Betyg 5 av 5

Omdöme

Iphone 11 Pro Max är Apples bästa Iphone hittills, även sex månader senare. Men trots det gör de flesta ändå bäst i att spara några tusenlappar och välja den billigare Iphone 11 istället. De viktigaste delarna finns där, till en lägre prislapp. Väljer du ändå Pro-serien kommer du bli nöjd, men med ett stort hål i plånboken. 

Positivt

  • Apples bästa Iphone
  • Mycket bra batteritid
  • Bra kameror

Negativt

  • Iphone 11 är mer prisvärd
  • Rätt tung

Produkt: Iphone 11 Pro Max
Pris: Från 11 790 kronor hos Prisjakt (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Sex månader har gått sedan MacWorlds Iphone 11 Pro Max packades upp ur sin kartong. Testexemplaret som använts varje dag sedan dess är en vit Max-modell med den 6,5 tum stora skärmen.

MacWorld rekommenderarSedan telefonen lanserades i september förra året har telefonen fått ett flertal uppdateringar. IOS 13 har många trevliga funktioner där det mörka läget står ut kanske mest, men systemet var ordentligt buggigt i början och med en del oväntade, otrevliga problem. En del användare rapporterar fortfarande problem med exempelvis bluetooth-uppkopplingen, men undertecknads testexemplar är dock mer eller mindre fri från mjukvaruproblem.

När detta test skrivs har inte IOS 13.4 släppts ännu, men det kommer blir nästa stora uppdatering för Iphone (och Ipad). Då kommer nyheter som möjlighet att dela mappar från Icloud Drive, förändringar av gränssnittet i Mail som då mer kommer likna IOS 12, samt en rad buggfixar.


Fortfarande imponerande batteritid

Till de bestående intrycken av Iphone 11 Pro hör bland annat ett väsentligt bättre kamerasystem, samt betydligt bättre batteritid. 25 procent större batteri gör skillnad. Det har sagts förr, men äntligen har vi här en Iphone med batteritid så det både räcker och blir över. De gånger då batteriet har tagit slut innan dagen är slut är mycket lätträknade. Batteritiden i den mindre modellen är lika (nästan överflödigt) bra, men i alla fall märkbart bättre än Iphone XS-generationen.

Iphone 11 pro batterikapacitet
Alla batterier både slits och åldras, givetvis även detta batteri. Dock har det inte slitits så mycket att det gett utslag i Apples mått på batterikapacitet ännu, trots sex månaders daglig användning.

Andra nyheter i årets modeller finns också, men har haft lite mindre betydelse. Som den nya baksidan i frostat glas. Det är skönt att hålla i och gör att den ser mindre kladdig ut på baksidan, men för alla oss som oftast har telefonen i ett skal gör detta ingen skillnad i praktiken.

Även skärmen är större, där den högre ljusstyrkan lär var den nyhet som betyder mest för flest. Det är mycket sällan, faktiskt aldrig, som Iphone-skärmen upplevs för mörk eller när innehållet täcks av blänk i skärmen. Även under direkt solljus kan Iphone-skärmen alltid bli tillräckligt stark.

Iphone 11 Pro test

Apples genomskinliga plastskal som syns på en del bilder i detta test är för övrigt helt okej. Känslan är godkänd, bättre än de flesta andra genomskinliga plastskal vi testat, även om silikonskalen och inte minst läderskalen känns bättre i handen. Knapparna blir lite väl hårda att trycka på genom skalet, och prislappen är skyhög – 500 kronor.


Önskemål till nästa modell

En del nyheter som kommer i nästa Iphone-modell har redan mer eller mindre avslöjats. Dels genom den stora IOS 14-läckan nyligen, dels genom Ipad Pro. Att den lidar som sitter på baksidan av Ipad Pro kommer även till ”Iphone 12” i höst är en ganska säker gissning.

En lättare Iphone 11 Pro skulle också vara välkommet. Glas, stål och allt fler kameror på baksidan gör Pro-serien tung, särskilt Max-modellen. Visst kommer en 6,5 tum stor telefon kännas tung i handen alldeles oavsett, men en lättare Iphone 12 står ändå på önskelistan.

