Apple har tillverkat.

Specifikationer: Iphone 11 Pro/Pro Max

Testad: September 2019.
Lagringskapacitet: 64/256/512 GB.
Färger: Silver, rymdgrå, guld, midnattsgrön.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Skärm: Super Retina XDR-skärm, 5,8 tum/6,5 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi)/2 688 x 1 242 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Kontrast: 2 000 000:1.
Ljusstyrka: Max 800 cd/m2 (normalläge), upp till 1 200 cd/m2 (hdr).
Batteritid: Upp till 11h/12h videostreaming. Upp till 18h/20h videouppspelning. Samtalstid: ingen uppgift. Trådlös laddning med qi-laddare. Stöder snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Trippel 12 megapixel med ultravidvinkel (bländare ƒ/2,4, 120 grader synfält), vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8), teleobjektiv (bländare ƒ/2,0), dubbel optisk bildstabilisering på vidvinkel och tele. Smart hdr. Nattläge.
Frontkamera: 12 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 71,4 x 144 x 8,1/77,8 x 158 x 8,1 mm.
Vikt: 188/226 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup fyra meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple.
Rek. pris Iphone 11 Pro: 12 995 kronor (64 GB), 14 895 kronor (256 GB), 17 595 kronor (512 GB) hos Apple.
Rek. pris Iphone 11 Pro Max: 14 295 kronor (64 GB), 16 195 kronor (256 GB), 18 895 kronor (512 GB) hos Apple.

plus

Batteritiden!
Kompetent kamerasystem.
Skärmen.

minus

IOS 13 är lite buggigt fortfarande.
Många av årets nyheter finns i den billigare Iphone 11.
Dyr.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 9999 kr