Ända sedan Ipad introducerades år 2010 har vi användare fått dras med i stort sett samma Safari-app som Iphone, något som så klart har eldat på argumentet att Ipad inte är så mycket mer än en uppförstorad Iphone.

Gränssnitt på väldigt vanliga sidor som Wordpress laddar inte alltid som det ska i IOS-versionen av Safari. Google Dokument i sin tur tvingar användare att ladda ned en Ipad-app som saknar viktiga funktioner från både desktop- och mobilversionerna. I vissa fall, exempelvis överstrykning av text, har det varit omöjligt att alls använda vissa grundläggande funktioner på Ipad.

Nu har Apple äntligen gett oss alla en surfupplevelse som gör det åtminstone lite lättare att se Ipad som ett seriöst alternativ till en bärbar dator. När Ipad OS 13 släpps i höst (eller om du kör betan redan nu) – här är några av framstegen vi alla har att se fram emot.

Surfa på desktop-vis

Alla förbättringar i Safari härstammar egentligen från denna punkt i listan. Safari-appen på Ipad säger nu till den webbsida du besöker att du använder Mac OS-versionen av Safari, vilket för det mesta kommer innebära att du får se samma innehåll på webbsidan som om du besökte den med en Mac. (Det betyder också att vissa inställningar har inverterats, istället för ”begär skrivbordsversion” får du nu se alternativet ”begär mobilversion”).

Apple har ändå optimerat all input för ett finger på en pekskärm, snarare än en muspekare, så du bör kunna använda Safari lika enkelt på Ipad som på Mac OS. Numera kan du även använda en usb- eller bluetooth-mus med Ipad, vilket gör hela användandet lite mer som på en Mac.

Läs mer! Så fungerar musstödet i Ipad OS 13 och IOS 13

Safari-surf på desktop-vis gör att många av de mest ihärdiga frustrationer användare haft med att försöka använda en Ipad istället för en laptop nu försvinner. Webbgränssnitten för Gmail, Google Kalender, Facebook och Youtube beter sig nu som du förväntar dig från en större skärm. The Verge har också påvisat att Google Dokument fungerar överraskande bra i Safari, så pass bra att det ger åtkomst till funktioner som inte ens finns i Googles egna appar för IOS.

Safari på Ipad med Ipad OS 13

Det här är alla goda nyheter som handlar om mer än bara bekvämlighet. I synnerhet Google har tagit lång tid på sig att Ipad-anpassa sina appar för IOS med funktioner som Split View, så pass länge att det varit lätt att fråga sig om Google vill göra Ipad svårare att använda.

Men eftersom den webbaserade versionen av Google Dokument nu fungerar så pass bra i Safari på Ipad OS behöver du troligen inte längre oroa dig över att Google drar fötterna efter sig.

Värt att påminna om är dock att det här inte ger exakt samma användarupplevelse som på en Mac eller pc. Safari på Ipad OS har till exempel aldrig haft stöd för Flash – inte nu heller – efter Steve Jobs starka övertygelse om att det är skräp. Å andra sidan är det inte längre något att sörja.


Bättre webb på Ipad – så förbättras Safari i Ipad OS 13

Äntligen: En nedladdningshanterare

Att få Safari att inte bara se ut som sin motsvarighet på Mac, utan också fungera som den, är minst lika imponerande. Ipad OS lyckas med detta, mycket tack vare den nya nedladdningshanteraren som hittas till höger i Safaris verktygsfält.

Det är i stort sett en tvilling till Safari på Mac. Du kan klicka på pilen som pekar nedåt för nedladdning, och se en lista över pågående nedladdning. Du kan stoppa dem och återuppta dem, direkt från listan. Klickar du på förstoringsglaset bredvid filen tas du direkt till filen och kan använda den.

Som standardinställning hamnar nedladdade filer i mappen för nedladdning i Icloud Drive, men – hör och häpna – Apple har lagt till en inställning för att ändra detta. Det görs genom att gå till Inställningar -> Safari och sedan Nedladdningar. Här kan du välja en egen plats att spara nedladdningarna i.

