För några år sedan började Apple sätta käppar i hjulen för sajter som försöker spåra webbsurfare hur som helst. Det började med blockering av tredjepartskakor och har sedan utökats med maskininlärningsalgoritmer och andra tekniker som ska göra dig mindre spårbar.

Nu har utvecklare av Webkit, den öppna källkodsmotor som används i Safari och på IOS för all html-rendering i olika appar, förtydligat syftena och medlen för spårningsblockering. I Webkit Tracking Prevention Policy går utvecklarna igenom vilka sorters spårning som Webkit stoppar, vilka andra medel Webkit kan använda för att informera användaren om spårning eller minska effekten av den, och hur Webkit hanterar sidoeffekter av blockeringen.

Apples utvecklare tackar Mozilla, vars egna antispårningspolicy inspirerade till det nya dokumentet.

I policyn beskriver Apple olika kända spårningstekniker, och definierar spårning som:

– Insamlandet av data som rör en individs identitet är aktivitet över en eller flera webbplatser. Även om sådan data inte tros kunna identifiera en person är det fortfarande spårning.

Apples utvecklare skriver också att webbplatser som medvetet kringgår spårningsblockering behandlas som utnyttjande av säkerhetsbrister. När sådana tekniker upptäcks kan Webkit lägga till nya åtgärder utan att informera.

Spårningsblockering har hög prioritet och Webkit gör inga undantag för ”legitim” spårning för de automatiska systemen. Det innebär att en del webbplatser kan få nedsatt funktionalitet när exempelvis inloggning på flera relaterade webbplatser hindras.