Testad produkt: Iphone 13
Pris: 128 GB: 10 490 kronor hos Amazon Sverige. 256 GB: Från 11 305 kronor via Prisjakt. 512 GB 12 906 kronor hos Amazon Sverige

Fler Iphone-tester

Förra årets Iphone 12 bjöd på många nyheter med både en iögonfallande ny design, en betydligt bättre skärm, äntligen 5G-uppkoppling och så partytricket med Magsafe. Däremot var vi besvikna över att kameran inte hade fått en större förbättring. Men det visade sig att Apple sparat den uppgraderingen till årets Iphone 13. Vi bjuds även på cinematiska godsaker och något så efterlängtat som längre batteritid. Men kan det verkligen stämma?
 
Iphone 13 series
Foto: Jonas Ekelund/MacworldIphone 13-serien och några av de nya färgerna
Betyg 5 av 5

Omdöme

Äntligen får vi en märkbart förbättrad kamera även i grundmodellen. Ännu mer efterlängtat har längre batteritid varit. Men med förra årets kavalkad av godsaker känns årets uppgradering avslagen. Inte för att det är en dålig grundmodell, tvärtom är det svårt att egentligen hitta något väsentligt att klaga på. Vi är nog bara bortskämda. Vår största kritik är därför egentligen namnet, och det är inte för att vi är vidskepliga. Med den gamla namngivningen hade detta varit en solklar Iphone 12S.

Positivt

  • Bättre mörkerbilder med större kamerasensor
  • Märkbart ljusstarkare skärm
  • A15 Bionic är seriöst snabb
  • Mer minne till bättre pris

Negativt

  • En mindre uppgradering än vi hoppats
  • Fortfarande inte snabbare skärmuppdatering
  • Många av de nya finesserna känns lite krystade
MacWorld rekommenderar

Liksom tidigare kan Iphone fås med tre olika storlekar på lagring, från 128 till 512 gigabyte, vilket kostar dig från 9 795 till 13 795 kronor. Det känns dyrare än förra året vilket det också är då 64 gigabyte-modellen skrotats och toppmodellen nu fått 512 gigabyte lagring. Beroende hur du ser på det har antingen den billigaste konfigurationen blivit 800 kronor dyrare, eller så kan du säga att 128 gigabyte blivit 500 kronor billigare.

Vill du komma undan billigare finns 13 Mini från 8 595 kronor eller andra generationens Iphone SE som vräks ut för 5 075 kronor. Har du mer att spendera och vill ha en kraftfullare mobil kan du kika på Iphone 13 Pro från 12 295 kronor eller 13 Pro Max från 13 495.

Iphone 13 screen
Foto: Jonas EkelundVanliga Iphone 13 är precis lagom stor i handen

Design och konstruktion
Vi kanske inte fick en cool kantig design på Apple Watch 7, men Iphone 13 behåller som väntat formen från förra årets modell. Storleken är exakt likadan med undantag för att den blivit en bråkdel av en millimeter tjockare. Kanske tillräckligt för att vi måste köpa nya skal? Vikten har ökat med 11 gram, men är fortfarande 21 gram lättare än gamla klumpiga Iphone 11.

Iphone 13 Magsafe
Foto: Jonas EkelundOm Magsafe-magneten blivit starkare så är det ingen stor skillnad

Det enda som egentligen skvallrar om att du har den senaste coolaste Iphonen är att kamerorna nu sitter på diagonalen. Något som givetvis gett upphov till många memes på nätet. Du kan också se skillnad på färgerna som blivit mer nedtonade. Svart har blivit Midnatt, Vit har blivit Stjärnglans, den blå är ljusare, lila har ersatts av rosa och den gröna har utgått. Endast Product Red består.

Apple iPhone 13
Foto: AppleOch årets färger är Midnatt och Stjärnglans?!

