Av alla framsteg som Apple gjort med Mac OS över två decennier av utveckling är det förvånande hur lite uppmärksamhet vissa grundläggande funktioner fått genom åren, som ljudkontrollen i menyraden.

Traditionellt sett har den lilla ljudsymbolen i menyraden inte varit mycket mer än ett sätt att höja eller sänka volymen utan att behöva öppna Systeminställningar. Från Mac OS 10.13 Sierra lades också möjligheten att byta mellan ljudkällor till – och ljudingångar om vi samtidigt håller ned Alt-tangenten.

Kanske tänker du nu ”det måste finnas ett smartare sätt”. Där håller vi helt med.

Det verkar även den närmast klassiska Mac-utvecklaren Rouge Amoeba göra, skaparen bakom några fantastiska ljudprogram som Audio Hijack och Fission, som nyligen avtäckt Sound Source 4. Det är ett litet men kraftfullt sätt att kontrollera allt ljud som kommer från (och går in i) din Mac, oavsett vilka program vi använder.


Överlägsen kontroll, direkt från menyraden

Sound Source har sin hemvist i din Macs menyrad, och åkallas genom ett musklick eller ett kortkommando du själv väljer. Från detta fönster får du sedan snabb åtkomst till ”Ljud in”, ”Ljud ut” och ljudeffekter för alla delar av systemet, alla med varsitt volymreglage och rullgardinsmeny.

Utöver ett mer elegant gränssnitt ger Sound Source ljudreglage för varje applikation eller enhet, och en Magic Boost-knapp som jämnar ut volymen i hela systemet. Både mindre Macbook-högtalare och större ljudsystem kopplade till Macen låter bättre med Magic Boost.

I sin grundinställning ”hänger” Sound Source fast i menyraden, men genom att klicka på ikonen i övre vänstra hörnet kan fönstret kopplas loss och flyta fritt över andra program.

Förutom om du vill ändra systemets ljudeffekter behöver du egentligen aldrig öppna Systeminställningar när Sound Source är installerat. Knappen för inställningar innehåller dock en snabb genväg till dessa inställningar, liksom till ljud-/midi-inställningarna, de gånger du behöver det.


Snyggare, smartare ljud

Även om det här var allt Sound Source gjorde skulle programmet vara värt varenda krona, men version 4 tar programmet ännu några steg till med ljudinställningar ända ned på programnivå. Det gör att du kan höja, sänka eller stänga av ljudet på varje program som körs, att vi kan aktivera Magic Boost bara på vissa program, eller ändra ljudutgång för specifika program.

Test Sound Source för Mac
Ljud från Safari genom Macens egna högtalare, men ljud från Itunes till externa högtalare – det är möjligt med Sound Source 4.

Ännu coolare: Varje ljudutgång kommer med en tio band stor Lagutin equalizer, ett balansreglage – och möjlighet att använda Audio Unit-plug-ins direkt i Sound Source 4. Equalizern innehåller också över 20 förinställningar och möjligheten att skapa egna ljudinställningar att spara.

De här mer avancerade alternativen märks inte vid första anblick, utan är undangömda bakom högerpilarna bredvid varje ljudenhet eller applikation. Mjukvaran gör det enkelt att byta mellan olika samplingsfrekvenser för ljud in respektive ljud ut, såvida du inte har dedikerad videohårdvara vilket låser frekvensen för ljud ut vid 48 Hz.

Sound Source 4 stödjer Mac OS mörka läge och ett sätt att visa volymnivån för utgående ljud i menybaren, precis som Mac OS egna volymkontroll. Vi kan alltså med gott resultat bocka ur ”Visa volym i menyraden” och ersätta Mac OS volymindikator med Sound Sources indikator.

Test Sound Source för Mac
Soundsource 4 är mer kraftfullt än tidigare, med en inbyggd tio kanalers equalizer och stöd för plugins från Audio Unit.

Nämnas bör också det smarta Super Volume Key-alternativet, som gör att vi direkt på tangentbordet kan kontrollera ljudvolymen på tillkopplade hdmi-tillbehör och displayport-skärmar som inte har stöd för detta redan från början.

Så långt guld och gröna skogar, men allt är inte en gyllene rosenbädd – i alla fall inte för långvariga Sound Source-användare. Version 4 slopar nämligen funktionen som övervakade inkommande ljud till Macen. För detta får istället Audio Hijack användas.


Omdöme

Bra köpSound Source 4 är ett måste när det kommer till små men smarta verktygsprogram för vilken Mac-användare som helst, som vill ha både bredare och finare kontroll över allt ljud som kommer in till och som lämnar datorn.

Sound Source ställer verkligen Apple i skamvrån – de grundläggande volymkontrollerna i Mac OS är alldeles för sparsmakade.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer: Sound Source 4

Testad: Juli 2019.
Funktion: Avancerad ljudkontroll för Mac OS.
Testad version: 4.0.
Systemkrav: Mac OS 10.11 och senare.
Tillverkare/mer info: Rogue Amoeba.
Pris: 37 dollar (cirka 360 kronor). Provversion finns. Rabatt finns för användare av äldre versioner.

plus

Snabb tillgång till ljudinställningar från menylisten.
Magic Boost förbättrar allt ljud med ett klick.
Kontroller på programnivå med inbyggd EQ.

minus

Några funktioner från tidigare versioner är borta.
Inte möjligt att justera samplingsfrekvens för dedikerad videohårdvara.
Super Volume Key fungerar inte med thunderbolt till hdmi-adapter.

Betyg: 5 av 5