Nu är den här, nya Ipad Pro. Mitt under det pågående coronautbrottet släpper Apple två nya modeller som kan beställas från företagets webbutik redan i dag och börjar levereras nästa vecka.

Lidar

Ett av de första ryktena om de nya modellerna var att de får djupseende 3d-sensorer, och det visar sig vara lidar – det vill säga samma teknik som självkörande bilar använder för att läsa av avståndet till olika objekt i omgivningen. Lidar-sensorn kan mäta avstånd upp till fem meter och kan jobba i samspråk med kamerorna, olika rörelsesensorer och nya programmeringsgränssnitt i Ipad OS för att ge nya möjligheter för augmented reality och annat.

Lidar

Nya kameror

Ipad har aldrig haft riktigt lika vassa kameror som Iphone, vilket kanske inte är så konstigt, men nya Ipad Pro har fått en ny kamera jämte den vanliga vidvinkelkameran på 12 megapixlar. Den nya kameran är ultravidvinkel på 10 megapixlar, vilket innebär att kamerorna påminner om Iphone 11 (även om den senare har 12 megapixlar i båda kamerorna). Båda kamerona kan användas samtidigt i appar som har den funktionen, så att du kan spela in en scen och välja mellan perspektiven under redigering.

Övrig hårdvara

Processorn i nya Ipad Pro är något förvånande A12Z Bionic och inte till exempel ”A13X” som vi kunde ha förväntat oss med tanke på att Iphone 11 har A13-processor. Men enligt Apple är den fortfarande snabbare än ”de flesta bärbara Windows-datorer”.

Precis som senaste Macbook Pro har Apple kraftigt förbättrat mikrofonerna i Ipad Pro och den har numera fem stycken som ska ge klart och rent ljud.

Skärmen ser ut att vara oförändrad mot tidigare – 120 hertz uppdateringsfrekvens, True Tone och dci-p3-färger.

Magic Keyboard

Magic Keyboard

Ipad Pro får också som väntat ett nytt tillbehör: Magic Keyboard med bakbelysta tangenter – och inbyggd styrplatta. Tangentbordet fungerar även som fodral och stativ, och har en inbyggd usb-c-kontakt för att ladda paddan.

Speciella gångjärn håller Ipad Pro lyft från market och gör att den svävar över tangentbordet. Styrplattan fungerar med Ipad OS 13.4 som släpps 24 mars och innebär att systemet får en ny sammanhangsberoende pekare. Det innebär att pekaren bara visas på skärmen när du använder styrplattan, och växlar mellan verktyg automatiskt utifrån vad du håller den över.

Pris och tillgänglighet

11-tums Ipad Pro kostar från 10 000 kronor och 12,9-tumsmodellen börjar på 12 500 kronor. Då ingår 128 gigabyte lagring som du kan utöka till 256 gigabyte, 512 gigabyte eller 1 terabyte. Att lägga till mobildata kostar 1 800 kronor. De kan beställas i dag och i skrivande stund levereras de i nästa vecka.

Magic Keyboard släpps i maj och kostar 3 700 kronor för 11-tumsmodellen och 4 300 kronor för 12,9-tummaren.

Apple iPad Pro 12.9" 64GB (3rd Generation) Pris vid test: 10990 kr.

Bästa pris just nu: 10090 kr