Det har gått ett tag sedan lanseringen av Iphone 12 och nu ryktas det för fullt om efterföljaren ”Iphone 13” som med all sannolikhet kommer att lanseras i höst.
 

Uppdatering (2021-06-11):

Sju modeller registrerade i rysk databas

Macrumors uppmärksammar att Apple har registrerat sju nya mobiltelefoner i den Eurasiska ekonomiska unionen, det vill säga Ryssland, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Armenien.

Under årens lopp har åtskilliga nya Apple-prylar avslöjats via liknande registreringar, men det brukar vara relativt ont om detaljer.

Det vi får veta den här gången är att enheterna kör IOS 14, samt att modellnumren är A2628, A2630, A2634, A2635, A2640, A2643 och A2645.

Troligtvis kommer de nya mobiltelefonerna att visas upp på ett event i september. Vill du veta mer om vilka nyheter som vankas är det bara att bläddra nedåt.


Uppdatering (2021-06-03):

Upp till 1 terabyte lagring

Det kan bli tal om en fördubbling av det maximala lagringsutrymmet från 512 gigabyte till 1 terabyte, åtminstone om vi får lov att tro en ny rapport från den amerikanske analytikern Daniel Ives som citeras av Macrumors.

Den maximala lagringen har legat på 512 gigabyte ända sedan Iphone XS och XS Max lanserades för tre sedan, så det är onekligen dags för en ökning relativt snart.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av så mycket lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det behövas mer än 512 gigabyte.

Enligt Daniel Ives kommer det dessutom bli tal om lidar-sensorer i samtliga modeller, något som går stick i stäv med tidigare rapporter som säger att de endast kommer återfinnas i de två pro-modellerna.


Uppdatering (2021-06-02):

Stöd för snabbare 5g-uppkoppling

I dagsläget är det endast Iphone 12-användare i USA som har möjlighet att utnyttja mmWave, det vill säga den snabbare versionen av 5g-uppkopplingen.

Enligt en ny rapport från Digitimes som citeras av Macrumors kommer emellertid ”mer än 50 procent” av årets modeller av Iphone få stöd för mmWave. Med andra ord lär vi få se tekniken i samtliga modeller utom Iphone 13 Mini.

Tidigare har analytikern Ming-Chi Kuo hävdat att stödet för mmWave kommer rullas ut i fler länder i samband med lanseringen av höstens modeller. Utöver USA kan det bland annat bli tal om Kanada, Australien och Japan, samt ett antal länder i Europa.

Den teoretiska maxhastigheten för mmWave ligger på 1-2 gigabit per sekund, vilket kan jämföras med 100-400 megabit per sekund för det som kallas Sub-6 GHz. Å andra sidan har den sistnämnda tekniken längre räckvidd, vilket är till glädje för användare utanför storstäderna.


Uppdatering (2021-06-01)

Batterier med högre kapacitet

Enligt ett Twitter-inlägg från den kände teknikläckaren l0vetodream kommer höstens modeller av Iphone att få batterier med högre kapacitet, något som förhoppningsvis innebär snäppet längre batteritid.

Toppmodellen Iphone 13 Pro Max sägs få ett batteri med en kapacitet på 4 352 milliamperetimmar, vilket kan jämföras med 3 687 milliamperetimmar för Iphone 12 Pro Max.

Iphone 13 och Iphone 13 Pro får å sin sida ett batteri på 3 095 milliamperetimmar, vilket är en ökning från 2 815 milliamperetimmar i Iphone 12 och Iphone 12 Pro.

Vidare får Iphone 13 Mini ett batteri på 2 406 milliamperetimmar, vilket kan jämföras med 2 227 milliamperetimmar för Iphone 12 Mini.

Som du säkert känner till har Apple haft för vana att göra sina produkter tunnare och lättare för varje år som går, men i och med satsningen på större batterier kan det för en gångs skull bli tal om motsatsen den här gången.

Möjligtvis kan Apple spara in en del utrymme på andra delar, till exempel kan platsen för simkort integreras med moderkortet.


Uppdatering (2021-05-30)

Uppgifter: Samsung har börjat tillverka 120Hz-skärmarna till Iphone 13 Pro

Enligt nya uppgifter till The Elec så har Samsung nu börjat tillverka ltpo-skärmarna för kommande Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max som förväntas släppas under andra halvan av året. Båda skärmarna sägs ha stöd för en bilduppdatering på 120Hz.

