Med Ipad OS 13 får Ipad äntligen en mer datorliknande webbläsare med många förbättringar, men även på Iphone och Ipod Touch i IOS 13 har Safari blivit bättre. Här är de bästa nyheterna du kan börja använda när Apple släpper det nya systemet (förmodligen nästa vecka).

Missa inte: Safari förbättras i Ipad OS 13 – här är alla nyheterna

Ny webbplatsmeny – lättare begära webbversion

Till vänster i adressfältet ser du numera en liten ”aA”-knapp. Tryck på den så visas en meny som både innehåller snabbinställning av textstorlek (vilket förklarar valet av symbol på knappen) och tre andra funktioner: Visa läsarvy, Göm verktygsfältet, Begär webbversion, Stäng av innehållsblockerare och Webbplatsinställningar. Begär webbversion låg tidigare i Dela-menyn och det har alltså blivit betydligt smidigare att aktivera funktionen.

Webbplatsinställningar

Webbplatsinställningar fungerar ungefär som i Safari på Macen. Du kan välja om Safari alltid ska begära webbversion på den webbplatsen, om den ska använda läsläget automatiskt på sidor som stödjer det, och göra webbplatsspecifika inställningar för innehållsblockerare och tillstånd att använda kamera, mikrofon och plats.

Uppdaterad startsida

Startsidan i Safari har fått stöd för Siri-förslag som bland annat kan visa länkar du har fått i Meddelanden, ofta besöka sajter och annat Apples ai får för sig att du kan vilja gå till.

Inställningar

Sajtinställningar i Inställningar

Om du öppnar Inställningar -> Safari och tittar längst ner mot slutet hittar du en sektion kallad Inställningar för webbplatser. Här hittar du standardinställningarna för de olika funktioner och tillstånd du kan ge enskilda webbplatser, till exempel Sidzoom som Apple kallar inställningen för textstorlek. Du kan också ändra inställningar för den senast besökta sajten.

Flikar som bokmärken

Smartare flikhantering

Vi trodde nästan att bokmärken var en funktion som var på väg bort, men i IOS 13 får Safari en funktion för att spara alla öppna flikar som bokmärken. Du kan skapa en ny mapp bland bokmärkena för alla sidor, och kan sedan stänga alla flikar och börja om med en tom lista.

En annan trevlig nyhet är att Safari ser om du försöker öppna en sida du redan har öppen i en ny flik. Då stängs den nya fliken och du flyttas automatiskt till den redan öppna, så att du slipper situationer där du kanske har tio öppna flikar på samma sida.

Hämtade filer

Bättre kontroll över hämtade filer

Precis som på Ipad har Iphone-versionen av Safari fått en hämtade filer-hanterare så att du kan öppna dessa direkt från webbläsaren. I Inställningar -> Safari -> Hämtningar kan du ställa in var Safari ska lägga hämtade filer. Som standard kan du välja mellan Icloud Drive och På min Iphone men du kan också lägga till exempelvis Dropbox.