På Mac kan du döpa filer till nästan vad som helst. Du kan inkludera unicode-tecken som emoji, pilar och kinesiska. Du kan till och med använda snedstreck trots att de ingår i sökvägar i Unix. Faktum är att det enda tecken du inte kan använda är kolon.

Att det är så beror på att kolon var skiljetecken i sökvägar i gamla Mac OS (alltså System 1–Mac OS 9.2.2). En sökväg där kunde till exempel vara ”Macintosh HD:Dokument:Klubben:Bokföring:1997.xls”. Du kan fortfarande se den här formateringen i Applescript, som har inbyggda funktioner för att konvertera sökvägar mellan klassiskt Macformat och modernt posixformat (alltså som i Unix och Linux). Om du tittar i Terminal på en fil som i Finder har ett snedstreck i namnet ser du att systemet visar den som kolon.

På Windows ser det väldigt annorlunda ut. Där kan du inte heller använda kolon i filnamn, men det beror på att kolon används i enhetsnamn, till exempel C: för startskivan. Men Windows förbjuder även följande tecken:

/ \ : * ? " < > |
Alla utom kolon är tillåtna på Mac. Om du använder något av dem i en fil och visar den i Utforskaren på Windows visas den med en liten plupp eller någon udda symbol istället för tecknet i fråga. Men försök göra något med den som att till exempel packa den i en zip-fil och vips får du upp arga felmeddelanden om felaktig syntax och annat. Du kan heller inte packa upp en zip-fil som innehåller en fil med dessa tecken i filnamnen.

Fel i Windows

En annan sak du bör undvika om du ofta skickar filer till Windowsanvändare är att avsluta filnamn med en punkt eller mellanslag.

Långa namn

En annan sak som kan ställa till det om du ska skicka filerna till andra eller lagra dem på andra filsystem än apfs eller hfs plus är långa namn.

Det här är framför allt ett problem om du ska lägga filer på en fat32-formaterad disk, till exempel ett usb-minne, men kan också ställa till det på lagring du ansluter till över nätverk. Ett knep för att kringgå detta är att packa filerna i en zip-fil med ett kort namn. Du kan sedan kopiera zip-filen till hårddisken på en annan dator du ansluter till, till exempel Windows, och packa upp den.