Det har inte gått lång tid sedan lanseringen av Iphone 12, men redan nu har det börjat ryktas om efterföljaren ”Iphone 13” som med all sannolikhet kommer att lanseras i höst.

Uppdatering 2021-02-25

Nytt 5g-modem

Enligt en ny rapport från taiwanesiska Digitimes kommer Apple att använda sig av 5g-modemet Qualcomm Snapdragon X60 i höstens modeller av Iphone.

Snapdragon X60 baseras på 5-nanometersteknik, vilket kan jämföras med föregångaren Snapdragon X55 som baseras på 7-nanometersteknik. Det borde innebära mindre energiförbrukning, vilket i sin tur borde leda till förbättrad batteritid.

Den stora fördelen med Snapdragon X60 är emellertid att det blir möjligt att använda mmWave och sub-6GHz samtidigt, något som innebär en optimal kombination av hög hastighet och lång räckvidd.

I nästa års modeller av Iphone lär det bli aktuellt med Qualcomm Snapdragon X65, ett 5g-modem som utlovar hastigheter på 10 gigabit per sekund. På sikt kommer emellertid Apple att använda sig av egenutvecklade 5g-modem.


Uppdatering 2021-02-23

Kinesiska oled-skärmar

Enligt Economic Daily News kommer Apple att börja använda sig av oled-skärmar från kinesiska BOE i 2021 års modeller av Iphone, detta som komplement till skärmarna från sydkoreanska Samsung och LG.

BOE är världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men har sedan en tid tillbaka även tillverkat oled-skärmar åt Huawei och andra mobiltillverkare.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Uppdatering 2021-02-15

Alltid vaken skärm

Youtube-kanalen Everything Apple Pro har publicerat en video med rykten om årets nya Iphone-modeller, med uppgifter från Max Weinbach.

Sedan tidigare finns rykten om att åtminstone Pro-modellerna av Iphone 13 ska få 120 Hz uppdateringsfrekvens på skärmen, och enligt Max Weinbach kommer Apple använda ltpo-tekniken för att åstadkomma både det och en alltid vaken skärm.

Apple använder ltpo i Apple Watch Series 5 och Series 6, vars skärm visar tid och annan information hela tiden med uppdateringar en gång i sekunden. Iphone 13 påstås visa tid och datum samt knappar för kamera och ficklampa. Notiser ska också visas men utan animationer, och ljusstyrkan är väldigt svag.

I videon påstås också att den mattsvarta färgen kommer tillverkas med en ny teknik som ger mer textur och bättre grepp runt baksidan av telefonen.

Andra påståenden:

  • Något bättre ultravidvinkelkamera, en bekräftelse av tidigare uppgifter från Ming-Chi Kuo.
  • Starkare magneter i Magsafe-fästet.
  • Ett nytt stjärnfotografiläge som aktiveras när du pekar kameran mot natthimlen och appen ser stjärnor eller månen.

Uppdatering (2021-02-04):

Förbättrad ultravidvinkelkamera

Enligt en ny rapport från den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer vi troligtvis att få se en bättre ultravidvinkelkamera i höstens Pro-modeller av Iphone.

Antalet element i den nya ultravidvinkelkameran blir antingen fem eller sju, detta enligt information från Apples kinesiska underleverantör Sunny Optical.

Kuo har i en tidigare rapport hävdat att bländartalet i ultravidvinkelkameran i de två Pro-modellerna blir 1,8 i stället för 2,4. Det innebär att dubbelt så mycket ljus släpps igenom, vilket ger skarpare bilder när det är mörkt.

Dessutom ska ultravidvinkelkameran utrustas med autofokus, något som kan vara till nytta vid fotografering på nära håll.

Vad gäller övriga kameror tycks det bli tal om relativt små förändringar. I stället väljer Apple att lägga krutet på bättre mjukvara, något som ska se till att kvaliteten på bilderna höjs ytterligare ett snäpp.


Uppdatering (2021-01-30):

Uppgifter: Iphone 13 får Touch ID under skärmen

Enligt uppgifter ska Iphone 13 återigen få Touch ID, efter att Apples fingeravtrycksläsare tagits bort från företagets toppmodeller av Iphone. Den här gången ska Touch ID placeras under skärmen och ses som ett komplement för de tillfällen Face ID inte fungerar, som när användaren bär ansiktsmask.

Uppgifterna kommer från Wall Street Journals Joanna Stern, som säger sig ha hört från en tidigare Apple-anställd att företaget jobbar med optiska sensorer för läsa av fingeravtryck direkt på skärmen.

Liknande uppgifter har tidigare presenterats av välkända källor som Bloomberg och analytikern Ming-Chi Kuo.


Uppdatering (2021-01-27):

Uppgifter: Iphone 13 får stöd för Wifi 6E

Enligt en ny rapport från den brittiska investmentbanken Barclays som citeras av Macrumors kommer Apple att lägga till stöd för den nya trådlösa standarden Wifi 6E i höstens modeller av Iphone.

Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertz-bandet, något som förhoppningsvis ska öka bandbredden och minska risken för störningar.

Utöver Apple väntas även Samsung ge stöd för Wifi 6E i år, något som är goda nyheter för chipptillverkare som Broadcom och Skyworks.

För att utnyttja 6 gigahertz-bandet krävs förstås en kompatibel router och först ut blev Netgear Nighthawk RAXE500 som lanserades för några veckor sedan.


Uppdatering (2021-01-21):

Apple kan lansera Iphone 12S i stället för Iphone 13

Enligt den välkände teknikläckaren Jon Prosser kan årets nya mobiltelefoner mycket väl komma att kallas för Iphone 12S i stället för Iphone 13, detta då det rör sig om en relativt liten uppgradering.

Under flera års tid valde Apple att lansera S-modeller vartannat år, men efter att Iphone XS släpptes i september 2018 har företaget valt mer logiska namn för sina mobiltelefoner.

Det finns förstås en annan orsak till ett eventuellt namnbyte, nämligen vidskepelse. Som bekant är 13 ett olyckstal i stora delar av världen och därför kan det finnas anledning för Apple att kalla sina nya mobiltelefoner för Iphone 12S eller Iphone 14 i stället, rapporterar Cult of Mac.


Uppdatering (2021-01-20):

Optisk bild­stabilisering med flyttbar sensor i samtliga modeller

Enligt en ny rapport från taiwanesiska Digitimes kommer Apple att lägga till optisk bild­stabilisering med flyttbar sensor i samtliga modeller av Iphone 13.

För tillfället erbjuds funktionen endast i toppmodellen Iphone 12 Pro Max. Syftet är att stabilisera sensorn istället för objektivet. På så sätt blir dina bilder stadiga, även när din hand inte är det.

Tekniken kommer ursprungligen från professionella systemkameror, men finns alltså sedan en tid tillbaka även i mobilkameror.


Uppdatering (2021-01-17):

Uppgifter: Apple testar Touch ID under skärmen för nästa Iphone

Apple testar för fullt en prototyp av nästa Iphone med fingeravtrycksläsare under skärmen, rapporterar Bloomberg. Detta skulle vara ytterligare en metod för att låsa upp Iphone, utöver Face ID och lösenkoden. Det är dock fortfarande inte bestämt om Touch ID gör återkomst i årets Iphone-modeller.

I samma veva nämns också att Apple diskuterar att ta bort lightning-porten på åtminstone några Iphone-modeller till hösten, och istället helt förlita sig på trådlös laddning. Inte heller detta är ännu helt bestämt.

Bloomberg upprepar även tidigare uppgifter om att Iphone 13 kommer bli en mindre uppdatering. Enligt Bloomberg ska Apples ingenjörer internt kalla 2021 års Iphone för en ”S-uppgradering”, alltså ett år med lite färre nyheter.


Uppdatering (2021-01-09)

Iphone 13 får i stort sett samma utseende som Iphone 12

Förvänta dig inte några större förändringar gällande utseendedesignen för Apples kommande Iphone 13. Den japanska sajten Mac Otakara, via Macrumors, skriver nu att källor inom produktionskedjan säger att samtliga nya Iphone-modeller som släpps under 2021 kommer ha samma dimensioner som tidigare modeller.

Möjligen kan mobilernas tjocklek utökas något med 0,26 mm. Dels på grund av att kameran ska sticka ut mindre så ryggen blir slätare.

Flärpen på mobilernas framsida kan också komma att bli något smalare i samband med att Truedepth-kamerans mottagare, uppe på framsidan av mobilen, förväntas flyttas till dess sida.


Uppdatering (2021-01-06):

Energisnåla ltpo-skärmar från Samsung

Senaste nytt om ”Iphone 13” är att tekniksajten The Elec hävdar att Samsung kommer tillverka de nya skärmarna av typen Ltpo (low-temperature polycrystalline oxide) som hamnar i de två Pro-modellerna.

Tidigare har det ryktats att även LG och kinesiska BOE ska bidra med skärmar, men dessa företag får vänta till 2022 års modeller.

De nya skärmarna sägs få en uppdateringsfrekvens på 120 hertz, något som ska ge en mer behaglig bild. Liknande planer fanns tidigare för Iphone 12, men dessa fick skrotas eftersom batteritiden blev lidande.

Ltpo-skärmar används redan i nyare modeller av Apple Watch, detta då de är betydligt mer energisnåla än oled-skärmar. Som en följd kan batteritiden förlängas med uppemot 15 procent, något som även mobilanvändare skulle uppskatta.


Uppdatering (2021-01-05):

Uppgifter: Alla modeller av Iphone 13 får lidar-sensorer

Taiwanesiska Digitimes hävdar i en ny rapport att samtliga modeller av Iphone 13 kommer utrustas med lidar (light detection and ranging), det vill säga sensorer som bland annat kan användas för korrekta mätningar, snabbare autofokus och mer verklighetstrogna ar-upplevelser.