Naturligtvis måste vi ta upp det som förvånansvärt många såg som en helt fantastisk uppgradering. Nämligen att kameramodulen blivit mindre. När Apple började ha selfiekameran och alla sensorer i en flärp på skärmen ledde det till ett ramaskri och att uttrycket Notch Gate föddes. Innebär minskningen att vi är helt hänförda över all nyvunnen plats? Nej, det märks ingen större skillnad. Det går fortfarande inte att ha batteriprocent på skärmen.

Apple Iphone 13
Foto: AppleÄr detta slutet på flärphysterin?

Som tidigare har framsidans glas fått skydd av Ceramic Shield, och den har fortfarande ett mycket bra skydd mot elementen med ip68 (upp till 30 minuter på 6 meters djup).

Bild och ljud

Skärmen är, som vi numera väntar oss av Apple, helt otrolig. Den stora uppgraderingen kom som sagt förra året då den uppgraderades till en oled-panel, och vi därmed fick snudd på oändlig kontrast. Naturligtvis med P3-färgomfång, Apples automatiska vitbalans True Tone, HDR10 och Dolby Vision. Årets uppgradering är mindre, men absolut välkommen. Ljusstyrkan har ökat med 28 procent till 800 cd/m². Vid hdr-visning kan den fortfarande maxa ut på 1 200 cd/m². Vad vi inte får i år heller är Promotion, en högre uppdateringsfrekvens. Är det viktigt för dig får du slanta upp för Iphone 13 Pro-modellen som har 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Iphone 13
Foto: Apple

Det har inte hänt något revolutionerande med ljudet heller. Men då börjar vi också från en ganska hög utgångspunkt. Högtalaren i överkanten av skärmen ser ut att bara vara gjord för telefonsamtal och det är lätt att tro att den skulle bli skrällig när volymen ökar. Men den är förvånansvärt fyllig och ger tillsammans med högtalarelementen i botten ett balanserat ljud. Det är riktigt njutbart, till skillnad från vad vi hört från många mobiler i kollektivtrafiken som fått våra öron att gråta.

Men den stora uppgraderingen av musiken är inte i mobilen utan sker trådlöst med IOS 15 och Apple Music tillsammans med Airpods Pro eller Airpods Max. Då kan vi nämligen lyssna på rumsligt ljud med musik i Dolby Atmos-format. Mer om hur det fungerar kan du läsa här.

Iphone 13 cameras
Foto: Jonas EkelundNyheterna i kamerorna sitter på insidan

Imponerande kameror

Den stora förbättringen i Iphone 13 är något som man märker efter en stund. Bildkvaliteten har blivit bättre och framför allt gäller det i knepigare ljusförhållanden. Detta beror på att den har fått en större sensor med större sensorpunkter som därmed kan samla in mer ljus. Mer ljus ger snabbare exponeringar, mindre oskärpa och mindre brus. Skärpan hjälps också upp av att Iphone 13 har fått ärva bildstabiliseringen från 12 Pro, där det är sensorn som rör sig i stället för linsen vilket reducerar skakningar bättre.

Iphone 13 fotografiska stilar
Foto: Jonas EkelundFotografiska stilar som Mättad, Varm och Rik kontrast

Dessutom innehåller systemkretsen en ny bildbehandlingsprocessor som ger finesser som förbättrad hdr. Det vill säga att kunna exponera olika delar av bilden olika, så att man både får detaljerna i den ljusa himlen och i den djupa skuggan. Vi får också något kallat fotografiska stilar, som till skillnad från filter kan applicera olika bildbehandlingar på olika delar i bilden.

Iphone 13 test photo
Foto: Jonas EkelundKorrekta färger och bra detaljskärpa i vår testscen
Iphone 13 test photo
Foto: Jonas EkelundBra färger, lagom uppljusning och inte alltför brusigt i vår kolmörka testscen

Apple är väldigt entusiastiska över förbättringar och finesser i videoläget. Till exempel kan du nu filma i Dolby Vision HDR i 4K-upplösning med hela 60 bilder per sekund. Att man kan göra det med en mobiltelefon är faktiskt imponerande. Men de framhåller mest det nya cinematiska läget. Där ska man få biokänsla genom att använda kort skärpedjup så att ögat dras till det som är i fokus. Fiffig automatik analyserar scenen och växlar mellan ansikten. Visst ser det imponerande ut, men är inget vi kan se att vi kommer använda till vardags.

