Apple släpper nya Ipad Pro i en konstig tid. Med en fullskalig pandemi som slår mot hela världen, lanserades den nya plattan med ett simpelt pressmeddelande istället för på det mars-event som annars möjligen skulle ha ägt rum.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det blir allt tydligare att Ipad Pro inte kan ersätta en vanlig bärbar dator för alla, alltid. Men den kan göra mycket annat som en Macbook inte kan. Ipad Pro är grunden i ett modulärt, utbyggbart system som du själv anpassar. Det är en flexibel dator som kan vara både en arbetsstation med mus och tangentbord vid skrivbordet, och en Netflix-skärm i soffan med lång batteritid, en fantastisk skärm och bra högtalare. En Macbook Air är enklare, utan överraskningar. Men en Ipad Pro är mycket roligare. 

Positivt

 • Lysande hårdvara, bra tillbehör.
 • Upplevs snabb, alltid!
 • Modulär och anpassningbar.
 • Stöd för pekare.

Negativt

 • Inte alla arbetsflöden passar för Ipad.
 • Dyr Ipad, och dyra tillbehör.
 • Magic Keyboard finns ännu inte att köpa.
 • Mycket få nyheter i år.
MacWorld rekommenderar

Testad produkt: Ipad Pro
Pris: Från 9 995 kronor/12 495 kronor hos Apple.

Vad som sedan lanserades är inte mycket mer än en uppdatering av en befintlig modell, nu med en ny kamera och en lidar-sensor, lite mer arbetsminne och en (halv)ny processor. Och inte mycket annat.

2020 års Ipad Pro är den bästa Ipad någonsin. Det är bara det att den släpps under en tid då det finns en hel del annat att tänka på. Nu när det är klarlagt, låt oss glömma världen utanför och bara för en stund bry oss om något som värdsligt som en ny Ipad.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Om den inte är trasig...

Apple har knappt ändrat designen sedan på Ipad Pro från 2018-generationen, som då gav Ipad ett helt nytt utseende (det vi skrev 2018 är därför i stort fortfarande högst aktuellt, förutom några av klagomål vi hade på IOS som har adresserats sedan dess).

Och visst, det är nog bara bra. Oavsett om du väljer silver eller rymdgrått är det slående välbyggd hårdvara med platta kanter och rundade hörn som inte så lite påminner om Iphone 5.

Det betyder också att det fortfarande inte finns något hörlursuttag, och att den enda porten på enheten är usb-c istället för lightning. En 18 watt-laddare följer med i paketet, vilket är lite snålt eftersom en 30 watt-laddare kommer ladda snabbare (Ipad Pro klarar ungefär 30 watt max laddeffekt).

Lcd-skärmen med 120 Hz och upplösningen 2 048 x 2 732 pixlar är fenomenal, och ett rent nöje att använda i alla situationer utom direkt solljus då reflektionerna blir lite för tydliga. True Tone gör upplevelsen ännu lite behagligare på denna skärm, en skärm som lär vara den bästa du kan få tag på i en surfplatta.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

A12Z Bionic-chippet är en liten uppgradering från A12X i 2018-modellen. Det är fortfarande ett åttakärnigt chipp, men nu har Apple faktiskt aktiverat den åttonde kärnan, vilket betyder att 2020-modellen har lite vassare grafik än sin föregångare. I övrigt är prestandan nästan identisk.


Prestanda

2020 års Ipad är löjligt snabb. Den har inte sackat efter en enda gång under detta test, inte ens medan vi har växlat flitigt mellan tiotalet olika appar under en intensiv arbetsdag. Det verkar som att 6 GB arbetsminne verkligen hjälper till lite extra för att hålla så mycket möjligt uppdaterat i bakgrunden. Spel i Apple Arcade är bedövande vackra på den stora skärmen. Inte heller här märks en tillstymmelse till lagg eller eftersläpningar.

