Den 1 september trädde president Donald Trumps strafftullar på en stor mängd varor från Kina i kraft, däribland Apple Watch, Airpods, Beats-hörlurar, Homepod, Imac och vissa tillbehör, däribland armband till Apple Watch. Dessutom straffbeskattas vissa komponenter, till exempel flashminnen och reservdelar för Iphone.

Nu rapporterar Bloomberg att Apple återigen har bett den amerikanska regeringen att slippa betala den extra avgiften på 15 procent för att importera dessa produkter till USA. Ett liknande undantag begärdes tidigare för Mac Pro, men det slutade med att Apple fick gå med på att tillverka datorn i hemlandet.

Om USA och Kina inte når en överenskommelse väntas en ny våg av strafftullar träda i kraft den 15 december. Då omfattas även Iphone, Ipad och bärbara datorer, det vill säga de produkter som Apple tjänar mest pengar på.

Det finns ett antal tänkbara scenarion att välja mellan för hur Apple kommer att hantera strafftullarna på sikt. Företaget kan välja att låta priserna för oss konsumenter vara oförändrade, vilket innebär minskade vinster. Vidare kan Apple höja priserna enbart för amerikanska konsumenter, alternativt slå ut kostnaden på samtliga användare runt om i världen.

Apple Watch Series 4 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr