Det har inte gått lång tid sedan lanseringen av Iphone 12, men redan nu har det börjat ryktas om efterföljaren ”Iphone 13” som med all sannolikhet kommer lanseras hösten 2021.

Uppdatering (2020-10-29):

Uppgifter: Upp till 1 terabyte lagring

Senaste nytt om 2021 års modeller av Iphone är att det kan bli tal om en fördubbling av det maximala lagringsutrymmet från 512 gigabyte till 1 terabyte.

Uppgiften kommer från den välkände teknikläckaren Jon Prosser via hans Twitterkonto.

Den maximala lagringen har legat på 512 gigabyte ända sedan Iphone XS och XS Max lanserades för tre år sedan, så det är onekligen dags för en ökning relativt snart.

Visserligen har långtifrån alla användare behov av så mycket lagringsutrymme, men om man fotograferar eller filmar i hög upplösning kan det behövas mer än 512 gigabyte.


Uppdatering (2020-10-16):

Uppgifter: Fingeravtrycksläsare under skärmen

Det kan bli tal om en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro den kryptiska teknikläckaren L0vetodream.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och Iphone 12. Dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 13 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 14.


Uppdatering (2020-10-07):

Uppgifter: Flärpen blir mindre

Det har varit många olika bud fram och tillbaka om storleken för den så kallade flärpen i nästa års modeller av Iphone.

Senaste nytt är att teknikläckaren Ice Universe påstår att sensorpanelen blir mindre på Iphone 13 jämfört med Iphone 12. Men det blir inte en reducering på bredden utan på höjden, något som kan förklara förvirringen.

Det är emellertid fortfarande oklart om den ändrade storleken gäller alla modeller av Iphone 13 eller enbart den minsta modellen på 5,4 tum.

Längtar du efter en helt flärpfri Iphone får du alltså vänta minst två år till, åtminstone som det ser ut i dagsläget.


Uppdatering (2020-10-05):

Uppgifter: Nya skärmar

Enligt den amerikanske analytikern Ross Young kommer upplägget för Iphone 13 att påminna en hel del om upplägget för Iphone 12, sålunda får vi se två standardmodeller på 5,4 respektive 6,1 tum samt två pro-modeller på 6,1 och 6,7 tum.

Den stora skillnaden är att skärmarna kommer få en uppdateringsfrekvens på 120 hertz, något som ska ge en mer behaglig bild. Liknande planer fanns tidigare för Iphone 12, men dessa fick skrotas eftersom batteritiden blev lidande.

Vidare kommer kamerorna att förbättras, något som bland annat innebär att Iphone 13 Mini och Iphone 13 får samma kameror som är aktuella för Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max.

Macrumors påpekar att Ross Young även räknar med att en ny modell av Iphone SE dröjer till 2022. Då sägs det bli tal om en lcd-skärm på 6,1 tum, Touch ID och 5g-stöd.


Uppdatering (2020-06-09):

Energisnåla Ltpo-skärmar

Enligt rykten som återges av Cult of Mac kommer Apple att använda sig av skärmtekniken Ltpo (low-temperature polycrystalline oxide) i nästa års modeller av Iphone.

Ltpo-skärmar används redan i Apple Watch Series 4 och Series 5, detta då de är betydligt mer energisnåla än oled-skärmar. Som en följd kan batteritiden förlängas med uppemot 15 procent, något som även mobilanvändare skulle uppskatta.

Det bör nämnas att liknande rykten har florerat både 2018 och 2019, men förhoppningsvis är det tredje gången gillt den här gången.


Uppdatering (2020-06-05):

Flärpen försvinner

Den japanska tekniksajten Macotakara hävdar att den så kallade flärpen försvinner helt och hållet i nästa års modeller av Iphone, något som många användare längtar efter.

Genom ett bättre utnyttjande av ytan kan dessutom storleken på den minsta modellen öka från 5,4 till 5,5 tum, detta utan att den totala storleken ökar.

Avslutningsvis påstås att Lightning-porten byts ut mot usb-c. Detta går emellertid emot tidigare uppgifter om att Apple tänker satsa på trådlös laddning helt och hållet (se nedan).

Som vanligt bör det påpekas att uppgifterna bör tas med en nypa salt, särskilt med tanke på att det rör sig om modeller som kommer lanseras först i slutet av 2021.


Uppdatering (2020-05-26):

Lightning-porten slopas

Enligt den välkände teknikläckaren Fudge kommer Apple att dumpa Lightning-porten i och med nästa års modeller av Iphone. Troligtvis blir det inte tal om ett byte till usb-c, detta trots att en sådan prototyp existerar. I stället är tanken att mobilerna ska laddas trådlöst, rapporterar Macrumors.

En annan nyhet i Iphone 13 blir stöd för Smart Connector, något som gör det möjligt att koppla in olika sorters tillbehör. Denna kontakt kommer även att användas för att återställa enheter vid behov.

Andra nyheter som vi kan räkna med i 2021 års modeller av Iphone är en snabbare A15-processor som baseras på 5-nanometersteknik och förbättrade kameror.