Resultat i testbänkar:

 • Geekbench 5, enkeltrådat: 1 118 poäng
 • Geekbench 5, flertrådat: 4 712 poäng
 • Jetstream 2: 157 676 poäng

Face ID är en mindre revolution, precis som det var på Iphone X år 2017. Upplåsningen fungerar i både liggande och stående läge, så oavsett om du håller surfplattan i händerna i ett stående läge, eller har den dockad i liggande läge, kan du låsa upp med ansiktet (så länge du inte råkar täcka kameran med handen, vilket kan hända ibland).

En nyhet är mikrofonerna, nu fem till antalet. Kvar är de fyra, relativt sett välljudande högtalarna från tidigare.


Ett helt nytt tangentbord

Med Ipad Pro 2020 släppte Apple också Magic Keyboard för Ipad Pro med en ny design som låter Ipad praktiskt taget sväva i luften ovanför tangenterna. Tangenter som dessutom är bakgrundsbelysta och av modell saxmekanism, precis som i en Macbook Air eller Macbook Pro 16 tum.

En millimeter slaglängd är även det i paritet med (en del av) Apples nyare Macbook-modeller. En usb-c-port tillåter laddning direkt i tangentbordet, och den största nyheten torde vara styrplattan i botten. Tyvärr är denna ännu inte släppt, och Apple har heller inga testexemplar att tillgå ännu.

Det här tangentbordet är en stor nyhet för Ipad, men kostar också en hel del. 3 695 kronor för 11-tumsmodellen och hela 4 295 kronor för 12,9-tumsmodellen.

Vill du inte betala över 4 000 kronor för ett tangentbord säljer Apple även fortsättningsvis den äldre Folio-modellen med sina mer eller mindre vattentäta tangenter och kortare slaglängd. Och så finns såklart alternativ från tredje part, inte minst Logitech.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Det är inget absolut måste att ha ett tangentbord till Ipad, men så länge du inte planerar att enbart titta på film, eller mestadels tänker använda Apple Pencil, är ett tangentbord en väldigt bra idé. Apple Pencil är densamma som tidigare, men prislappen har i Sverige tyvärr stigit med en hundralapp, nu 1 595 kronor.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Alla tillbehör till Ipad Pro kostar mer än motsvarande (och något enklare) tillbehör till Ipad 10,2 tum eller Ipad Air 10,5 tum. Och även Ipad Pro självt är dyr, med ett rekommenderat startpris på 9 995 kronor. Och det är helt naken, utan tillbehör som fodral, tangentbord eller penna. Ingen bör köpa en Ipad utan åtminstone Smart Folio, som låter dig ställa upp skärmen med en lutning, samtidigt som det skyddar både framsida och baksida.

Det testexemplar vi har till hands för detta test är 12,9-tumsmodellen med 1 TB lagring och ett 4g-chipp. Det gör att plattan går lös på inte mindre än 20 295 kronor! Men mycket få lär behöva 1 TB lagring, så där kommer många lite billigare undan.

4g-chippet är trevlig extrautrustning. Visst kräver det ett extra simkort på ditt mobilabonnemang (som allt som oftast kostar extra), och visst är det enkelt att bara använda mobilens uppkoppling istället. Men allra bekvämast är det att ha uppkoppling direkt på plattan, var som helst. Inget letande efter wifi, och inget fipplande med internetdelning, där vi måste hålla koll på batterinivån även där så att även telefonen klarar sig resten av dagen.


Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Bortom mentala blockeringar

Alla dessa olika konfigurationsalternativ och tillbehör som ska övervägas vid ett köp kan säkert få en och annan att istället göra det enkelt för sig och köpa en Macbook Air istället. Den kommer ju med ett inbyggt tangentbord, utan extra kostnad! Och i vissa konfigurationer för en billigare peng, dessutom.

Men då missar man också lite av hela poängen med en Ipad Pro. Det är en på många sätt betydligt mer flexibel produkt än Macbook Air. De två olika tangentborden liksom pennan är tillval eftersom Ipad Pro försöker göra mer än att bara vara en webb- och Netflix-maskin.

