Testad produkt: Apple Watch Series 5
Pris: 4 990 kronor (40 mm) hos Webhallen. 5 385 kronor (44 mm) hos Proshop. Se fler priser på olika konfigurationer i vår jämförelse här!

En del bedömare tvekade kring om Apple alls skulle släppa en ny Apple Watch-modell i år. Även om klockan inte är en komplett produkt på alla sätt hade många svårt att se vad Apple skulle kunna addera till smartklockan detta år.

Men visst kom det en ny modell ändå, med flera små och en stor nyhet. De största nyheterna dök som bekant upp förra året. En ny design gjorde det till den mest fulländade Apple Watch-modellen dittills, där de flesta av tidigare modellers problem hade mejslats ut.

Series 5 är egentligen bara en mindre uppdatering av denna modell, med lite nya material, en kompass – och såklart always on-skärmen.


Långtidstest Apple Watch Series 5
När en tredjepartsapp är aktiv i bakgrunden visas en digital klocka i always on-läget istället för den vanliga urtavlan.

Always on-skärmen gör Apple Watch Series 5 mindre klumpig

Apple Watch Series 5 har nu suttit på undertecknads handled varje dag i ungefär en månads tid, och det är utan tvekan skärmen som har gjort störst skillnad för hur klockan uppfattas. Istället för att nästan lite demonstrativt behöva höja armen för alla interaktioner räcker det nu med att snegla på Watch för kolla de viktigaste funktionerna. Som att se vad klockan är, kolla hur långt rörelseringarna snurrat och kolla andra komplikationer som temperatur och väder.

Det är en klar förbättring som gör klockan klart mindre klumpig att använda. Men funktionen kommer också till en stor kostnad för användaren.


Apple Watch Series 5
Det blir lite för mycket sneglande på batteriprocenten...

Vad hände med batteritiden?

Om det är något som har förvånat med denna i övrigt ganska milda, årliga uppdatering av klockan, så är det batteritiden. Och inte på något positivt sätt.

Med Series 5 har batteritiden blivit ett problem, och det har det inte varit i Apple Watch sedan åtminstone Series 3. I princip varje dag har undertecknad slutat dagen med en betydligt lägre batterinivå än vad Series 4 gjorde vid samma typ av användande förra året.

Batteritiden har helt enkelt krävt viss uppmärksamhet igen, och har nått nästan lika dåliga nivåer som första generationens Apple Watch. Två gånger under denna månad har klockan dragit ur hela batteriet innan läggdags.

Läs också! Så åtgärdar du batteriproblem på Apple Watch med Watch OS 6

Det är lätt att dra slutsatsen att den mycket sämre batteritiden beror på skärmen – att ha en skärm som aldrig släcks låter onekligen som en batterislukare. Till viss del stämmer det, för de gånger always on-skärmen varit helt avstängd (i ett försök att förbättra batteritiden) har livslängden återigen blivit betydligt bättre.

Långtidstest Apple Watch Series 5
En lite mer strömsnål urtavla kan spara ström, även i always on-läget.

Det behöver dock inte vara hela förklaringen till den mer kortlivade batteritiden. Inte alla på MacWorld-redaktionen har haft samma problem, och i det första, intensiva testet av klockan var batteritiden helt okej. Då gick den från 100-42 procent på en dag – i ungefärlig nivå med en Series 4, beroende på användning. Rapporter från andra användare visar att även Series 4 fått sämre batteritid efter att Watch OS 6 installerats.

Oavsett orsak är batteritiden i Series 5 en utveckling åt fel håll, och tyvärr inget annat en besvikelse.

Men även om skärmens påverkan på batteritiden reser frågetecken lever ändå förhoppningen om att detta till stor del går att optimera i kommande uppdateringar. Betaversionen av Watch OS 6.1 har för vissa användare gett bättre batteritid igen.

Det är först under dessa typer av långtidstester, där det verkligen finns en chans att leva med klockan i vardagligt användande, inte bara under korta, intensiva tester, som det går att veta vad produkterna går för i verkligheten.

Och den här gången känner vi oss illa tvungna att sänka det första betyget. Batteritiden är helt enkelt en tillräckligt stor försämring från förra året, och det drar ned betyget. Inte så pass mycket att Series 5 är ett dåligt köp, tvärtom är klockan bättre än sin föregångare på alla sätt utom batteritiden. Men batteritiden måste förbättras.


Omdöme

Bra köpI MacWorlds första test kallades det här för Apples bästa Watch hittills, och det är fortfarande sant. Konkurrensen i segmentet är dålig, samtidigt som always on-skärmen är en stor förbättring – så pass bra att det kan vara värt en försämrad batteritid. Därför är det fortsatt Apples bästa klocka hittills, men vi hoppas att batteritiden förbättras i kommande uppdateringar.

Specifikationer

Testad: Oktober 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 32 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: Mellan 30,8 gram (40 mm aluminium) och 47,8 gram (44 mm stål).
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (gps), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (gps + 4g).
Övrigt: Vattentät till 50 meters djup enligt ISO-standard 22810:2010, vilket betyder att du kan simma och utöva mindre äventyrliga vattensporter som att surfa med den, men Apple avråder från att dyka, åka vattenskidor och liknande.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 995 kronor. 44 mm: Från 5 395 kronor.
Pris: 4 990 kronor (40 mm) hos Webhallen. 5 385 kronor (44 mm) hos Proshop. Se fler priser på olika konfigurationer i vår jämförelse här!

plus

Always on-skärmen.
Bästa Apple Watch hittills – trots allt.

minus

Batteritiden reser frågetecken.

Betyg: 4 av 5