Förra veckan rapporterade fixarsajten Ifixit att användare som på egen hand har bytt batteri i Iphone XR, XS eller XS Max och beger sig till lnställningar -> Batteri -> Batterihälsa får en varning om att batteriet är utslitet och behöver bytas ut.

Det spelar ingen roll om batteriet kommer från Apple eller en tredjepartstillverkare, enda sättet att bli av med varningen är att vända sig till en auktoriserad verkstad. Enligt Ifixit beror det hela på att Apple använder sig av speciell hård- och mjukvara som kopplar ihop batteriet med moderkortet. För att auktorisera kopplingen krävs ett godkännande av Apples tekniker.

Nu har Apple svarat på kritiken i ett uttalande till Rene Ritchie som till vardags är skribent på tekniksajten Imore. Enligt företagets talesperson handlar det om en funktion som syftar till att skydda användare från ”skadade, dåliga eller begagnade batterier”.

– Vi tar våra kunders säkerhet på största allvar och vill därför se till att alla batteribyten utförs på rätt sätt, skriver Apple i uttalandet.

Det går naturligtvis att använda det nya batteriet trots varningen men du kan inte längre få information om när det är dags att byta ut det på riktigt. Inte heller går det att komma runt problemet genom att ladda ner alternativa batteri-appar från App Store, dessa är nämligen ytterst begränsade sedan IOS 10 släpptes häromåret.

Har du garanti kvar på din Iphone är det gratis att byta ut batteriet, annars kostar det 795 kronor för Iphone X och ovannämnda modeller. För äldre modeller kostar det 545 kronor.

Apple iPhone XS Max 64GB Pris vid test: 12115 kr.

Bästa pris just nu: 7988 kr