Google har rullat ut en uppdatering av Gmail-appen för IOS med en ny inställning som kan öka säkerheten och hjälpa till att skydda din integritet.

Inställning i fråga har länge funnits i webbversionen av Gmail men har av någon anledning saknats i appen. Det handlar om möjligheten att stänga av automatisk laddning av bilder.

Det gör du genom att öppna Inställningar, välja det konto du vill ändra, skrolla ner och välja Bilder och sedan byta till Fråga innan du visar externa bilder.

Bilder inbäddade i mejl har länge utnyttjats för att spåra mottagare av till exempel nyhetsbrev och reklamutskick. Bilden behöver inte ens synas utan kan vara en 1x1 pixel stor vit prick, men genom att mejlklienten hämtar bilden från en server kan servern logga uppgifter om vid vilken tid och ibland även från vilken ip-adress den hämtades. Ofoget fick ökad uppmärksamhet tidigare i sommar när Mike Davidson, tidigare designchef på Twitter, bloggade om Superhuman.

Enligt The Verge har inställningen aktiverats för vanliga Gmail-konton men inte för företagsanvändare med G Suite-konton.

Är du orolig över att spåras och använder Apples Mail-app kan du stänga av Visa bilder från server under Meddelanden i Inställningar -> E-post. Liknande inställningar finns även i Outlook och de flesta andra mejlappar.