Uppdatering (2019-10-11):
I den senaste betaversionen av IOS 13.2 (och Ipad OS 13.2) som skickades ut till registrerade utvecklare under torsdagen är en av nyheterna att det nu går att radera Siri-historiken.

Bakgrunden är det uppmärksammade avslöjandet att Apple använt sig av utomstående aktörer som lyssnar på konversationer med röstassistenten. Efter hård kritik skickade företaget ut ett pressmeddelande om vilka aktiviteter man ska vidta för att återvinna kundernas förtroende.

I och med IOS 13.2 är det alltså möjligt att radera historiken genom att öppna appen Inställningar och leta reda på alternativet Siri och sökning.

Sajten The Next Web påpekar att det fortfarande saknas en möjlighet att radera de transkriptioner som Apple gör av vissa konversationer, det är alltså enbart ljudinspelningar som raderas.

Missa inte: Många blir av med jobbet när Apple slutar lyssna på Siri-användare

Skarp version av IOS 13.2 skickas troligtvis ut någon gång kring månadsskiftet.


Tidigare (2019-08-28):
I början av augusti lät Apple meddela att man tillfälligt pausar ett program som innebär att utomstående aktörer får lov att lyssna på konversationer med röstassistenten Siri.

Sedan dess har det varit ett antal avslöjanden om Apples aktiviteter, något som gör att företaget nu har skickat ut ett pressmeddelande där man betonar att målet med Siri är att ge kunderna bästa möjliga upplevelse samtidigt som integriteten skyddas.

Man säger vidare att lyssnandet på Siri-inspelningar är en del av kvalitetsutvärderingen, något som man kallar för gradering. Efter kritiken har man upphört med ”mänsklig gradering av Siri-förfrågningar” och påbörjat en grundlig granskning av rutiner och riktlinjer.

Som en följd lovar man nu att minimera mängden data som samlas in från Siri. Informationen som man får in ska inte användas för att skapa marknadsföringsprofiler eller säljas till någon annan part.

Apple lyfter fram att Siri använder en slumpmässig identifierare för att hålla koll på data, vilket innebär att identiteten inte är kopplat till ett Apple-ID eller telefonnummer. Efter sex månader tas kopplingen mellan enhetens data och den slumpmässiga identifieraren bort.

Innan graderingsarbetet avbröts var det 0,2 procent av ljuden från Siri-frågor som avlyssnades för att mäta hur bra Siri är på att svara på frågorna.

Graderingsprogrammet för Siri kommer att återupptas i höst när Apple har skickat ut den skarpa versionen av IOS 13. Då kommer Apple inte längre att spara ljudinspelningar från interaktioner med Siri, i stället kommer man att använda datorgenererade transkriberingar för att hjälpa Siri att bli bättre.

Vidare kommer användarna att kunna välja på egen hand om man vill hjälpa Siri att bli bättre genom ljudprover av deras frågor. Dessutom kommer endast Apples medarbetare att få lyssna på ljudprover av interaktioner med Siri. Alla inspelningar som bedöms komma från en oavsiktlig Siri-aktivering ska raderas omgående.

– Apple strävar efter att alltid sätta kunden i centrum, vilket även innebär att skydda deras integritet. Vi skapade Siri för att hjälpa kunderna få saker gjorda på ett snabbare och enklare sätt, utan att kompromissa om deras rätt till integritet. Vi är tacksamma för att våra användare älskar Siri och uppmuntrar oss att fortsätta bli bättre, avslutas pressmeddelandet.

Apple Watch Series 4 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr