Årets Iphone-modeller har lanserats, och som väntat blir det två lyxigare Iphone 13 Pro-modeller, och även i år två billigare: Iphone 13 och Iphone 13 Mini. Designen är oförändrad mot föregångarna med undantag för en annan uppsättning färger, men mycket annat har uppgraderats.

Nya färger

Snabbare processor – men hur mycket?

Ny Iphone betyder ny processor. Iphone 13-familjen är utrustad med A15 Bionic, som enligt Apple är 50 procent snabbare på beräkningar och 30 procent på grafik jämfört med ”ledande konkurrenter”, vad nu det ska betyda. Även Neural Engine har blivit snabbare – 15,8 tflops mot 11 tflops i A14 Bionic. Andra nyheter är dubbelt så mycket cacheminne, en ny signalprocessor, stöd för fler komprimerade format och ny kodare/avkodare för video.

Maskininlärning används allt mer i IOS och på Iphone 13 innebär det bland annat att Siri-förvrågningar normalt inte lämnar enheten utan behandlas direkt i telefonen.

Nya ljusstarka kameror

Både vidvinkel- och ultravidvinkelkameran är uppgraderad i Iphone 13 och Iphone 13 Mini. Den vanliga vidvinkelkameran är en ny sensor med pixlar på 1,7 mikrometer och bländare på f/1,6 som tillsammans samlar in 47 procent mer ljus. Ultravidvinkelkameran har också fått uppgraderad sensor medan optiken behålls från tidigare.

Filmiskt läge

Den nya processorn möjliggör videoinspelning med Dolby Vision med 4k-upplösning och 60 bilder per sekund på samtliga kameror. Ett nytt ”filmiskt läge” för video ger äntligen stöd för kort skärpedjup à la porträttläge. Med hjälp av ai följer fokus med när personer rör sig i bilden, och du kan växla mellan två olika fokuspunkter, till exempel en i förgrunden och en i bakgrunden. Vad som gör funktionen riktigt häftig är att du kan ändra fokuspunkt i efterhand. Telefonen lagrar båda versionerna och när du redigerar videon kan du välja var fokus ska ligga för bästa effekt. Den funktionen ska även läggas till i Imovie och Final Cut Pro på Mac.

Fotografiska stilar är ett nytt slags avancerade filter som lägger på effekter på olika sätt i olika delar av bilden med hjälp av hdr-funktionen. Det ska enligt Apple göra att till exempel hudtoner alltid ser naturliga ut.

Större batteri och mer 5g

Apple har lyckats klämma in större batterier än i fjol. Iphone 13 håller enligt Apple 2,5 timmar längre än Iphone 12, och Iphone 13 Mini 1,5 timmar längre än 12 Mini. För strömmad video är skillnaden ännu större: 15 timmar i Iphone 13 och 13 timmar i Iphone 13 Mini, jämfört ned 11 respektive 10 timmar i Iphone 12 och 12 Mini.

5g-stödet har utökats med fler frekvensband och vid årsskiftet kommer över 200 operatörer runt om i världen stödja 5g på Iphone. Dessutom har de nya telefonerna stöd för dubbla esim.

Iphone 13
Foto: AppleSkärmen i Iphone 13 har blivit 28 procent mer ljusstark.

Dubbelt så mycket lagring

En nog så viktig nyhet är att Apple inkluderar dubbelt så mycket lagringsutrymme jämfört med Iphone 12. Grundpriset gäller alltså 128 istället för 64 gigabyte – betydligt rymligare för den som vill komma billigt undan men ändå ha plats för ditt och datt. Uppgraderat lagringsutrymme innebär 256 eller 512 gigabyte, mot 128 respektive 256 gigabyte i föregångaren.

Pris och tillgänglighet

Apple öppnar för beställning av de nya telefonerna på fredag 17 september, och säljstart sker en vecka senare. Iphone 13 kostar från 9 800 kronor och Iphone 13 Mini från 8 600 kronor.