Redan för ett år sedan påstod rykten att Apple var nära att lansera en ny modell av Apple TV. Nu har den kommit till sist, men det är svårt att se vad som har dragit ut så mycket på tiden. Några revolutionerande nyheter handlar det inte om.

Uppdaterad processor

Nya Apple TV 4K (ja, den har samma namn som föregångaren) har uppgraderats från A10X Fusion till A12 Bionic, processorn som först satt i Iphone XS. Det är inte ett så stort steg som det kan verka, eftersom föregångaren hade ett Ipad-chipp (från första generationens Ipad Pro). Apple säger att den ger högre prestanda på grafik och bild/ljud-behandling, men om företaget hade valt A12X eller A12Z istället hade det helt klart gett ett större språng i framför allt spelprestanda. Med tanke på Apple Arcade-satsningen är det lite underligt.

För serier och filmer finns i alla fall en tydlig förbättring: Innehåll med hdr kan nu spela upp med upp till 60 bilder per sekund – tidigare var det begränsat till 30. Det gäller även över Airplay så att du kan visa upp dina nya fina Dolby Vision-videor inspelade på Iphone 12 Pro.

Nya fjärren
Foto: Apple

Ny fjärrkontroll det viktiga

De flesta Apple TV-användare bryr sig nog inte om så mycket annat än att de kan se Dolby Vision och lyssna på Dolby Atmos, men bryr sig desto mer om den stora nyheten i den nya modellen: En ny fjärrkontroll.

Den gamla så kallade Siri-fjärrkontrollen har varit en av Apples mest kritiserade produkter. Kända Apple-bloggaren John Gruber fångade det i en tweet under det pågående eventet:

New remote! End the show now, no need for more.

— John Gruber (@gruber) April 20, 2021

Apples nya fjärrkontroll påminner mer om den gam-gamla fjärrkontrollen som såldes med första generationerna av Apple TV än om Siri-fjärrkontrollen. Den består av ett avlångt aluminiumchassi med diverse knappar i svart plast, plus en liten strömknapp uppe till höger som är till för tv:n, inte Apple TV. På högersidan sitter en Siri-knapp. Kanterna är avhuggna så designen påminner om Iphone 12 och Ipad Pro, ett formspråk vi ser mer och mer av från Apple.

Styrplattan har ersatts av ett cirkulärt styrkors med knappar i de fyra riktningarna plus en i mitten. Hela ytan är pekkänslig och du kan till exempel svepa i sidled för att snabbt skrolla i en långa listor. Den yttre ringen av riktningsknappar fungerar även som ratt för att backa och spola framåt med precision.

Som tur är behöver du inte köpa en ny Apple TV bara för att få den nya fjärrkontrollen: Den säljs även löst för 650 kronor.

Kalibrera
Foto: Apple

Kalibreringsfunktion – kommer även till gamla modeller

Apple har hemlighållit en nyhet i TV OS 14.5 som släpps nästa vecka. Systemet får en ny kalibreringsfunktion som använder en Iphone med Face ID för att mäta färgåtergivningen på tv:n. Apple TV ändrar sina inställningar tills bilden som visas är så nära industristandard som möjligt. Det hela verkar alltså fungera lite som kalibrering av datorskärmar, men där Truedepth-kameran på Iphones framsida ersätter en separat kolorimeter.

Kalibreringsfunktionen fungerar med Apple TV HD och både gamla och nya modellerna av Apple TV 4K. Din Iphone måste som sagt ha Face ID och måste även vara uppdaterad till IOS 14.5. Du kan använda den utan hdr eller med hdr10, men inte med Dolby Vision. När du ansluter med Dolby Vision står det istället att kalibrering inte behövs.

Vi undrar om en liknande funktion kan vara på väg till Mac OS. Det skulle onekligen hjälpa många användare med externa skärmar att få bättre överensstämmelse på de olika skärmarna.

Apple TV 4K
Foto: Apple

Pris och tillgänglighet

Nya Apple TV 4K kostar 1 995 kronor med 32 gigabyte lagring och 2 195 kronor med 64 gigabyte. Beställningar öppnar 30 april och leveranser drar igång under andra halvan av maj.

Apple har även passat på att byta fjärrkontrollen som följer med den aningen billigare Apple TV HD till den nya.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1748 kr.

Bästa pris just nu: 1795 kr