När det kommer till prestanda i dagens bärbara Macar är det Intel som sitter i förarsätet. Om inte Apple snart visar några tecken på att antingen byta till de allt mer intressanta processorer AMD har att erbjuda, eller att byta till hemmasnickrade processorer, kommer Macbook-serien även i fortsättningen till mycket stor del påverkas av Intels cpu-lanseringar.

Det gör att Intels nya, tionde generation Core-processorer (ofta benämnda enligt sitt "kodnamn" Ice Lake) är så viktiga för Mac-användare. Det här är Intels första egentliga massproducerade processorer tillverkade med företagets nya 10-nanometersprocess, och den första att använda den nya ”Sunny Cove”-utformningen.

Läs mer! Ice Lake är här: Intel lanserar tionde generationen Core-processorer

Här försöker vi utreda hur Ice Lake kan påverka framtida Macbook-modeller.


CPU: Lägre klockhastighet, men mer prestanda

Intel lanserade nyligen elva stycken nya tionde generationens processorer. Fem av dessa är i Y-serien, med en effekt (eller tdp, thermal design power) på nio watt. Värt att notera är att det är en ganska rejäl ökning från tidigare fem watts effekt i tidigare Y-processorer.

Den enda Macbook idag som använder denna klass är Macbook Air, som å andra sidan använder en ovanlig sju watt tdp. Skulle Macbook Air få en ny processor idag skulle det troligen vara en Core i5-variant av en av dessa nya Y-modeller, med fyra fysiska kärnor och åtta trådar.

Intel Ice Lake lansering I Macbook
Foto: IntelHela uppsättningen Ice Lake-processorer. Klicka för större version.

Vidare finns sex stycken processorer i U-serien med 15 watts effekt (och en high-end Core i7 1068G7 med en 28 watt-design). Det är alltså denna serie som sitter i Macbook Pro 13 tum.

Intels nya Sunny Cove cpu-mikroarkitektur kommer med en lång rad förbättringar över Skylake-arkitekturen som funnits i Intel-cpu:er de senaste åren. Arkitekturen är ”djupare och bredare”, och med större cache samt buffer.

Intel Ice Lake I Macbook Pro, Macbook Air
Foto: Rob Schultz / IDGIntels modellnummer blir knappast enklare att dechiffrera, och Apple brukar i vilket fall som helst inte kommunicera ut dessa siffror.

Intel förväntar sig en genomsnittlig prestandaförbättring på 18 procent vad gäller instruktioner per cykel (ipc). Detta över en rad uppgifter, men framför allt kryptering, videokomprimering och maskininlärning ska gå rejält snabbare än tidigare.

Innan du blir allt för upphetsad över en 18 procent snabbare Macbook (och mycket mer än så i vissa specifika fall), kommer här sämre nyheter. Det stora framsteget vad gäller ipc äts upp lite av att dessa tionde generationens processorer har både lägre basklockhastighet och boost än Amber Lake- och Coffee Lake-processorerna som ersätts.

Det är svårt att få en tydlig bild av exakt hur väl dessa processorer kommer prestera i en Macbook Pro 13 tum eller i en Macbook Air. Så mycket av en laptops kapacitet begränsas av dels hur bra värmeavledningen fungerar, dels av typen av arbetsflöde; kort och intensivt för att behålla en hög turbo boost, eller längre ihållande uppgifter som gör att processorn måste lägga sig och mata på över längre tid vid en lägre klockhastighet.

Intel Ice Lake lansering I Macbook
Foto: IDGI många tester innebär Ice Lake inte någon större förbättring. I vissa uppgifter är dock skillnaden stor, som vid kryptering och komprimering. Klicka för större version.

Om Apple sätter dessa processorer i en framtida Macbook förväntar vi oss att de flesta, vardagliga uppgifterna kommer utföras ungefär lika snabbt som nuvarande genreration. Att däremot komprimera större filer eller video borde kunna göras ordentligt mycket snabbare.


GPU: Prestanda som förändrar spelplanen

På grafiksidan levererar Ice Lake otroliga förbättringar. I flertalet (visserligen teoretiska) testbänkar visar tionde generationens Intel-processorer dubbla grafikprestandan jämfört med Whiskey Lake, och lyckades till och med komma nära den ultrasnåla Geforce MX 510, när det kördes i en 10-wattskonfiguration.

Intel Ice Lake Apple Macbook
Foto: IDGKlicka för större version.

”Riktiga” test där World of Tanks Encore och CS: Go kördes visar inte riktigt samma stora hopp uppåt, men levererade i alla fall en 50-procentig förbättring. Inte fy skam det heller.

Intel Ice Lake lansering I Macbook
Foto: IDGKlicka för större version.

Mac-laptops har aldrig varit några verkliga spelmaskiner (i alla fall så länge vi inte kopplar in en kraftfull extern gpu), men lättare spelande är fullt möjligt – och borde dessutom bli mer trivsamt med den nya tionde generationens Intel-cpu:er. Gpu-acceleration blir dessutom allt viktigare även i andra program, inte bara i spel, så även där bör vi kunna se märkbara förbättringar.


Wi-fi 6 och bättre videoutgångar

Alla nya Ice Lake-processorer kommer med stöd för wifi 6, den snabba standard tidigare benämnd som 802.11ax. De första hemmaroutrarna med wifi 6-stöd har precis börjat komma ut på marknaden. Vi bör alltså kunna räkna med snabbt och framtidssäkrat wifi-stöd i en Macbook med Ice Lake på insidan.

Missa inte! Test visar: Så snabb är nya standarden wifi 6

Macbook-datorer med Ice Lake-processorer borde också vara helt redo för Apples nya Pro Display XDR. Grafikmotorn har stöd för Displayport 1.4 hbr3 och hdmi 2.08, och dessutom hdr10 och Dolby Vision. Vi ska också kunna koppla in tre 4k-skärmar som körs i 120 Hz samtidigt, eller två 5k-skärmar vid 60 Hz, alternativt en 8k-skärm vid 30 Hz.


Kommer till en Macbook nära dig, eller?

Den allra viktigaste frågan här är: När kommer Ice Lake till Apples bärbara? Som typiskt är med Apple – ingen vet.

Intel förväntar sig att de första pc-modellerna med Ice Lake lanseras under årets sista kvartal, men Apple brukar sällan vara med i den första vågen av datorer som använder Intels senaste chipp.

Ofta brukar en Macbook-uppdatering med nya Intel-processorer ske mellan tre och sex månader efter de första Windows-maskinerna. Om det stämmer även denna gång bör vi kunna se de första Macbook-modellerna med Intels tionde generation Ice Lake lanseras under våren eller sommaren 2020, men det kan dröja längre än så också.

Ryktesmaskinen hävdar att Apple ska lansera en ny Macbook Pro 16 tum under hösten, möjligen även med nya 13-tumsmodeller. Men det skulle troligen vara för tidigt för Ice Lake i vilket fall som helst. Vi lär alltså få vänta på Ice Lake till nästa år.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg

Apple MacBook Air (2019) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13284 kr.

Bästa pris just nu: 11187 kr