Har du en Windows-filserver du brukar ansluta till men som nu har börjat krångla? Felet ligger i en mycket viktig säkerhetsuppdatering som Microsoft rullade ut i somras.

Uppdateringen gäller autentiseringstekniken NTLM som används för att logga in med fildelningsprotokollen cifs och smb1. Säkerhetsforskare hittade en allvarlig lucka i den som tvingade Microsoft att skicka ut en uppdatering till i princip samtliga versioner av Windows Server.

Du märker av felet när du försöker ansluta till en filserver med rätt namn och lösen men får upp en varning att något gick fel, och att du bör kolla adressen eller servernamnet.

Apple har själva gått ut med ett supportdokument om detta och har två praktiska förslag på lösningar:

  1. Anslut med Kerberos-autentisering istället för NTLM. Det gör du genom att ansluta med filserverns dns-namn istället för ip-adress.
  2. Tvinga servern att ansluta med smb 2 eller 3 istället för smb1. Det gör du genom att välja Gå -> Anslut till server och fylla i smb:// följt av serveradressen.

Du kan också be serveradministratören aktivera smb-signering för smb1, men det sänker prestandan och är onödigt krångel för något du kan kringgå ändå. Om de andra metoderna inte fungerar kan det däremot vara värt ett försök.