Apple försöker påverka retoriken runt Ipad till att handla mindre om att den ska ersätta en vanlig, traditionell laptop, till att mer vara en konversation om vad dess modulära mångsidighet kan erbjuda olika typer av (proffs-)användare.

Precis som många andra också har tänkt, satte vi oss ned i början av detta test vid ett skrivbord rensat från vad allt vad Mac och pc heter för att se hur långt vi kommer under en dags arbete. Det är dock ett ganska begränsande sätt att testa vad Ipad Pro verkligen går för. Den är inte framtagen för att gå in och kopiera ditt arbetsflöde från en Windows-pc eller en Mac. Ipad OS kommer från en annan, mobil värd, och även om appen Filer finns här ger den ändå inte samma nära tillgång till ett filsystem som många är vana vid från en traditionell dator.

Poängen här är inte att du måste köpa båda en Apple Pencil och ett tangentbord för att få en pryl som fungerar. Utan att Ipad Pro kan vara fullt funktionell med endera, eller ingen, av de två tillbehören. Dess tillbehör gör Ipad Pro till en kameleont till dator.

Du kan sträckkolla Tiger King i sängen med Ipad Pro, efter att du har använt appen Mätverktyg för att hänga upp den där nya tavlan rakt. Eller sätta fast ett tangentbord och bränna igenom dagens mejl eller fylla i ett kalkylark, innan du fortsätter skissa fram möbleringen på din nya uteplats med Apple Pencil.


Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Fast i musfällan

Sedan Ipad OS 13.4 har Ipad ett mer avancerat stöd för mus eller styrplatta, som styr en helt ny pekare för Ipad. Att sitta ned och formatera texten för detta test blev rejält mycket bättre med en mus, tack vare att vi får en faktisk markör att arbeta med. Att markera text utan att behöva sträcka sig till skärmen är inte bara snabbare, utan liknar också hur många arbetar på en traditionell desktop.

Vi testade med en mus, och kunde därför inte testa de nya gester som kommer med Ipad OS 13.4. Gesterna gör dock att vi slipper peka på skärmen för att göra saker som att växla mellan appar och olika uppgifter. Och med Ipads utmärkta flexibilitet kan vi fortsätta trycka på skärmen som vanligt om vi inte har Ipad-tillbehören till hands.

Apple försöker inte göra Ipad Pro till en Mac genom att addera en styrplatta. Inte heller är det ett erkännande om att Mac egentligen skulle vara en överlägsen plattform. Istället försöker företaget göra det lättare för fler att använda ett nytt operativsystem, och samtidigt belysa den modularitet som ekosystemet runt Ipad Pro ger.

Du kan addera de tillbehör du vill och som fungerar bäst för dig, men själva plattan och ett Smart Folio-skydd/ställ är i grunden allt som behövs för att bara komma igång.


Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Ett steg framåt för AR

Den enda synliga hårdvarunyheten mot Ipad Pro 2018 är kameramodulen på baksidan, som nu är en avrundad, upphöjd fyrkant som liksom accentuerar en 12 mp vidvinkelkamera, och en 10 mp ultravidvinkel. Den senare är ny för Ipad, och öppnar upp för nya fototillfällen och nya typer av bilder för den som gillar att skämma ut sina barn genom att fota med en Ipad.

Här är en bild från huvudkameran.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Och en från ultravidvinkeln:

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Vid sidan om fotografi, finns kamerorna där för att arbete sida vid sida med den nya lidar-sensorn. På Ipad Pro, och på enstaka high-end Android-telefoner, arbetar lidar-sensorn som en time of flight-sensor som mer noggrant mäter avstånd mellan kamera och de objekt runt omkring som lidarn kan studsa sitt ljus på. Det betyder att appen Mätverktyg är mer exakt, och spel som Hot Lava bättre kommer kunna fästa sina spelelement på den "riktiga" världen.

