Senaste uppdateringen (2020-02-18)

Iphone SE 2 uppges släppas som planerat - trots corona-oro

Nu rapporterar Bloomberg att Apples kommande billigare Iphone fortfarande förväntas släppas redan i mars.

Detta trots en tidigare oro för hur pass säkerhetsarbetet kring coronoviruset kommer påverka produktionen i Kina.

Andra Apple-produkter, så som en uppdaterad Ipad Pro-modell med ett nytt kamerasystem som också varit planerad att släppas under första halvan av 2020, kan däremot fortfarande drabbas av förseningar.

Uppdatering (2020-01-22):

Kan lanseras redan i mars

Enligt Bloomberg kommer Apples nya budgetmobil att börja tillverkas i februari, något som tyder på att lanseringen kan ske redan i mars.

Med tanke på att Iphone SE, Apples senaste budgetmobil, lanserades i mars 2016 får uppgifterna ses som hyfsat trovärdiga. Apple har dessutom för vana att anordna event just i mars, även om fokus brukar ligga på nya modeller av Ipad.

Prislappen för den nya budgetmobilen ryktas hamna på 399 dollar, vilket är exakt lika mycket som Iphone SE kostade. Utformningen sägs emellertid påminna mer om Iphone 8, vilket gör att mobilen kan komma att kallas för Iphone 9 i stället för Iphone SE 2.


Uppdatering (2020-01-07):

Nya bilder visar hur Iphone 9 kan se ut

Sajten Igeeksblog har i samarbete med Onleaks publicerat nya bilder som visar hur Apples kommande budgetmobil kan se ut.

Som väntat påminner ”Iphone 9” om Iphone 8, men den nya mobilen sägs bli 0,5 millimeter tjockare. Därmed blir måtten 138,5 x 67,4 x 7,8 millimeter och dessa uppgifter ska ha bekräftats av Apples underleverantörer.

Iphone 9
Foto: Onleaks

Enligt uppgift ska baksidan bestå av frostat glas och mobilen ska dessutom ha stöd för trådlös laddning. I övrigt bjuds vi på en lcd-skärm på 4,7 tum, A13 Bionic-processor och Touch ID. Vad gäller kameran ska den vara betydligt bättre än den som finns i Iphone 8.


Uppdatering (2020-01-02):

Släpps i två varianter

Senaste nytt om den nya budgetmobilen som Apple sägs lansera under 2020 är att den kommer att lanseras i två olika storlekar, åtminstone om vi får lov att tro taiwanesiska Digitimes som hänvisar till information från Apples underleverantörer.

Förutom en modell med en lcd-skärm på 4,7 tum ska det röra sig om en modell med en lcd-skärm på 5,5 eller 6,1 tum, men den sistnämnda kan i värsta fall dröja ända till slutet av 2020 eller början av 2021.

Om uppgifterna stämmer skulle det kunna betyda att vi får se Iphone 9 och Iphone 9 Plus snarare än en ny modell av Iphone SE. Å andra sidan bör det påpekas att Digitimes inte är den mest pålitliga sajten när det gäller rykten om kommande Apple-produkter.

Uppdatering (2019-12-06):

Kan heta Iphone 9

Enligt japanska Macotakara kommer den nya budgetmodellen att få namnet Iphone 9, alltså inte "Iphone SE 2" som den kallas i rykteskretsar.

I och med att mobilen sägs vara en uppdaterad variant av Iphone 8 skulle namnet vara logiskt, särskilt som Apple hoppade över nian när Iphone X lanserades häromåret.

Enigt tidigare uppgifter får den nya mobiltelefonen en skärm på 4,7 tum och kommer att utrustas med A13-processor och 3 gigabyte arbetsminne. Värt att notera är att det även sägs bli tal om Touch ID i stället för Face ID, med andra ord saknas stöd för ansiktsigenkänning.

Vad gäller priset tros det hamna i nivå med vad Iphone 8 kostar i dagsläget.

Uppdatering (2019-11-05):

Stor efterfrågan

Nu har analytikern MIng-Chi Kuo räknat på hur lanseringen av en ny budgetmodell skulle påverka Apples försäljning.

Enligt prognosen kommer Apple att kunna sälja mellan 20 och 30 miljoner exemplar av ”Iphone SE 2” under 2020, rapporterar Macrumors.

I sammanhanget bör det påpekas att försäljningen av dagens billigaste modeller (Iphone 8 och Iphone XR) lär minska om en ny budgetmodell släpps, så det är långtifrån säkert att den totala försäljningen ökar.

Priset för den nya modellen tros hamna på mellan 400 och 500 dollar styck, vilket ska hjälpa till att öka försäljningen i länder som Kina och Indien.


Uppdatering (2019-10-23):

Lcd-skärm från LG

De flesta bedömare är ense om att vi får se en ny budgetmodell av Iphone under våren, en modell som i ryktessvängen fått namnet ”Iphone SE 2” men som med all sannolikhet lär få ett annat namn i slutändan.

Nu uppger tekniksajten The Elec att det blir sydkoreanska LG Display som kommer att tillverka lcd-skärmen på 4,7 tum. Om uppgifterna stämmer eller ej är svårt att avgöra, men redan i dagsläget köper Apple en hel del mobilskärmar från just LG.

Den nya budgetmobilen väntas påminna om Iphone 8 till designen och kommer troligtvis att börja säljas under våren 2020.


Uppdatering (2019-10-22):

Förbättrad antenn

Senaste nytt är att Iphone SE 2 kommer att utrustas med en ny antenn, något som ska bättre mottagning.

Antennen är av typen LCP (liquid crystal polymer) och ska tillverkas av Career Technologies och Murata Manufacturing, åtminstone om vi får lov att tro analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors.

När det kommer till kamerorna får vi nöja oss med en på framsidan och en på baksidan. De som vill ha ultravidvinkel eller telefoto får alltså välja en annan modell.


Uppdatering (2019-10-14):

Pris och specifikationer

Ofta välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo har publicerat nya uppgifter om den budget-Iphone som Apple enligt rykten ska släppa i vår. De kommer som vanligt i en rapport till investerare, som Macrumors har läst.

Analytikern påstår för det första att priset i USA för ”Iphone SE 2”, som den kallas i rykteskretsar, blir 399 dollar. Det är samma pris som Ipad Mini, som i Sverige kostar 4 997 kronor på Apple Store.

Specifikationerna blir följande enligt Ming-Chi Kuo:

  • A13 Bionic-processor.
  • 3 gigabyte lpddr4x-minne.
  • 64 eller 128 gigabyte lagring.
  • Färgalternativen rymdgrå, silver och Product Red.
  • Ingen 3d touch.

Ming-Chi Kuo kallar själv telefonen Iphone SE 2 men skriver att den väntas få ett yttre som snarare liknar Iphone 8, och kommer därmed göra de användare som gått och väntat på en ny liten Iphone besvikna.


Apple iPhone SE 16GB Pris vid test: 2065 kr.

Bästa pris just nu: 1495 kr