Samtidigt ska även LG börjat sin produktion av ltps-skärmar till de andra Iphone-modellerna som kommer släppas under 2021.

The Elec skriver att Samsung och LG ska dragit igång produktionen tidigare än väntat efter en uppmaning från Apple. Möjligen med anledning av att företaget vill försöka förhindra eventuella förseningar som kan uppstå i samband med coronapandemin och som tidigare drabbade lanseringen av Iphone 12.


Uppdatering (2021-05-27):

Optisk bild­stabilisering med flyttbar sensor i samtliga modeller

Enligt en ny rapport från taiwanesiska Digitimes som citeras av Macrumors kommer Apple att lägga till optisk bild­stabilisering med flyttbar sensor i samtliga modeller av Iphone 13.

För tillfället erbjuds funktionen endast i toppmodellen Iphone 12 Pro Max. Syftet är att stabilisera sensorn istället för objektivet. På så sätt blir dina bilder stadiga, även när din hand inte är det.

Tekniken kommer ursprungligen från professionella systemkameror, men finns alltså sedan en tid tillbaka även i mobilkameror.


Uppdatering (2021-05-26):

Uppgifter: A15-chippet börjar tillverkas

Den rådande chippbristen har börjat påverka Apple i olika ändar, men ett område där företaget har varit förutseende är processorer. Apple har avtal med TSMC som ger företräde till produktionen av chipp med den senaste tillverkningstekniken.

Digitimes rapporterar att TSMC nu planenligt har dragit igång produktionen av A15-chippet som ska sitta i årets Iphone-modeller, vilka väntas lanseras som vanligt i september.

A15 tillverkas precis som A14 med TSMC:s fem-nanometersprocess och förbättringar kommer från designsidan. Nästa års A16 kommer enligt tidningen tillverkas med en ny fyra-nanometersprocess.


Uppdatering (2021-05-14):

Sensorn för Face ID blir mindre

En av de förväntade nyheterna i höstens modeller är att den så kallade flärpen blir mindre, något som vi har rapporterat om tidigare.

Nu hävdar taiwanesiska Digitimes att en av orsakerna till att flärpen blir mindre är att Apple valt en ny sensor för Face ID som bara är hälften så stor som den nuvarande.

Den mindre Face ID-sensorn kommer inte enbart att användas i årets modeller av Iphone, utan även i nästa års modeller av Ipad Pro.

Längtar du efter en helt flärpfri Iphone får du vänta minst ett år till, åtminstone som det ser ut i dagsläget.


Uppdatering (2021-05-12):

Iphone 13 blir snäppet tjockare

Macrumors har publicerat bilder som ger en försmak av hur Iphone 13 och Iphone 13 Pro kommer att se ut.

Jämfört med Iphone 12 och Iphone 12 Pro ökar tjockleken från 7,4 till 7,57 millimeter.

Dessutom ser kamera-modulen på baksidan ut att vara betydligt större, något som signalerar att de nya modellerna kan komma att utrustas med samma sorts kamera-modul som sitter i Iphone 12 Pro Max.

Sedan tidigare talas det om relativt små förändringar i själva kamerorna. I stället väntas Apple lägga krutet på bättre mjukvara, något som ska se till att kvaliteten på bilderna höjs ytterligare ett snäpp.


Uppdatering (2021-05-04):

ltpo-skärmar från Samsung

Enligt en ny rapport från The Elec som citeras av Macrumors kommer de två Pro-modellerna av Iphone 13 att utrustas med oled-skärmar av typen Ltpo (low-temperature polycrystalline oxide).

De nya skärmarna ska tillverkas av Samsung och sägs ha en uppdateringsfrekvens på 120 hertz, något som ger en mer behaglig bild.

Den stora fördelen med ltpo-skärmar är annars att de är mellan 15 och 20 procent mer energisnåla än de nuvarande skärmarna, något som kan leda till längre batteritid.

Det bör nämnas att liknande rykten florerade inför lanseringen av Iphone 12, så som vanligt bör uppgifterna tas med en nypa salt.


Uppdatering (2021-04-18):

Ny bild påstås visa mindre flärp på Iphone 13

Många av ryktena om nästa generation Iphone pekar mot att telefonen för första gången kan få en mindre ”flärp”, alltså sensorhus för frontkameran och Face ID-modulen. Nu har nya bilder läckt som påstås visa just detta mindre sensorhus.

