När du första gången ansluter en viss IOS-pryl till en dator frågar enheten om du vill lita på den. Om du svarar ja behöver du inte svara igen utan prylarna verkar komma ihåg att de ska lita på varandra. Du måste välja att lita på enheten om du vill kunna föra över filer från den, till exempel för att importera bilder.

Det här är en säkerhetsfunktion Apple lade till för många år sedan och är till för att garantera att ingen kan göra en kopia av innehållet på din Iphone eller Ipad bara genom att ansluta den till valfri dator.

Ibland kan du dock få problem med funktionen, närmare bestämt när bara en av enheterna tror att du har litat på anslutningen. Då kan du ansluta IOS-prylen till datorn utan att få upp någon dialogruta som frågar om du vill lita på den, men datorn kan ändå inte se innehållet och till exempel hämta bilder.

Apples rekommenderade lösning på den här typen av problem är att nollställa plats och integritet i Inställningar -> Allmänt -> Nollställ. Men det återställer precis alla integritetsinställningar du har gjort för alla dina appar. En dryg uppgift om du har många appar och gillar att finjustera deras inställningar.

En bättre lösning du kan testa innan du tar till en så drastisk åtgärd är att ta bort filerna i datorn som kommer ihåg på vilka enheter du redan har valt ”Lita på”. När du ansluter en IOS-enhet till datorn kontrollerar Mac OS om du redan har varit ansluten genom att titta bland dessa filer, och om den hittar den skickar den ett krypterat meddelande till enheten.

Normalt ska enheten känna igen meddelandet och svara genom att låsa upp innehållet, men av en eller annan anledning kan något hända som gör att det inte fungerar. Vi har sett felet uppstå bland annat efter byte av sim-kort.

Ta bort filerna

Så här tar du bort filerna och nollställer Macens information om IOS-enheter som litar på den:

  • Koppla ur enheten i fråga ur datorn.
  • Öppna Terminal och skriv in följande kommando följt av retur (notera att det är ett vanligt streck på slutet):

sudo su -
  • Skriv in ditt vanliga kontolösenord (du måste ha ett administratörskonto, vilket de flesta har) och tryck retur. Notera att Terminal inte visar någon indikation på att du skriver.
  • Du är nu inloggad som root-användaren. Skriv in följande kommando och tryck retur:

rm /var/db/lockdown/*plist
  • Tryck ctrl-d eller skriv in kommandot exit för att logga ut från root-kontot.
Lita på datorn

Nu kan du ansluta enheten till datorn igen och om allt har gått bra ska du återigen få upp frågan om du vill lita på datorn. Godkänn så kommer du åt bilder och annat innehåll.