Iphone 13 test photo
Foto: Jonas EkelundIphone 13 normal vidvinkel och automatiska inställningar

Klicka här för vidvinkel originalbild.


Iphone 13 test photo
Foto: Jonas EkelundIphone 13 ultravidvinkel och automatiska inställningar

Klicka här för ultravidvinkel originalbild.


Hög prestanda

Apple Iphone 13 performance
Foto: Jonas EkelundPrestandan fortsätter att öka i en snudd på overklig takt

Med årets upplaga av systemkretsen A15 Bionic tar som vanligt prestandan ett kliv framåt. Märkligt nog har Apple inte jämfört den så mycket med tidigare modeller utan har kommit med svepande uttalanden om att den är si-och-så mycket snabbare än konkurrenterna. Något som gjorde oss lite tveksamma till om vi skulle se så stor skillnad. Men det behövde vi inte oroa oss över. I ren beräkningsprestanda var visserligen ökningen för singeltrådad prestanda runt 9 procent men å andra sidan hade multitrådad prestanda ökat 21 procent.

Apple Iphone 13 prestanda
Foto: Jonas EkelundGrafiken har blivit rejält snabbare, speciellt i Pro-modellerna

Men det är när vi kommer till grafiken som vi ser var Apple har lagt krutet denna gång. Prestanda i 3D Mark Wildlife har ökat med 14 procent. Det kanske inte låter så mycket men det normala är att den går upp med 6 procent! Mer än dubbelt! Och då har vi inte ens nämnt Pro-modellerna och deras extra grafikkärna som springer i cirklar runt både tidigare modeller och allt vad konkurrenterna har att komma med.

Iphone 13 Antutu
Foto: AntutuIphone 13 är i klass med Ipad Pro 4 prestandamässigt

Batteriet har ökat från 2 815 mAh till 3 240 mAh, vilket Apple lovar ska ge 2,5 timmar längre batteritid. Enligt vårt test av videostreaming så känns det som en grov underdrift. Iphone 13 klarade sig nämligen längre än båda tidigare årens Pro Max-modeller!

Iphone 13 battery benchmark
Foto: Jonas EkelundIphone 13 slår tidigare årens Pro Max-modeller!

Vi laddade upp Iphone 11 Pro Max, 12 Pro Max, Iphone 13 och 13 Pro Max till 100 procent (de två första med 99% batterihälsa). De fick sedan strömma Youtube-videor med skärmen på 100 procent ljusstyrka. En gång i timmen avläste vi återstående batteri tills de stängde av sig. 

Specifikationer

Tillverkare: Apple
Produktnamn: Iphone 13
Testad: September 2021
Systemkrets: A15 Bionic, 5 nm
Processor: 2 st prestandakärnor på 3,22 GHz, 4 st strömsnåla
Grafik: Apple A15 graphics med 4 kärnor
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Bildskärm: 6,1 tum oled, 2532 × 1170 bildpunkter (460 ppi), 800 nits
Kameror: 12 Mp 26 mm vidvinkel F/1.6 + 12 Mp ultravidvinkel 120˚F/2.4. 12 megapixel 23mm F/2.2 skärmkamera.
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, nfc, ultra wideband
Operativsystem: IOS 15
Övrigt: Sim + e-sim eller dubbla e-sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 3 240 mAh, 19 timmar kontinuerlig videouppspelning
Storlek: 147 x 72 x 7,65 mm
Vikt: 173 gram
Pris: 128 GB: 10 490 kronor hos Amazon Sverige. 256 GB: Från 11 305 kronor via Prisjakt. 512 GB 12 906 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark: 818 849 poäng
Geekbench 5: 4 672 poäng multi core, 1729 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 6 901 poäng
3dmark Wild Life: 9 620 poäng

Video: Alla Iphone som släppts – en nostalgitripp

Betyg: 5 av 5