Apple har till dags dato inte lanserat en enda dator med inbyggt mobilmodem för att koppla upp sig även bortanför wifi-täckning. Under tidigt 10-tal cirkulerade bilder på Macbook Pro-prototyper med med ett inbyggt 3G-modem och en plastig, utskjutbar antenn, men den datorn blev aldrig verklighet, bland annat för att komponenterna ansågs ta för mycket plats i datorn. och vi har istället fått förlita oss på att parkoppla oss till en Iphone för att få internetuppkoppling.

Men nu kan det till sist vara dags. Enligt den taiwanesiska sajten Digitimes utvecklar Apple just nu en lång rad Macbook-modeller med 5G-uppkoppling. På grund av metallchassit krävs fler antenner än i en smartphone för att få en bra uppkoppling, något som också ska göra hela konstruktionen dyrare. Lansering ska dock kunna ske redan år 2020.

Det är ett överraskande rykte eftersom Apple än så länge nobbat mobiluppkoppling i bärbara datorer, och samtidigt gjort det enklare att använda en Iphone som hotspot. Som i kommande Mac OS Catalina, där en Mac automatiskt kan ansluta till vår Iphone när det inte finns någon wifi-uppkoppling.

Digitimes har haft ett blandat förflutet av att lyckas förutspå framtida Apple-produkter.
Vi ska därmed inte ta det för givet att en 5G-Macbook alls är på gång, men ryktet är onekligen intressant ändå.

Apple MacBook Air (2019) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13284 kr.

Bästa pris just nu: 12990 kr