Den minst sagt ambitiösa tech-industrin gapar ofta efter mycket. Drömmarna och idéerna hos folk som skapar och designar teknikprodukter kan knappast bli mer framåtsträvande, ja nästan högtravande. Därför kan det också ta tid innan drömmarna förverkligas, ibland krävs helt nya industrier. Det är varför unga teknikprodukter säljer löften, även när verkligheten är någon annanstans.

Dessa produkter når till slut sin ideala form. Och med just Apple Watch känns det som att vi nått den punkten under de senaste åren. Om mobiluppkopplingen i Series 3 inte var den sista biten i pusslet, så var i alla fall den större skärmen i Series 4 det.

Läs också! Apple läcker info om Apple Watch Series 5

Under de senaste tre åren har Apple visat en ny Apple Watch på samma september-event som man också visar nya Iphone-modeller. Apple brukar vara sina vanor trogna, så det mest troliga scenariot är att vi får se en Apple Watch Series 5 på scen på Steve Jobs Theater i Cupertino i september.

Och ändå… på något vis är det som att detta år inte slaviskt måste följa tidigare års mönster. Både Series 3 och Series 4 var enorma uppdateringar. Det var genombrott i både batteritid och skärmteknik som ingen väntade sig, och det är svårt att se hur eller ens varför den höga takten behöver fortsätta. Och det finns många sätt att hålla Apple Watch fräsch utan en ny generation hårdvara.


Ny mjukvara

Apple Watch-hårdvaran har kommit långt under de fem år det har gått sedan klockan först lanserades. Mjukvaran, å andra sidan, försöker fortfarande ta sig bort från återvändsgränder som skapats av tidigare beslut, och som visat sig vara felaktiga.

Watch OS 6
Foto: Apple

Med Watch OS 6, som släpps denna höst, har Apple börjat göra en rejäl upprensning i hur Watch-appar ska fungera, med ett mål att så småningom om kunna köra appar på klockan helt utan en motsvarighet på Iphone.

Denna uppdatering (som också inkluderar en App Store på klockan för första gången) kommer med introduktionen av Swift UI, en metod som började som ett sätt att utveckla app-gränssnitt från början tänkt för app-utveckling på Watch OS, men som verkar så lovande att Apple tänker använda till alla sina produkter.

Att tätt knyta Watch-appar till Iphone var förmodligen klokt alldeles i början, då Apple Watch hårdvara var så långsam att den helt enkelt inte kunde köra helt fristående mjukvara. Idag är det svårt att träffa på en enda IOS-utvecklare som inte klagar på hur svårt det är att skapa appar till klockan.

Hårdvaran är bra och operativsystemet blir allt bättre, men app-utveckling är fortfarande mer eller mindre en röra. Med Watch OS 6 ser det ut som att Apple håller på att städa upp lite grann. Det finns mycket kvar att göra, men Apples ansträngningar för att ge utvecklare fler sätt att bygga ”riktiga” Watch-appar tyder på att företaget mycket väl vet om att det här är det största bristen med Apple Watch som plattform idag.

Och på tal om den grundläggande strukturen för Watch OS – version sex av systemet adderar en hel radda nya hälsofunktioner, inkluderat aktivitetstrender, spårning av menscykeln och varningar för höga ljud.

Det är ännu ett positivt tecken, eftersom det visar att Apple fortsätter kalibrera det första idén bakom klockan (”Apple Watch gör allt din Iphone gör”) till att ännu mer fokusera på hälsa och fitness-funktioner.


Nya material

Ny mjukvara kommer dock inte nödvändigtvis sälja ny hårdvara. Hur ska Apple kunna fortsätta se tillväxt i kategorin wearables om man inte släpper en ny Apple Watch varje år?

Troligen är det väldigt få som köper en ny Apple Watch varje gång det släpps en ny modell. Uppgraderingscykeln är snarare två till fyra år. Men bara för att du inte uppdaterar intern hårdvara betyder det inte att du inte kan hitta på nya saker att sälja.

Apple Watch armband
Foto: Apple

Som bevis behöver du inte kolla längre än till marknaden för Apple Watch-band. Apple uppdaterar regelbundet, ofta minst ett par gånger per år, de typer av band och färger som finns att köpa. Och det verkar gå bra, annars hade man väl inte uppdaterat dem så ofta.

Och visst borde Apple kunna göra det också med Apple Watch? Rykten pekar mot att kommande Apple Watch-modeller kommer att finnas tillgängliga i keramiskt material och titan. Visst, det här kan röra sig om exklusiva high-end-modeller av Series 5. Men det kan också röra sig om en lättare uppfräschning av en Series 4.

Inget stoppar Apple från att behålla Series 4 som den rådande Watch-modellen, men att ge den nya material, färger och ytbehandlingar för att den ska kännas fräsch.


Apple Watch Series... 4.5?

Med detta sagt är det fortfarande inget som stoppar Apple från att ge Watch en lite snabbare processor och kalla det en Series 5. Det är mycket möjligt att de gör, men egentligen borde Watch inte vara en produkt som behöver släppas var tolfte månad.

Med större mjukvaruuppdateringar och variationer i material och färger finns nog med nytt utan att behöva släppa en helt ny serie varje år.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple Watch Series 4 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr