Produkt: Apple Watch series 5
Pris: 40 mm: 4 990 kronor hos Webhallen. 44 mm: 5 390 kronor hos Webhallen.

Uppdatering (2019-09-14):

Så mycket väger Apple Watch Series 5

Sajten Macrumors uppmärksammar att de tekniska specifikationerna gällande vikten för Apple Watch Series 5 har varit felaktiga. De korrekta uppgifterna lyder som följer:

40 mm:

  • Aluminium: 30,8 gram
  • Titan: 35,1 gram
  • Keramik: 39,7 gram
  • Rostfritt stål: 40,6 gram

44 mm:

  • Aluminium: 36,5 gram
  • Titan: 41,7 gram
  • Keramik: 46,7 gram
  • Rostfritt stål: 47,8 gram

Vill du ha en så lätt klocka som möjligt är det alltså aluminium du ska satsa på. Dessutom kan det påpekas att de nya keramiska modellerna av Series 5 är snäppet lättare än de keramiska modellerna av Series 3, detta trots att skärmen blivit större.

Tidigare:

Inför Apples event 10 september hade vi inte sett speciellt många konkreta rykten om en ny Apple Watch-modell. Några veckor innan avslöjade bilder i betaversionen av Watch OS 6 att två nya material var på gång, men mycket mer än så fanns inte och flera spekulationer och påståenden från analytiker visade sig inte stämma.

Men bristen på rykten till trots: Apple Watch Series 5 är här och har flera stora nyheter.

Skärm som aldrig sover

Den tveklöst största förbättringen jämfört med de fem tidigare modellerna är skärmen, som äntligen kan vara på hela tiden. Det innebär att du alltid kan snegla på den för att se vad klockan är och vad dina olika komplikationer visar, exempelvis hur varmt det är ute.

Detta har blivit möjligt tack vare en kombination av ny mjukvara, en smartare strömhanteringskrets, uppdaterad ljussensor och en helt ny typ av skärmpanel. Apple kallar den LTPO (”low temperature poly-silicon and oxide”) och den kan sänka uppdateringsfrekvensen från normala 60 hertz till 1 hertz för att på så vis dra avsevärt mindre ström.

Nya skärmen
Foto: Apple

Skärmens ljusstyrka är normalt låg men höjs snabbt om du lyfter armen eller trycker på den. Exakt hur mörk den blir avgör klockan med hjälp av ljussensorn, med målet att du alltid ska kunna se tiden utan att slösa på de dyrbara milliwattimmarna.

Apple säger att Series 5 fortfarande har 18 timmars batteritid trots den alltid vakna skärmen.

Kompass och ny processor

För första gången har Apple byggt in en kompass i Apple Watch så att du kan se vilket håll du är på väg åt mer exakt och inte bara med hjälp av gps:en. En ny kompassapp visar med data från gps, altimeter och kartor riktning, longitud och latitud, sluttning och höjd över havet. Du kan också placera en kompasskomplikation på urtavlan.

Kompass
Foto: Apple

Apple Watch Series 5 har också en uppdaterad processor kallad S5 men Apple säger ingenting om hur den har förbättrats jämfört med S4. Gissningsvis är den strömsnålare och kanske lite snabbare. Vad vi däremot vet är att den har samma inbyggda W3-chipp som föregångaren för trådlös kommunikation och därmed till skillnad från Iphone 11 saknar Wifi 6.

Nya materialval

Efter förra årets modeller som bara kom i aluminium eller stål har Apple återigen valt att släppa en modell i vit keramik. Det är det mest lyxiga materialet du kan välja, men inte den enda nyheten. För den som vill ha metall men tycker att stål känns för tråkigt finns det nya alternativet titan.

Du kan välja mellan naturligt titan, för vilket Apple har tagit fram en egen ytbehandling som ska förhindra missfärgning och synliga fingeravtryck, eller ”rymdsvart” som använder samma process som den svarta stålmodellen.

Titanklocka
Foto: AppleDen nya titanboetten i rymdsvart.

För lyxmodellerna som släpps i samarbete med Hermès finns också ett nytt alternativ i form av en svart stålklocka med passande svart skinnarmband.

Den här gången har Apple inte tagit fram några helt nya armband för de nya modellerna utan nöjer sig med nya färgalternativ.

Mycket nytt i Watch OS 6

Precis som andra Apple Watch-modeller får Series 5 en hel uppsjö nya funktioner kring hälsa, träning och annat tack vare Watch OS 6. Det gäller till exempel menskoll, bullervarningar, aktivitetstrender, enkla webbsökningar med Siri, App Store direkt på klockan och nya inbyggda appar som kalkylator och röstmemon.

Pris och tillgänglighet

Apple Watch Series 5 kommer till Sverige 20 september och kan beställas redan nu. Nike Plus-modellerna släpps 4 oktober men kan beställas nu, och Hermès-modellerna kommer något senare.

Priserna börjar på 4 995 kronor för 40-millimeters aluminiumboett (6 195 kronor med 4g), 8 395 kronor i stål, 9 595 kronor i titan och 15 395 kronor i keramik. Hermès-modellerna har priser mellan 14 995 och 17 995 kronor.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band

Bästa pris just nu: 4990 kr