Apple använder guld i de flesta av sina produkter, precis som de flesta elektroniktillverkare. Guld används bland annat som ytskikt mellan komponenter eftersom det är en bra ledare och inte oxiderar.

Guldutvinning har historiskt stått för massiv miljöförstöring, bland annat på grund av användningen av kvicksilver i utvinningen. Som en del av Apples miljöengagemang har företaget nu tillsammans med juveleraren Tiffany & Co. gått med i projektet Salmon Gold.

Projektet startades 2017 av organisationen Resolve vars syfte att att skydda olika laxarter i nordvästra Kanada och Alaska. Laxen är en viktig del av ekosystemet och betydelsefull för regionens ursprungsbefolkning. Småskaliga gruvor i området som går med i projektet förbinder sig att hjälpa till att återställa och bevara laxens vandringsströmmar.

Apple kommer i år börja köpa in guld från Salmon Gold-registrerade gruvor, och guldet ska spåras med blockchainteknik. Till att börja med kommer det här guldet dock bara täcka en bråkdel av Apples totala behov.