När Apple släppte en ”ny” Macbook Air under sommaren fick den inte samma, större uppdatering som Macbook Pro fick. Faktiskt är det mesta sig likt i denna 2019-modell, som den som lanserades hösten 2018. Den största nyheten är egentligen att den gamla generationen Macbook Air, som hängt med ända sedan 2010, nu helt har slutat tillverkas.

Tillbaka till 2019-modellen. Fortfarande sitter här samma dubbelkärniga Core i5-processor på sju watts effekt från Intels så kallade Y-klass. Skillnaden mot Macbook Pro har därmed blivit större, då den senare fick en fyrkärnig processor efter juliuppdateringen.

Ingen av förändringarna motiverar en uppdatering för den som har en 2018-modell idag, men om du hittar ett lägre pris på en 2018-modell kan det vara intressant att veta vad du i så fall går miste om från den nyare modellen. Här hittar du skillnaderna:

Missa inte! Köpguide: Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov

MacBook Air 2018 eller 2019

Skärm med True Tone

En av de större nyheterna är utan tvekan skärmen. True Tone var tidigare förbehållet Pro-serien, men kommer nu också till Air. I grunden är skärmen samma retina-skärm som tidigare, men Apple har nu lagt till sensorer som möjliggör funktionen True Tone.

Det kan framför allt ge en aningen varmare och behagligare skärm i dunklare ljus, samtidigt som skärmen blir kallare när vi sitter någonstans med kallt ljus, allt för uppnå den mest verklighetstrogna vitbalansen.


Macbook Air 2018 vs 2019

Tangentbord – garanterat bättre

Den allra största förändringen syns dock inte för ögat. Liksom Macbook Pro i sin 2019-version har Macbook Air nu fått den allra senaste versionen av Apples kontroversiella vattendelare till tangentbord med så kallad fjärilsmekanism.

Det här är Apples fjärde uppdatering och fjärde försök att fixa det tangentbord som sedan introduktionen i Macbook 2015 visat sig vara mer problemdrabbat än tidigare tangentbord. Den här gången har tangenterna uppdaterats med ett nytt material som ska minska risken för problem, men det återstår fortfarande att se hur bra den här lösningen verkligen fungerar.

Som för att stilla eventuellt tvivel skickar Apple även med en fyra år lång garanti – uppstår problem med tangenterna under tiden lovar företaget att reparera tangenterna utan kostnad.


Mindre batteri

Macbook Air i sin 2019-modell har fått ett mindre batteri jämfört med 2018-modellen. Från 50,3 Wh till 49,9 Wh. Den skillnaden på endast 0,4 Wh är dock så liten att det inte bör märkas av i praktiken. Apple uppger fortfarande samma tolv timmar långa batteritid.


Macbook Air 2018 mot 2019

Långsammare lagring

Något överraskande har Macbook Air visat sig komma med långsammare lagring än 2018-modellen. I ett test med det 256 GB stora lagringsalternativet var lagringen i vissa fall upp till 35 procent långsammare i den nya modellen. 128 GB-alternativet visade dock i stort sett samma hastigheter.

Det kan vara ett sätt för Apple att trycka ned prislappen, som ju sjönk några hundralappar i Sverige.

Läs mer! Test visar: Nya Macbook Air har långsammare lagring


Mindre maximal lagring

För den användare där varken 128 eller 256 GB lagring är tillräckligt fanns tidigare ett stort hopp upp till 1,5 TB lagring. Det alternativet är nu borta. Istället är mesta lagringsutrymme som går att köpa 1 TB. Priset är hela 7 500 kronor mer än 128 GB-alternativet.

Läs också! Macbook Air säljs med för klen laddare (det här kan du göra åt saken)


Lägre prislapp

Den kanske viktigaste och bästa punkten torde vara Macbook Airs prislapp, som med uppdateringen sjönk. I Sverige kostar datorn nu 700 kronor mindre än tidigare när den köps från Apple Store. Andra återförsäljare säljer dock ofta datorn ännu lite billigare än så.