Bilderna kommer från twitter-kontot Duanrui, och påstås visa skärmskydd till kommande Iphone 13, och här syns också en mindre flärp.

Tidigare rykten har hävdat att flärpen kan bli runt 30 procent mindre, vilket skulle kunna göra att bland annat batteriprocenten blir synliga igen utan att behöva svepa ned från Kontrollcenter.


Uppdatering (2021-04-16):

Klipp visar upp Iphone 13

Vill du få en bild av hur höstens modeller av Iphone kommer se ut kan vi tipsa om en ny video från Youtube-kanalen Everything Apple Pro.

Så här ser klippet ut:

Attrapperna i videon sägs vara baserade på läckta CAD-ritningar och är i stort sett i linje med tidigare rykten.

Om uppgifterna stämmer kommer de bakre kamerorna i Iphone 13 Max att sticka ut 0,87 millimeter längre än i Iphone 12 Max, medan de bakre kamerorna i Iphone 13 Mini att sticka ut 0,99 millimeter längre än i Iphone 12 Max.


Uppdatering (2021-04-13):

Ny placering för kamerorna

Den indiska tekniksajten Mysmartprice har publicerat bilder som visar att kamerorna på baksidan av Iphone 13 får en diagonal placering, detta till skillnad från Iphone 12 där placeringen är vertikal.

Exakt varför Apple skulle ändra placeringen av kamerorna är oklart, men möjligtvis kan det ha med satsningen på AR (förstärkt verklighet) att göra.

Vidare hävdas att det endast är de två pro-modellerna som kommer att utrustas med lidar-sensorer, något som också kan vara till nytta i AR-appar.

Även den främre kameran får en ny placering, detta med anledning av att storleken på den så kallade flärpen ändras. Eventuellt kan det rent av bli tal om dubbla kameror på framsidan.


Uppdatering (2021-04-06):

A15-processorer redo att tillverkas

Enligt en ny rapport från Digitimes kommer serietillverkningen av Apples A15-processor att inledas redan nästa månad, detta för att det ska finnas tillräckligt många exemplar redo när produktionen av årets modeller av Iphone väl kommer i gång.

I likhet med föregångaren A14 Bionic baseras A15 Bionic på 5-nanometersteknik, men vi kan ändå räkna med att det blir ytterligare förbättringar vad gäller prestanda, effektivitet och säkerhet.

Som vanligt är det taiwanesiska TSMC som står för produktionen, detta då Apple saknar egna fabriker och förlitar sig på sina samarbetspartners.


Uppdatering (2021-04-05):

Flärpen blir mindre

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om hur det blir med sensorpanelen i årets modeller av Iphone.

Nyligen publicerade Macrumors bilder som sägs föreställa frontpanelerna till tre kommande modeller av Iphone. Dessa tycks signalera att den så kallade flärpen blir mindre på Iphone 13 jämfört med Iphone 12.

Frontpaneler för Iphone
Foto: Macrumors

Nu hävdar japanska Macotakara att flärpens storlek minskar från 34,83 till 26,80 millimeter på bredden, medan den ökar från 5,30 till 5,35 millimeter på höjden.

Förändringen innebär att den främre kameran flyttas ett snäpp till vänster, vilket i sin tur innebär att även mikrofonen får maka på sig.


Uppdatering (2021-03-31):

Relativt få kameranyheter

Enligt en ny rapport från den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av Macrumors kommer Iphone 13, Iphone 13 Mini och Iphone 13 Pro att utrustas med samma vidvinkelkamera som används i dagens modeller.

Däremot kommer bländartalet i vidvinkelkameran för Iphone 13 Pro Max att bli 1,5 i stället för 1,6, så de som vill ha en så bra kamera som möjligt bör välja den modellen.

Antalet element i vidvinkelkameran blir för övrigt sju, detta enligt information från Apples kinesiska underleverantör Sunny Optical.

Kuo har i en tidigare rapport hävdat att bländartalet i ultravidvinkelkameran i de två Pro-modellerna blir 1,8 i stället för 2,4. Det innebär att dubbelt så mycket ljus släpps igenom, vilket ger skarpare bilder när det är mörkt.

I övrigt sägs ultravidvinkelkameran utrustas med optisk bildstabilisering och autofokus, där det sistnämnda framför allt kan vara till nytta vid fotografering på nära håll.