I övrigt kvarstår även önskemålet om ett bild-i-bild-läge, åtminstone för video och Facetime-samtal. Detta har jag efterfrågat länge, särskilt på Max-modellen, men hittills har Apple inte tyckt likadant.

Allt pekar också mot att nästa Iphone får 5g, och det är bra, även om jag inte för en sekund saknar ett 5g-chipp i Iphone just idag. Men det kommer behövas i framtiden. En Iphone lever länge, och den som lägger långt över 10 000 kronor på en ny telefon från Apple vill gärna ha en framtidssäkrad lur. En Iphone kan hålla tre år utan problem, ofta längre än så. Om tre år lär de flesta av oss vilja kunna surfa så snabbt som möjligt i ett 5g-nät.


Långtidstest Iphone 11 Pro Maxä

Bara ett stort problem

Riktigt bra batteritid, en fantastisk skärm och rejäla kamerauppgraderingar. Det här är utan tvekan den bästa Iphone någonsin. Trots det är prisvärdheten ett frågetecken. En väldigt bra produkt, visst, men är den värd sitt höga pris när det finns billigare alternativ?

Iphone 11 Pro har levt ungefär halva sitt liv som Apples toppmodell just nu, men Iphone rör sig sällan mycket i pris. Några hundralappar billigare har både Iphone 11 Pro och 11 Pro Max blivit under denna tid, men fortfarande är det en ordentligt dyr telefon. Från ungefär 11 500 kronor för den lilla, från 13 500 kronor för den stora. Mer än så om 64 GB lagring inte är tillräckligt.

Det bestående intrycket är att Iphone 11 Pro trots allt är en ren lyxmodell. De allra flesta gör bäst i att kika på en Iphone 11 istället. Det blir nämligen svårt att rekommendera en Iphone 11 Pro när Iphone 11 är flera tusenlappar billigare och gör de viktigaste sakerna lika bra. Bra batteritid, samma kamerasystem (minus telefotokameran) och den senaste A-processorn gör att även den billigare ”elvan” kommer få IOS-uppdateringar lika länge som storasyskonet. Den har även samma smidiga geststyrning, samt Face ID.

För många användare prisar helt enkelt Iphone 11 Pro-serien prisar ut sig. Det visar sig också i försäljningssiffrorna, Iphone 11 är storsäljaren.

Rådet från tidigare kvarstår: Bara om du måste ha en större skärm än Iphone 11 kan bjuda på, en telekamera, bästa möjliga batteritid, eller om du är en finsmakare (alternativt tekniknörd) som verkligen uppskattar oled-skärmens oslagbara svärta är Pro-serien värd att överväga. För de flesta andra är svaret nog ändå nej.

Specifikationer: Iphone 11 Pro/Pro MaxTestad: Mars 2020.

Lagringskapacitet: 64/256/512 GB.
Färger: Silver, rymdgrå, guld, midnattsgrön.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Skärm: Super Retina XDR-skärm, 5,8 tum/6,5 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi)/2 688 x 1 242 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Kontrast: 2 000 000:1.
Ljusstyrka: Max 800 cd/m2 (normalläge), upp till 1 200 cd/m2 (hdr).
Batteritid: Upp till 11h/12h videostreaming. Upp till 18h/20h videouppspelning. Samtalstid: ingen uppgift. Trådlös laddning med qi-laddare. Stöder snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Trippel 12 megapixel med ultravidvinkel (bländare ƒ/2,4, 120 grader synfält), vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8), teleobjektiv (bländare ƒ/2,0), dubbel optisk bildstabilisering på vidvinkel och tele. Smart hdr. Nattläge.
Frontkamera: 12 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 71,4 x 144 x 8,1/77,8 x 158 x 8,1 mm.
Vikt: 188/226 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup fyra meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple.
Rek. pris Iphone 11 Pro: 12 995 kronor (64 GB), 14 895 kronor (256 GB), 17 595 kronor (512 GB) hos Apple.
Pris: 11 955 kronor (64 GB).
Rek. pris Iphone 11 Pro Max: 14 295 kronor (64 GB), 16 195 kronor (256 GB), 18 895 kronor (512 GB) hos Apple.
Pris: Från 11 790 kronor hos Prisjakt (64 GB) .

Betyg: 5 av 5