Lidar-sensorn kan ännu inte göra så mycket. Appar behövas anpassas, och i nuläget känns den mest som ett sätt för att avleda uppmärksamheten från att nästan inget annat är nytt i denna Ipad Pro.

Frontkameran på sju megapixel är inte den bästa kamera vi sett, men är fortfarande rejält bättre än webbkamerorna som finns i Macbook.


Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Mjukvara som mognar

Ipad har gjort en lång resa de tio år plattan har funnits, där det känns som att det mesta har hänt under de senaste fem åren, från lanseringen av Ipad Pro och Apple Pencil år 2015. Ipad OS 13.4 har mognat rejält, och dessutom eliminerat några av de problem vi klagade på i IOS 12, som stödet för extern lagring.

Det finns ett helt gäng bra tredjepartsappar att ladda ned från App Store. Inte minst Ia Writer för 109 kronor, vilken detta test skrevs på. Det är fröjd till app, men inte helt billig.

Test Ipad Pro 2020
Foto: IDG

Många av de bästa apparna till Ipad, som Photoshop, Procreate, Things 3, Notability och Fantastical – alla bra kreativa och professionella appar – kräver ett engångsköp eller en prenumeration.

Om det inte låter så lockande kanske du hellre investerar i en Macbook där det mesta idag händer i webbläsaren, åtminstone för en genomsnittlig användare. Ipad Pro bygger mycket mer på professionella produktivitetsappar, och du behöver förmodligen investera i dessa för att få ut det mesta av en Ipad Pro.

Med det sagt, även att bara göra något så simpelt som att kolla Netflix är en fröjd på denna maskin.


Ipad Pro är ingen laptop-ersättare – och det är okej

Ipad Pro är ingen direkt ersättare för en laptop. Istället kan den, på sitt eget vis, ersätta en bärbar dator om du har ”rätt” arbetsflöde och rätt attityd till det.

Det bästa sättet Ipad Pro har mognat på är genom sitt modulära ekosystem av tillbehör. Plattan i sig är kärnan i hela systemet, och den fungerar även ”naken.” Sedan kan du lägga till en styrplatta, tangentbord eller till och med skärm om du vill. Apple gör tillbehören, och det är upp till dig vilka du använder och hur.

Många användare gör bättre i att bara gå och köpa en Macbook Air istället. Men om du vill ha flexibel hårdvara, lysande batteritid och inbyggd mobiluppkoppling, ta då klivet till en Ipad Pro. Men var beredd på att behöva jobba en del med att få till rätt arbetsflöde. Det kräver ett visst intresse för att göra det bästa av Ipad Pro.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Fakta: Ipad Pro.
Testad: April 2020.
Funktion: Surfplatta från Apple.
Skärm: 11 tum/12,9 tum. 2 388 x 1 668 pixlar/2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycksbehandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen. Maximal ljusstyrka: 600 cd/m2.
Processor: Apple A12Z Bionic med 4x4 kärnor, 64 bitar. Neural Engine. M12-coprocessor.
Lagring: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.
Batteri: 28,65 watt-timmar/36,71 watt-timmar.
Batteritid: 10 timmar (enligt tillverkare). Vid wifi-surf eller videouppspelning.
Vikt: 471 gram/641 gram. Plus två gram vid mobiluppkoppling.
Kommunikation: Wifi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax), 2,4 GHz, 5 GHz, HT80 med mimo. Bluetooth 5.0.
Övrigt: Fyra högtalare, Face ID, animoji och memojio, kamera med Smart HDR. Digital kompass, mikrolokalisering med Ibeacon. 4g-modellen har även inbyggd gps.
Tillverkare: Apple.
Rekommenderat pris: Från 9 995 kronor/12 495 kronor hos Apple. 1 800 kronor extra för mobiluppkopplingen oavsett modell.
Testad modell: 20 295 kronor.

Betyg: 4 av 5