Tillsammans med exempelvis Ipad OS nya stöd för usb-minnen är det här ett stort steg mot att göra Ipad till en riktigt användbar dator.


Kortkommandon i Safari Ipad OS 13

En hel drös nya kortkommandon

Mac OS utbredda stöd för kortkommandon har alltid varit ett skäl att hålla fast vid Macen för i synnerhet avancerade användare. Ipad har haft stöd för kortkommandon sedan flera år tillbaka, men med Ipad OS blir kortkommandona än mer lika Mac-Safari.

Apple säger att det finns hela 30 nya kommandon att välja på. Som vanligt behövs Apples egna tangentbordsfodral eller tangentbord från tredje part för att kunna använda kortkommandon. Här är några av dem.

 • Använd standardstorlek för typsnitt i Reader (cmd + 0)
 • Öppna länk i bakgrunden (cmd + tryck på länken)
 • Bläddra genom nedladdningar (cmd + alt)
 • Öppna länk i nytt fönster (cmd + alt + tryck på länken)
 • Öppna länk i ny flik (cmd + shift + tryck på länken)
 • Mejla aktuell sida (cmd + I)
 • Minska textstorlek i Reader (cmd + –)
 • Öka textstorlek i Reader (cmd + +)
 • Zooma in (cmd + +)
 • Zooma ut (cmd + –
 • Spara webbsida (cmd + S)
 • Ändra valt element (alt + tab)
 • Välj Smart Search-fältet (cmd + alt + F)
 • Stäng av webb-vy i app (cmd + W)
 • Ladda ned länkad fil (option + tryck på länken)
 • Lägg till länk i Läslista (shift + tryck på länken)
 • Stänga övriga flikar (cmd + alt + W)
 • Klistra in utan att formatera texten (cmd + shift + alt + V)
 • Ny flik i privat läge (cmd + shift + N)
 • Verklig storlek (cmd + 0)
 • Öppna sökresultat (cmd + enter)
 • Bläddra bland bokmärken (cmd + alt + 1

Bättre multitasking

En annan av de mest välkomna nyheterna i Ipad OS är möjligheten att ha två fönster från samma app öppna bredvid varandra i Split View – liksom möjligheten att ha flera Split View-uppsättningar från samma app.

Det kan vara till extra nytta med Safaris nya surf i "skrivbordsklass”. En Ipad-användare kan alltså ha ett Safari-fönster öppet på ena halvan av skärmen, och ett till Safari-fönster med ett Google-dokument att anteckna i på den andra halvan.

På samma sätt kan användaren sedan para fler Safari-fönster med andra appar samtidigt, kanske ett fönster med Anteckningar och ett annat med Youtube-appen. Allt kan sedan beskådas i Exposé.

Safari i Ipad OS 13 ska också ge tillgång till hela paletten av verktyg i fältet i topp, vilket borde eliminera eventuella farthinder på vägen som tidigare har saktat ned och försämrat användarupplevelsen.

Bättre verktygsfält

Inte bara nedladdningshanteraren har tagit plats i verktygsfältet i Safari på Ipad OS 13. Fältet har fått fler förbättringar. Som en ”AA”-ikon, som låter dig ändra textstorlek på webbsidan. Vi kan enkelt ändra till mobilversionen av sidan, och ett nytt enklare alternativ finns för att aktivera Läsvy. Hela fältet kan dessutom gömmas.

Ändra storlek innan du laddar upp

I många år har ett alternativ för att minska storleken på bilder (till liten, medium, stor eller verklig storlek) funnits i mejl-appen i IOS. Ett bra sätt att inte göra mejlet större än vad det behöver vara, och att spara mottagaren lite värdefull mobildata.

Med Ipad OS kommer samma inställning även till Safari, perfekt när du laddar upp bilder till Gmail i webbläsaren, eller till sociala medier.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.