För närvarande finns lidar-sensorer endast i Iphone 12 Pro, Iphone 12 Pro Max och 2020 års modeller av Ipad Pro, men de flesta bedömare anser att det bara är en tidsfråga innan de finns i fler Apple-produkter.

Enligt Digitimes ska sensorerna tillverkas av Sony, detta då företaget har tecknat ett samarbetsavtal med Apple som löper till 2023.


Uppdatering (2021-01-04):

Stöd för snabbare 5g-uppkoppling

I samband med lanseringen av Iphone 12 fick vi veta att det endast är i USA som kunderna har möjlighet att använda sig av mmWave, det vill säga den snabbare versionen av 5g-uppkopplingen.

Enligt sajten Patently Apple har emellertid Apple lagt en stororder på kompatibla antenner från det taiwanesiska företaget Qiqi, något som tyder på att stödet för mmWave kommer rullas ut i fler länder redan till hösten. Utöver USA kan det bland annat bli tal om Kanada, Storbritannien, Tyskland, Kina och Japan.

Den teoretiska maxhastigheten för mmWave ligger på 1-2 gigabit per sekund, vilket kan jämföras med 100-400 megabit per sekund för det som kallas Sub-6 GHz. Å andra sidan har den sistnämnda tekniken längre räckvidd, vilket är till glädje för användare utanför storstäderna.


Uppdatering (2020-12-13):

Uppgifter: Iphone 13 släpps som planerat

Som bekant lanserades Iphone 12 något senare än förväntat, detta med anledning av den pågående pandemin.

Enligt en ny rapport från den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer det emellertid inte bli tal om en liknande försening för 2021 års modeller av Iphone, med andra kan vi räkna med en lansering i september.

Bland nyheterna som vi kan räkna med i Iphone 13 kan nämnas en snabbare A15-processor som baseras på 5-nanometersteknik och förbättrade kameror. Fler rykten nämns här nedanför.


Uppdatering (2020-11-30):

Konceptvideo visar hur Iphone 13 skulle kunna se ut

Youtube-kanalen Concepts Iphone har publicerat en intressant konceptvideo som visar hur Iphone 13 skulle se ut om Apple väljer att låta skärmen gå runt kanten.

Så här ser det ut:

Som synes har knapparna på sidan ersatts av virtuella knappar. Dessutom har lightning-porten slopats, vilket innebär att trådlös laddning är det enda alternativet.

I sammanhanget kan nämnas att Apple faktiskt har sökt patent på en liknande design så sent som i februari 2020. Den stora fördelen med utformningen är mer skärmyta utan att den yttre storleken blir större.

Enligt analytikerna är det emellertid osannolikt att Apple satsar på ny design redan nästa år, så räkna inte med att konceptet blir verklighet förrän 2022 som tidigast.


Uppdatering (2020-10-29):

Uppgifter: Upp till 1 terabyte lagring

Det kan bli tal om en fördubbling av det maximala lagringsutrymmet från 512 gigabyte till 1 terabyte. Uppgiften kommer från den välkände teknikläckaren Jon Prosser via hans Twitterkonto.

Den maximala lagringen har legat på 512 gigabyte ända sedan Iphone XS och XS Max lanserades för tre år sedan, så det är onekligen dags för en ökning relativt snart.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av så mycket lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det behövas mer än 512 gigabyte.


Uppdatering (2020-10-16):

Uppgifter: Fingeravtrycksläsare under skärmen

Det kan bli tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro den kryptiska teknikläckaren L0vetodream.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och Iphone 12. Dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 13 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 14.


Uppdatering (2020-10-07):

Uppgifter: Flärpen blir mindre

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om storleken för den så kallade flärpen i nästa års modeller av Iphone.

Senaste nytt är att teknikläckaren Ice Universe påstår att sensorpanelen blir mindre på Iphone 13 jämfört med Iphone 12. Men det blir inte en reducering på bredden utan på höjden, något som kan förklara förvirringen.

Det är emellertid fortfarande oklart om den ändrade storleken gäller alla modeller av Iphone 13 eller enbart den minsta modellen på 5,4 tum.

Längtar du efter en helt flärpfri Iphone får du alltså vänta minst två år till, åtminstone som det ser ut i dagsläget.


Uppdatering (2020-05-26):

Lightning-porten slopas

Enligt den välkände teknikläckaren Fudge kommer Apple att dumpa Lightning-porten i och med nästa års modeller av Iphone. Troligtvis blir det inte tal om ett byte till usb-c, detta trots att en sådan prototyp existerar. I stället är tanken att mobilerna ska laddas trådlöst, rapporterar Macrumors.

En annan nyhet i Iphone 13 blir stöd för Smart Connector, något som gör det möjligt att koppla in olika sorters tillbehör. Denna kontakt kommer även att användas för att återställa enheter vid behov.


Apple iPhone 12 Pro 128GB Pris vid test: 11990 kr.

Bästa pris just nu: 11665 kr