Uppdatering (2019-10-07):

Nu fungerar Siri äntligen med Spotify

Som utlovat har Spotify nu släppt en uppdatering av sin app för IOS och Ipad OS som lägger till stöd för Siri. Därmed är det fritt fram att styra uppspelningen med hjälp av Apples röstassistent.

Spotify har länge kämpat för att fler musiktjänster ska få tillgång till samma api:er som används för Apple Music, något som Apple alltså nu har gått med på. Den stora skillnaden är att man i dagsläget behöver specificera att en viss låt eller ett visst album ska spelas på just Spotify, men det kan det bli ändring på så småningom.

En annan trevlig nyhet i version 8.5.26 av Spotify är stöd för den nya funktionen Låg dataförbrukning som du kan aktivera genom att bege dig till Inställningar -> Wi-Fi i IOS 13 eller senare.

Avslutningsvis kan vi nämna att Spotify-appen nu även finns tillgänglig på Apple TV, med andra ord behöver du inte längre använda dig av Airplay för att lyssna via tv-högtalarna.


Tidigare (2019-08-19):

Spotify och Siri på väg att bli sams?

Den här nyheten hör definitivt till kategorin ”Apple borde ha gjort det för åratal sedan”, men nu verkar det äntligen vara dags. Med IOS 13 och Ipad OS 13 kommer till sist möjligheten att använda Siri med ljud-appar som Overcast, Audible och andra ljudboksappar.

Kanske mest välkommet är att Spotify också ser ut att lägga till stöd för Siri. Tidigare i veckan rapporterade nämligen The Information att Apple och Spotfiy sitter i samtal om att potentiellt lägga till stöd för Sirikit.

Läs mer! Apple svarar på Spotifys kritik: "Försöker kringgå regler som gäller alla”

Till dags dato har Siri enbart samarbetat med Apples egna ljud-appar. Om du velat använda appar från tredje part för musik, poddar, ljudböcker eller liknande, har Siri varit begränsat till högst basala kontroller som att byta spår, ändra volym och att pausa uppspelningen.

Det går inte att påbörja ny lyssning, välja en spellista i Spotify eller börja spela favoritpodden i Overcast med rösten. Om du inte använt Apple Music eller Apple Podcaster vill säga.

Det ger en klart frustrerande användarupplevelse, och leder dessutom till ojämn konkurrens. Med nya ”Media Intents” i Siri Kit för IOS 13 kommer dock nya möjligheter för utvecklare att använda sig av Siri på ett djupare plan.


Så kommer det fungera

När du uppgraderar till IOS (om du inte redan gjort det) kommer du inte helt plötsligt kunna kontrollera allt mellan himmel och jord med Siri. Apple har uppdaterat sitt ramverk runt Siri Kit för att stödja alla möjliga nya slags kommandon från nya typer av appar, men utvecklare måste också bygga in stöd för nyheterna i sina egna appar.

Med andra ord: du kommer först och främst behöva IOS 13, men sedan också invänta uppdateringar för appar som Spotify, Overcast, Audible, Bookbeat eller andra typer av ljud-appar. Än så länge har det varit ont om officiella uttalanden från tjänster som säger sig vilja stödja de nya Siri-möjligheterna (men rykten om att Spotify kommer göra det cirkulerar). Vi räknar dock med att fler appar uppdateras efter att IOS 13 släpps till hösten.

Spotify Siri
Foto: AppleAtt döma av Apples information från en utvecklarsession på årets WWDC verkar appar från tredje part få rätt kraftfulla Siri-kontroller. Klicka för större version.

Så vilka typer av media-appar får stöd för Siri? De nya kommandona är anpassade för musik, podcaster, ljudböcker och internetradio. Det kan innebära att Siri inte helt förstår alla typer av media i en app med exempelvis naturljud.

Att döma av kommandona som syns på bilden ovan verkar det ändå handla om rätt kraftfulla, användbara kontroller – och ljusår bättre än vad Siri hittills kunnat göra för tredjepartsappar. Alla de viktigaste funktioner som förväntas av en media-app finns här, som att ”gilla” eller ”ogilla” en låt, lägga till låten som spelas i bibliotek och spellistor, och inte minst att spela alla möjliga typer av media – låtar, album, artister, genrer, podcaster och böcker.

Siri kommer också kunna förstå några användbara bestämningar till de här kommandona. Du kommer kunna starta spellistor eller album, men också välja att ”shuffla” uppspelningen direkt från ett Siri-kommando.

Du kommer också kunna lägga till en låt i uppspelningskön, eller justera uppspelningshastigeten för ljudböcker eller podcaster. Mer specifika kommandon stöds också, som att spela det senaste avsnittet av en viss podd.

Stöd för sök bör också komma med IOS 13, exempelvis ”Sök Pearl Jam i Spotify” varpå appen ska öppna artistlistan eller listan med sökresultat.

Men det här saknas fortfarande

Apples dokumentation för utvecklare visar tonvis med intressanta funktioner, om utvecklare väljer att lägga till dem i sina appar. Men det finns fortfarande en punkt där vi användare kan tänkas vilja ha lite mer: Förvalda appar.

Du kommer märka att i de flesta exempel Apple gett behöver du nämna appen du vill styra. Säger du bara ”Spela Elvis” kommer du serveras Apple Music istället.

Det verkar inte finnas något sätt att välja en specifik musik-, podd- eller ljudboks-app som din förvalda app för ämnet, och därigenom börja lyssna på en podd utan att också behöva nämna appens namn varje gång.

Det kommer kännas väldigt klumpigt väldigt snart. Det ger också Apples egna appar ett försprång över tredjepartsappar, helt enkelt för att Apples appar blir lite mindre klumpiga att använda på IOS. Det här är i själva verket en gammal diskussion om (o)möjligheten att välja sin egen förvalda webbläsare, mejl-app, musik-app i IOS, som nu åter akutaliseras med Siri-stöd i tredjepartsappar.

Men nya Sirikit-funktionerna går ändå långt mycket längre i att ge oss det vi egentligen alltid efterfrågat – att Siri ska fungera också med våra egna favorit-appar. Nu återstår bara att utvecklare uppmärksammar nyheterna och uppdaterar sina appar.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple HomePod Pris vid test: 3585 kr.

Bästa pris just nu: 3582 kr