Betyg 4 av 5

Omdöme

Med tiden har Apples senaste smartklocka fått bättre batteritid, trots Alltid på-skärmen. Fortfarande måste den laddas varje dag, men kan du leva med det är det här den bästa smartklockan en Iphone-användare kan köpa.

Positivt

  • Always on-skärmen
  • Bästa Apple Watch hittills – trots allt
  • Batteritiden har blivit bättre

Negativt

  • Always on-skärmen försämrar batteritiden

Testad produkt: Apple Watch Series 5
Pris: Från 4 690 kronor (40 mm) hos Prisjakt. 4 487 kronor hos Mediamarkt (44 mm)

En Apple Watch har suttit på min handled ända sedan den första generationen lanserades i Sverige år 2015, och efter fyra år med en smartklocka på armen känns det nästan onaturligt och naket utan.

Sedan ett par år tillbaka har jag dessutom klockan på även nattetid, med sömnspårning från tredjepartsappen Autosleep. Så länge jag kommer ihåg att ladda klockan innan läggdags samt under morgonbestyren så fungerar det faktiskt bra.

Det är med andra ord många timmars användning i ryggen hos den Series 5 som jag först packade upp i september förra året. Under tiden har Watch OS hunnit uppdateras till version 6.2, men till skillnad från IOS kommer sällan några stora nyheter i 6.x-uppdateringarna. I 6.2 är köp inuti appar den egentligen största nyheten, annars rör det sig mest om buggfixar, vilket kan vara nog så behövligt – inte minst när det gäller batteritiden.

Under gångna sex månader har undertecknad även ofrivilligt fått testa falldetektionen efter ett illa fall på cykel. Klockan började vibrera och plinga, och krävde ett svar om jag var okej, eller om klockan skulle ringa till sos. Allt gick väl, och nog har det en viss betryggande effekt i fortsättningen att veta att de fallalgoritmer Apple använder faktiskt fungerar, i alla fall denna gång.


Test sex månader med Apple Watch Series 5

En mild uppdatering – och nu äntligen med bättre batteritid

Series 5 innehöll annars få nyheter jämfört med den betydligt större uppdateringen Series 4. En always on-skärm hör till de större nyheterna i vad som skulle kunna ses som en ”S-uppdatering” för Apple Watch.

Series 5 fick en halvtuff start med många rapporter om dålig batteritid. Det blev så småningom bättre, men allra bäst blir det först när funktionen för att alltid ha skärmen påslagen stängs av. Det slipper vi dock helst. Skärmen gör Apple Watch mindre klumpig genom att det är lättare att snegla på klockan utan att närmast demonstrativt höja hela armen.

Ibland uppkommer tendenser och mindre bra egenskaper hos prylar först efter längre tids användande. Därför är långtidstester ovärderliga för att se hur produkter förändras över tid, allra särskilt smarta prylar som ju faktiskt kan bli totalt karaktärsförändrade med bara en mjukvaruuppdatering.

Batteritiden var en sådan sak som det tog några dagar upptäcka och bekräfta att den i början var rätt risig. Inte för alla användare, men för många. Det blev dock bättre med tiden och med fler uppdateringar, något som jag noterade i ett test av Watch OS 6.1 i november.

Även under Watch OS 6.2 är batteritiden klart stabil, också med Alltid på-läget för skärmen aktiverat. Batteritiden är inte ett orosmoment längre, som det var under de första månaderna. Men fortfarande upplevs batteritiden som bättre i föregångaren Series 4, vilket gör att det betyg jag sänkte till en fyra i vårt första uppföljande månadstest blir kvar där.

Batteritiden är Apple Watch kanske svagaste komponent, tillsammans med en hög prislapp. Trots det är Apple Watch en mycket kompetent smartklocka. För en Iphone-användare är det den otvivelaktigt bästa, med en rimlig kombination av funktioner, storlek, bra mjukvara och hälsofokus.

Konkurrensen har visserligen blivit vassare den också, med intressanta utmanare från både Samsung och Fitbit. För en Iphone-användare kommer en Apple Watch alltid ge en bättre användarupplevelse, mest på grund av hur notiser och appar används på klockan. Det har en fördel att Apple tillverkar både mobil och smartklocka.


Till nästa modell

Rykten har redan börjat dyka upp om Series 6, som uppföljaren väntas kallas. Bland annat talas om en Touch ID-sensor till sist kan flytta till klockan, antingen under skärmen eller gömd i den digitala kronan. Om det kan göras utan att priset höjs är det onekligen en bra nyhet som låter oss slippa skriva in pinkoden på den lilla skärmen varje morgon. Kanske kan det också användas som ett sätt att auktorisera köp, eller godkänna inställningar på en kopplad Mac.

Långtidstest Apple Watch Series 5

Det talas även om en ny app för sömnspårning, utvecklad av Apple. Det kan föra andra goda nyheter med sig, även för den som inte är intresserad av data om sin sömn – bättre batteritid till exempel.

Om Apple ska sälja en klocka som har sömnspårning som en säljande funktion måste man i princip kunna lova 24 timmars batteritid, alternativt hitta ett sätt att påminna användaren att ladda den innan läggdags, för ingen vill vakna med en död klocka på armen. Särskilt inte om den också används som en diskret väckarklocka.

Apple Watch Series 5 har sjunkit några hundralappar i pris sex månader efter sin lansering, men är fortfarande en rätt dyr pryl. Priset börjar på från 4 590 kronor, men stiger snabbt om du vill ha en större skärm och/eller 4g-uppkoppling. Men för priset får du den omtvistligt bästa smartklockan på marknaden.MacWorld rekommenderar


Specifikationer

Testad: Mars 2020.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 32 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: Mellan 30,8 gram (40 mm aluminium) och 47,8 gram (44 mm stål).
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (gps), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (gps + 4g).
Övrigt: Vattentät till 50 meters djup enligt ISO-standard 22810:2010, vilket betyder att du kan simma och utöva mindre äventyrliga vattensporter som att surfa med den, men Apple avråder från att dyka, åka vattenskidor och liknande.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 995 kronor. 44 mm: Från 5 395 kronor.
Pris: Från 4 690 kronor (40 mm) hos Prisjakt. 4 487 kronor hos Mediamarkt (44 mm)

Betyg: 4 av 5