Uppdatering (2021-03-26):

Iphone 13 kan släppas i nya färger

Enligt den välkände teknikläckaren Max Weinbach kan årets modeller av Iphone släppas i nya färger.

Dels handlar det om en mattsvart variant för Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max, dels en orange färg som påminner om brons. Det är emellertid långtifrån spikat att den sistnämnda färgen faktiskt kommer att användas, konstaterar Macrumors.

Vidare kan det bli tal om en ny skyddsbeläggning som gör att fingeravtryck inte är lika synliga som på dagens modeller.

I övrigt sägs brusreduceringen bli bättre än i Iphone 12 och dessutom ska kameran inte sticka ut lika långt, något som många användare lär uppskatta.

De nya modellerna kommer troligtvis att lanseras i september, så räkna med fler rykten fram till dess.


Uppdatering (2023-03-22):

Släpps i september

Enligt en ny rapport från analytikern Dan Ives som citeras av Macrumors kommer höstens modeller av Iphone troligtvis att börja säljas i slutet av september.

Apple brukar lansera nya modeller av Iphone i september, men förra året släpptes Iphone 12 och Iphone 12 Pro den 23 oktober medan Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max dröjde ända till den 13 november.

Det finns förstås en risk för förseningar även i år, särskilt som den pågående pandemin har lett till en brist på vissa komponenter. Men enligt Dan Ives lär det på sin höjd bli tal om några veckors fördröjning.


Uppdatering (2023-03-19):

Fingeravtrycksläsare under skärmen

Det finns mycket som talar för att Touch ID kommer tillbaka i en ny tappning i höstens modeller av Iphone.

Eftersom Apple avskaffat hemknappen handlar det om en lösning där fingeravtrycksläsaren är inbyggd i själva skärmen.

Hur det hela är tänkt att fungera framgår av en patentansökan med namnet Under-display fingerprint sensing based on off-axis angular light. Där beskriver Apple en metod som ska känna igen fingeravtrycken både snabbt och säkert.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 13 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 14.


Uppdatering 2021-02-27

Så kan en portlös Iphone 13 återställas

Att återställa en Iphone som helt låst sig kräver idag ofta att mobilen kopplas till en dator via kabel, men om ryktena om en portlös Iphone ska besannas måste detta potentiella problem lösas på något sätt.

En ny rapport tyder på att Apple just nu utreder på vilka sätt en Iphone skulle kunna återställas trådlöst istället. Detta enligt uppgifter från Appleosophy.

Ett sådant sätt skulle kunna vara vad Appleosohpy kallar ”Internet recovery”, som innebär att användaren manuellt sätter sin Iphone i återställningsläge, som då sänder ut att telefonen befinner sig i återställningsläge. En dator i närheten med Itunes installerat kan sedan plocka upp signalen från Iphone och guida användaren genom processen.

Apple ska enligt uppgift utreda fler sätt lösa återställningen i en eventuellt portlös, framtida Iphone.


Uppdatering 2021-02-23

Kinesiska oled-skärmar

Enligt Economic Daily News kommer Apple att börja använda sig av oled-skärmar från kinesiska BOE i 2021 års modeller av Iphone, detta som komplement till skärmarna från sydkoreanska Samsung och LG.

BOE är världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men har sedan en tid tillbaka även tillverkat oled-skärmar åt Huawei och andra mobiltillverkare.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Uppdatering 2021-02-15

Alltid vaken skärm

Youtube-kanalen Everything Apple Pro har publicerat en video med rykten om årets nya Iphone-modeller, med uppgifter från Max Weinbach.

Sedan tidigare finns rykten om att åtminstone Pro-modellerna av Iphone 13 ska få 120 Hz uppdateringsfrekvens på skärmen, och enligt Max Weinbach kommer Apple använda ltpo-tekniken för att åstadkomma både det och en alltid vaken skärm.

Apple använder ltpo i Apple Watch Series 5 och Series 6, vars skärm visar tid och annan information hela tiden med uppdateringar en gång i sekunden. Iphone 13 påstås visa tid och datum samt knappar för kamera och ficklampa. Notiser ska också visas men utan animationer, och ljusstyrkan är väldigt svag.

I videon påstås också att den mattsvarta färgen kommer tillverkas med en ny teknik som ger mer textur och bättre grepp runt baksidan av telefonen.

