Vi har tidigare skrivit om hur du kan arkivera redigerade bilder (bilder som beskurits, har filter, använder porträttläge eller annat) från Iphone till dator.

Men om du redan har använt Bildinsamling för att kopiera tusentals bilder från Iphone till Macen för att göra plats på telefonen, och nu sitter där med en massa bilder utan sina redigeringar och specialeffekter – hur gör du då?

Bild med .aae-fil.
Originalfoto tillsammans med filter och redigeringar i en .aae-fil.

När du importerar bilder med Bildinsamling (eller med Utforskaren i Windows) kopieras originalbilden tillsammans med en fil med filändelsen .aae. Det är en textfil i xml-format som innehåller all information om filter, redigeringar, porträttlägeseffekter och annat som du på telefonen kan redigera i efterhand utan att sänka kvaliteten på bilden.

Importerat Live Photo

Live Photos använder också .aae-filer, men delar dessutom upp bilden i ett foto och en kort lågupplöst video.

I alla dessa fall har filerna samma namn (till exempel IMG_0001) men olika filändelser. Ett Live Photo kan till exempel ha filerna IMG_0001.HEIC, IMG_0001.AAE och IMG_0001.MOV.

För några år sedan fanns ett skript du kunde köra i Terminal för att slå ihop jpeg-filer och tillhörande .aae-fil, men det fungerade bara med filter och har inte uppdaterats på länge.

Bilder till undsättning

Numera kan du enkelt fixa detta med hjälp av Apples Bilder. Vi vet inte exakt när Apple uppdaterade Bilder med den här nyheten, men det fungerar åtminstone i senaste versionen av Mac OS 10.14 Mojave där Bilder är version 4.0 (3461.7.140).

Bild med filter
Bilder importerar bilderna komplett med filter och andra redigeringar.

Om du drar en bild tillsammans med sin .aae-fil (ibland kan det finnas mer än en, till exempel IMG_0001.AAE och IMG_0001-1.AAE) och eventuella .mov-filer om det är ett Live Photo till Bilders ikon i Dock eller direkt till programmets fönster, öppnas importgränssnittet och du kan importera bilden till ditt bibliotek.

Bilder förstår sig numera på detta, och resultatet blir att du återfår den redigerade bilden i Bilder komplett med möjligheten att göra ändringar. Ett foto med porträttläge har till exempel sin skärpedjupseffekt och du kan välja ljussättning eller ta bort effekten helt.

Live Photo
Bilder återställer Live Photos från .aae, .heic/.jpg och .mov.

I vårt testande stöter vi på en liten bugg som gör att vissa bilder får en avhuggen förhandsvisning, men om du gör en liten redigering uppdateras den och blir korrekt (du kan alltid ändra tillbaka igen efter).

Om du inte använder Bilder normalt kan du när du är klar exportera de redigerade versionerna av bilderna till valfri plats på hårddisken eller extern lagring för akrivering, men då försvinner så klart möjligheten att göra ändringar (du kan till exempel inte ta bort skärpedjupseffekten från ett porträttfoto).