Om köper du en ny Imac har du lyxen att kunna välja till både Fusion Drive eller en renodlad ssd till din nya Mac. På vissa modeller är Fusion Drive tillval, på andra standard. Ssd är dock alltid ett tillval.

Men, för att backa klockan lite grann: Sedan 2012 erbjuder Apple en hybriddisk som tillval till vissa Mac-versioner, kallad Fusion Drive av Apple. De flesta Mac-modeller idag har ssd-lagring som standard. Undantaget är Imac där en vanlig, gammaldags hårddisk är standardutrustning och Fusion Drive eller ssd alltså finns som tillval.

Läs också! Guide: Så uppgraderar du din gamla Imac

En traditionell ssd är billig sett till antalet gigabyte per krona, men det är egentligen dess enda stora fördel. En ssd är mångdubbelt snabbare, mer driftsäker och mindre känslig för stötar. Men den är dyr.


Fördel Fusion Drive

Fusion Drive är tänkt som en kompromiss med det bästa från två världar. En ssd och en hdd är sammanslagen till vad som för användaren ser ut som en enda lagringsenhet. Bakom kulisserna kopieras de filer som används allra mest till ssd-enheten för snabbast möjliga åtkomst. Samtidigt får du som användare fortfarande mycket utrymme till bilder, videor och allt sådant som tar plats på en hårddisk. Även en ”kallstart” av Mac OS går betydligt snabbare än med en traditionell hårddisk.

Med andra ord, de viktigaste sakerna du gör med datorn går betydligt rappare.

Apples Fusion Drive innehåller en numera en 32 GB stor ssd-del, och en 1 TB stor hdd. Väljer du istället den 2 TB eller 3 TB stora Fusion Drive kommer den med en större ssd på 128 GB. Fler filer kan alltså automatiskt placeras på ssd:n för snabbare åtkomst.

Oavsett vilken storlek du väljer har en Fusion Drive den stora fördelen att du får en dator som känns snabbare i de viktigaste uppgifterna, men utan att bränna hål i plånboken. Du får många fler GB för pengarna helt enkelt.

Test! Imac 27 tum: Uppdaterad 21-åring proffsigare än någonsin

1 TB Fusion Drive kostar 1 100 kronor som tillval till de billigaste Imac-modellerna. För de dubbla, 2 200 kronor, får vi en ssd på futtiga 256 GB. 1 TB ssd kostar hela 6 600 kronor beroende på modell.

Det kan alltså vara rejält lockande att spara en slant och satsa på en hybridlösning istället. Så vad är haken?


Nackdelar hos en Fusion Drive

Hastigheten. Trots att en Fusion Drive startar Macen snabbare och ger dig tillgång till de viktigaste dokumenten blixtsnabbt, är den ändå mycket långsammare än en ssd. När MacWorld tidigare jämförde en Imac med 1 TB Fusion Drive med en Mac Mini med ssd-lagring fick vi grovt räknat halva läshastigheten i Imac.

För skrivhastighet är skillnaden ännu större. Mac Mini skrev till lagringen nästan fyra gånger så snabbt. Jobbar du mycket framför datorn, helst med stora filer, kommer en ssd göra en närmast gigantiskt stor skillnad. Vi slipper vänta på att den uråldiga, långsamma hdd:n ska vakna till liv när utrymmet på ssd-delen i Fusion Drive är slut. Använder du Windows på din Mac kommer Windows dessutom hamna helt och hållet på hdd:n och därmed kännas rejält långsamt.

Kort sagt – en ssd är alltid snabb. En Fusion Drive är ofta snabb, men långt ifrån alltid.

Sämre förmodad hållbarhet. Det kan också antas att en Fusion Drive kommer hålla sämre än en ssd, som ju inte har några rörliga delar. Fusion Drive har just rörliga delar, utvecklar mer värme och är en i allmänhet mer komplicerad konstruktion. Allt detta i en dator som dessutom är hoplimmad och därför dyrare att laga när den väl går sönder.

Inte nog med en mer komplicerad konstruktion med fler rörliga delar, om någon del av hybriddisken (troligtvis hdd:n i första hand) går sönder är risken också större att data går förlorad på grund av hur hybriddisken är konstruerad.

Datan är delad mellan ssd:n och hdd:n, och om den ena delen av skivan går sönder blir det svårare att ”lappa ihop” datan i efterhand. Att säkerhetskopiera är alltså ännu viktigare med en Fusion Drive.

Läs mer! Därför är det extra viktigt att säkerhetskopiera din Fusion Drive


Val beroende på behov

Med det sagt ska vi kanske inte helt räkna bort en Fusion Drive. För den med tajt datorbudget ger en Fusion Drive fortfarande mycket bättre prestanda än en traditionell hårddisk, med snabbare uppstartstider och snabbare start av de mest använda programmen och filerna. För den med mildare behov kanske det kan vara en smart lösning.

Men för alla med högre krav och med en ekonomi som tillåter borde det var en närmast självklarhet att satsa på ssd. Inte bara för att de är snabbare, men också för att de bör hålla längre.

Och för många som lägger de minst 16 500 kronor som en Imac med retina-skärm kostar lär vara intresserad av hög prestanda, helst under många år. (Annars kanske en billigare Macbook eller till och med en Ipad kan göra jobbet lika bra, och billigare).

Kan du leva med en 512 GB stor ssd istället för en 1 TB Fusion Drive är skillnaden faktiskt inte så stor längre, 3 300 kronor beroende på modell. För många användare är det värt investeringen.

Missa inte! Test: Imac 21,5 tum: Ett seriöst och billigare Imac Pro-alternativ