Andra påståenden:

  • Något bättre ultravidvinkelkamera, en bekräftelse av tidigare uppgifter från Ming-Chi Kuo.
  • Starkare magneter i Magsafe-fästet.
  • Ett nytt stjärnfotografiläge som aktiveras när du pekar kameran mot natthimlen och appen ser stjärnor eller månen.

Uppdatering (2021-01-27):

Iphone 13 får stöd för Wifi 6E

Enligt en ny rapport från den brittiska investmentbanken Barclays som citeras av Macrumors kommer Apple att lägga till stöd för den nya trådlösa standarden Wifi 6E i höstens modeller av Iphone.

Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertz-bandet, något som förhoppningsvis ska öka bandbredden och minska risken för störningar.

Utöver Apple väntas även Samsung ge stöd för Wifi 6E i år, något som är goda nyheter för chipptillverkare som Broadcom och Skyworks.

För att utnyttja 6 gigahertz-bandet krävs förstås en kompatibel router och först ut blev Netgear Nighthawk RAXE500 som lanserades för några veckor sedan.


Uppdatering (2021-01-21):

Apple kan lansera Iphone 12S i stället för Iphone 13

Enligt den välkände teknikläckaren Jon Prosser kan årets nya mobiltelefoner mycket väl komma att kallas för Iphone 12S i stället för Iphone 13, detta då det rör sig om en relativt liten uppgradering.

Under flera års tid valde Apple att lansera S-modeller vartannat år, men efter att Iphone XS släpptes i september 2018 har företaget valt mer logiska namn för sina mobiltelefoner.

Det finns förstås en annan orsak till ett eventuellt namnbyte, nämligen vidskepelse. Som bekant är 13 ett olyckstal i stora delar av världen och därför kan det finnas anledning för Apple att kalla sina nya mobiltelefoner för Iphone 12S eller Iphone 14 i stället, rapporterar Cult of Mac.


Uppdatering (2021-01-09)

Iphone 13 får i stort sett samma utseende som Iphone 12

Förvänta dig inte några större förändringar gällande utseendedesignen för Apples kommande Iphone 13. Den japanska sajten Mac Otakara, via Macrumors, skriver nu att källor inom produktionskedjan säger att samtliga nya Iphone-modeller som släpps under 2021 kommer ha samma dimensioner som tidigare modeller.

Möjligen kan mobilernas tjocklek utökas något med 0,26 mm. Dels på grund av att kameran ska sticka ut mindre så ryggen blir slätare.

Flärpen på mobilernas framsida kan också komma att bli något smalare i samband med att Truedepth-kamerans mottagare, uppe på framsidan av mobilen, förväntas flyttas till dess sida.


Uppdatering (2021-01-05):

Alla modeller av Iphone 13 får lidar-sensorer

Taiwanesiska Digitimes hävdar i en ny rapport att samtliga modeller av Iphone 13 kommer utrustas med lidar (light detection and ranging), det vill säga sensorer som bland annat kan användas för korrekta mätningar, snabbare autofokus och mer verklighetstrogna ar-upplevelser.

För närvarande finns lidar-sensorer endast i Iphone 12 Pro, Iphone 12 Pro Max och 2020 års modeller av Ipad Pro, men de flesta bedömare anser att det bara är en tidsfråga innan de finns i fler Apple-produkter.

Enligt Digitimes ska sensorerna tillverkas av Sony, detta då företaget har tecknat ett samarbetsavtal med Apple som löper till 2023.


Uppdatering (2020-11-30):

Konceptvideo visar hur Iphone 13 skulle kunna se ut

Youtube-kanalen Concepts Iphone har publicerat en intressant konceptvideo som visar hur Iphone 13 skulle se ut om Apple väljer att låta skärmen gå runt kanten.

Så här ser det ut:

Som synes har knapparna på sidan ersatts av virtuella knappar. Dessutom har lightning-porten slopats, vilket innebär att trådlös laddning är det enda alternativet.

I sammanhanget kan nämnas att Apple faktiskt har sökt patent på en liknande design så sent som i februari 2020. Den stora fördelen med utformningen är mer skärmyta utan att den yttre storleken blir större.

Enligt analytikerna är det emellertid osannolikt att Apple satsar på ny design redan nästa år, så räkna inte med att konceptet blir verklighet förrän 2022 som tidigast.Apple iPhone 12 Pro 128GB Pris vid test: 11990 kr.

Bästa pris just nu: 11283 kr