Produkt: Apple Watch series 5
Pris: 40 mm: 4 990 kronor hos Webhallen. 44 mm: 5 390 kronor hos Webhallen | Se operatörernas pris på Apple Watch series 5 med e-sim i vår jämförelse här!

Till skillnad från de nya telefonerna hade nästan inga rykten cirkulerat om nya klockor och fram tills Kevin Lynch började prata om klockan var vi inte ens säkra på att det skulle bli en helt ny modell.

Men ny modell blev det, och vi har satt den på prov under en helg i skotska högländerna.

I testet

Pigg skärm i Watch Series 5

Sedan Apple Watch först släpptes har recensenter och användare efterfrågat en alltid vaken skärm, och till slut har Apple levererat. Det finns sedan länge Android-telefoner med en delvis alltid vaken skärm, och även andra smartklockor, men det här är första gången Apple har gett sig på det.

Vad vi undrade mest när vi hämtade klockan i fredags: Hur bra fungerar det i verkligheten, och hur mycket nytta gör det? Med ”alltid på” aktiverat mörkas skärmen ned när den på andra modeller skulle ha stängts av, det vill säga när du sänker eller vrider bort handleden och om du väntar en stund.

I mörkt rum
Foto: Anders LundbergI mörkt rum med skarpt ljus bakom, till exempel på bio, är det fortfarande inget problem att se vad klockan är.

Vi var lite oroliga att den skulle bli så mörk att vi ändå måste vrida upp den för att se vad klockan är utomhus i solsken, men faktum är att problemet snarare kan bli det omvända. Det krävs nästan en solkatt rakt i ögonen för att inte kunna urskilja visarna (eller siffrorna). Faktum är att när vi sänker ljusstyrkan till minimum i Klocka-appen ser vi ingen skillnad mellan aktivt och passivt läge.

Apple verkar också ha tänkt på det här. När du aktiverar Biografläge åsidosätts ”alltid på” och skärmen stängs av helt istället (precis som tidigare måste du trycka på skärmen för att väcka den).

När skärmen är inaktiv uppdateras inte aplikationer som inte behöver vara uppdaterade hela tiden, som den nya kompassen, men all statisk information visas och uppdateras då och då. Om du till exempel har en pågående timer i en komplikation som räknar ner sekund för sekund när skärmen är aktiv visar den hur många hela minuter som är kvar när skärmen av inaktiv.

Skärmen aktiv och inaktiv
Foto: Anders LundbergSkärmen aktiv respektive inaktiv. Notera hur komplikationerna för kompass och buller är avstängda (klicka för större bild).

Väder, temperatur, batteriprocent, aktivitetscirklarna och andra vanliga komplikationer hålls också uppdaterade utan att du behöver vrida upp klockan och aktivera den.

När en app är öppen ändras beteendet och allt innehåll suddas ut i bakgrunden samtidigt som en enkel digitalklocka visar tiden. Det enda undantaget vi hittat hittills är träningsappen, som faktiskt fortsätter uppdatera tiden varje sekund. Inte ens Apples egna stoppur fortsätter räkna ned, vilket känns konstigt.

Här hade det varit trevligt om Apple öppnade för utvecklare att själva lägga till stöd för att visa lite mer information medan skärmen är inaktiv. Vi tänker till exempel på en podcastapp som visar hur långt du har kommit. Kanske är Apple rädda att det kommer sänka batteritiden för mycket.

Den alltid vakna skärmen drar så klart mer ström än en som stängs av helt mellan varven. Apple har vigt många ingenjörers arbetstimmar åt att hitta sätt att effektivisera det hela, bland annat genom att dynamiskt sänka uppdateringsfrekvensen till bara en gång i sekunden i det passiva läget.

Batteri som räcker långt

Efter ett drygt dygn utan laddare kan vi konstatera att det räcker ganska långt. Från åttatiden på morgonen till tiotiden på kvällen hade batteriet gått från 100 till 42 procent. För att klara morgondagen utan laddning stängde vi av den och startade igen på morgonen. Då var batteriet nere på strax under 40 procent, och vid sextiden på kvällen dog den till slut.

Det blir cirka 24 timmar totalt, och då använde vi den huvudsakligen passivt och startade till exempel inga aktiva träningspass. Series 4 klarade betydligt mer än så. Det verkar inte vara någon risk att batteriet tar slut under dagen, men olika användningsmönster kan påverka det. Vi har testat gps-modellen och det är också möjligt att 4g/lte-modellen har sämre batteritid.

Vi kommer självklart fortsätta testa batteritiden och uppdaterar testet om mer långvarigt testande visar annat resultat än den här första helgen.

Kompassen
Foto: Anders Lundberg

Kompass – mest för den som lämnar Iphone hemma

Den enda andra hårdvarunyheten i Series 5 utöver skärmen är en ny sensor: en magnetometer, det vill säga en kompass.

För den som ofta lämnar Iphone hemma och bara har klockan med sig är det här en förvånansvärt praktisk nyhet, speciellt om du är på okända platser. Den inbyggda kartappen kan tack vare kompassen visa i vilken riktning du går och gör det lika bra som kartappar på Iphone.

Har du alltid med dig telefonen är det lite av en gimmick, även om den nya kompassappen är ett praktiskt inbyggt sätt att se riktning, höjd över havet och lutning.

Nya lyxmodeller

Jämfört med vid starten för fyra år sedan har Apple Watch blivit mycket mer en hälsopryl än Apple först verkade tro. Series 4 tillverkades bara i två material: aluminium och stål. Med Series 5 är lyxmodellen Apple Watch Edition tillbaka, både med keramik som i Series 2 och 3 och ett helt nytt material: titan.

Vi har bara tittat på den i Apples butik och vågar inte säga något om hur stryktåligt ytskiktet Apple har tagit fram är, men vad vi kan säga är att titan är snyggt och att 1 100 kronor mer än stålmodellen bara är 13 procent.

Omdöme

Series 5 är – självklart – den bästa Apple Watch-modellen hittills. Men är den värd att uppgradera till?

För den som har Series 4 krävs det att du verkligen har saknat en alltid aktiv skärm för att ens fundera på det. Från Series 3 och tidigare är skillnaden större, med samma fördelar som i Series 4 plus den nya skärmen som gör den ännu mer komplett.

Series 3 kostar hälften så mycket och ger samma funktioner för hälsa och träning, med undantag från ekg. Hur mycket ekg och den stora, alltid vakna skärmen är värt måste du avgöra själv.

Om du gick och väntade på att ekg-funktionen skulle aktiveras i Sverige och sedan tyckte att du lika gärna kan vänta på Series 5 är det bara att slå till. Visst, nästa år kanske den får någon ny sensor eller annat häftigt, men så är det alltid.

Testad av: Anders Lundberg

Specifikationer

Testad: September 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 32 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: Mellan 30,8 gram (40mm aluminium) och 47,8 gram (44mm stål).
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (gps), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät till 50 meters djup enligt ISO-standard 22810:2010, vilket betyder att du kan simma och utöva mindre äventyrliga vattensporter som att surfa med den, men Apple avråder från att dyka, åka vattenskidor och liknande.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 995 kronor. 44 mm: Från 5 395 kronor.
Pris: 40 mm: 4 990 kronor hos Webhallen. 44 mm: 5 390 kronor hos Webhallen.

plus

Alltid vaken skärm.
Batteritiden håller vad den lovar (om än inte mer).
Kompass praktiskt för den som lämnar Iphone hemma.

minus

Batteritiden kunde så klart vara bättre.
Appar uppdateras inte när skärmen är inaktiv.

Betyg: 5 av 5